2020-01-04 16:00

Fulham - Aston Villa
2 - 1

Matchrapport Fulham - Aston Villa 2-1

FA-cupens tredje omgång mellan två lag som ligger i varsin ände av respektive serie. Vilket lag har mest motivation att satsa fullt ut även i cupen? Det visade sig att Fulhams två drömmål avgjorde detta till sin fördel.

Det blev alltså förlust I FA-cupen och därmed är det över för Villas del. Redan när laguppställningen kom stog det klart att Dean Smith inte satte matchen med högsta prioritet, vilket de flesta av oss också anade. 9 ändringar från sist match mot Burnley, endast Taylor och Nakamba fick chansen igen. För egen del var det mest glädjande var att se Chester tillbaka igen, som kapten och han var bäst i Villa för dagen.

I första halvlek såg tillställningen väldigt kontrollerad ut. Nyland hade det lugnt och behövde sällan ingripa. Framåt hade Kodjia, Jota och El Ghazi gyllende tillfällen att göra mål. Lite märkligt vara att ingen av ”reserverna” tog chansen och glänsa för att slå sig in i förstaelvan. Det så ut som en träningsmatch där största rädslan var att åka på en skada. Men som sagt såg det ut att räcka mot ett uddlöst Fulham. Kanske mycket beroende på att skyttekungen Mitrovic satt på läktaren.

I andra halvlek så blev det en ny skepnad. Fulham började trycka på och spela runt bollen snabbare och Villaspelarna fick jaga och slå bort bollar. Efter cirka 10 minuter i andra halvlek skulle så Fulham ta ledningen. Knockaert tar bollen vid mittlinjen och driver mot Villas mål, Taylor väljer att backa med i 30 meter utan ansats att försöka ta boll eller spelare. Strax utanför straffområdet dundrar han in bollen, otagbart för Nyland, i bortre krysset. Förvisso ett oerhört vackert mål men mot ett otroligt passivt försvar. Men Aston Villa ska kvittera. Efter drygt en halvtimma spelat så kommer Villas bästa anfall under hela matchen. Det kändes som en blixt från klar himmel. Efter att ha spelat bort Fulhams press i backlinjen kommer bollen till Jota som vänder om och lägger bollen i djupet på Kodjia. Han lobbar snyggt över målvakten och bollen är på väg in och ha firar målet på sitt nya sätt (spelar gitarr med sitt ben). Men reprisen visar att El Ghazi löper som skjuten ur en kanon mot målet och lyckas få en tå på bollen före mållinjen. Oavgjort resultat innebär omspel vilken förmodligen inget av lagen är alls intresserade av. Frågan är då vem som mest vill vinna?
I den 72:a minuten gör så Scott Parker ett lyckosamt drag. Han byter in sin svåger! Harry Arter. Denne Arter avgör 2 minuter senare med ett drömmål. Ett skott från säkert 25 meter rakt framifrån löpande med bollen. En otäck bollbana som helt ställer Nyland i samma kryss som första målet. Det är bara att lyfta på hatten. Efter detta så ser det inte alls ut som Aston Villa ens försöker att kvittera eller vinna matchen, det är istället Fulham som trummar på och är nära flera gånger att utöka ledningen. Dean Smith låter ungdomarna Vassilev och Ramsey få några minuter, men det är inte enkelt att få något vettigt gjort då resten av laget inte alls vill spela för att göra mål. Matchen slutar 2-1 och det enda positiva vi kan ta med oss är att det inte blev några fler skador.

Summering
Jag klassar inte denna match som någon katastrof. Att åka cupen är naturligtvis lite surt men kom ihåg att vi är i semifinal i Carabao cup och en final kan ligga inom räckhåll. Sedan kan jag tycka att inställningen såg väldigt svag ut på en del spelare som verkligen behöver visa sin bästa sida. Bäst för dagen var enligt mig kapten Chester.

Nästa match är på onsdag 8 januari. Nu är det första semifinalen mot Leicester som går på bortaplan.