Lagbanner
Elland Road, 2021-02-27 18:30

Leeds United - Aston Villa
0 - 1

Matchrapport Leeds - Aston Villa
Segerskytten

Matchrapport Leeds - Aston Villa

Detta var en match i tabellens mittenrike. Två klassiska lag i engelsk ligafotboll som är tillbaka i högsta serien där de ska höra hemma. Motsvarande möte i höstas vann Leeds enkelt och nu var Aston Villas absoluts största stjärna borta. Skulle Villa få revansch eller skulle Leeds vinna dubbelt? För inget av lagen är speciellt bra på att spela kryss.

Lagen
När laguppställningarna kom ut blev det klart att Dean Smith gjorde förändringar på den inre mittfältet på flera sätt. In kommer Nakamba och Ramsey för Luiz och Barkley. Dessutom tar McGinn en liten offensivare position. I övrigt samma lag som mot Leicester.
I Leeds chansar de med Klich som varit osäker till start. Dessutom får Hélder Costa starta i förmån för Harrison.

Matchen
Matchen drar igång på Elland Road vilken stoltserar med en helt bedrövlig plan. Spelarna ser ut som de befinner sig på en skridskobana och har svårt att få fäste. Detta kommer prägla matchen väldigt stort ska det visa sig.
Det händer saker direkt. Bamford får inte till ett skottförsök (han halkar) men det blir istället till en (nästan) utsökt passning mot en framrusande Roberts som sånär lyckas få en tå på bollen. Efter fem minuter har Villa skapat ett par hörnor och i en efterföljandande situation går bollen till Watkins som ska passa/skjuta men halkar till. Bollen går ändå till en fristående El Ghazi som inte gör något misstag ensam med målvakten. Detta var två situationer som kunde slutat tvärtom men gemensamt var att det usla underlaget gav utfallet väldigt lotteribetonat.
Vidare under halvleken har Villa bra kontroll på händelserna. Leeds skapar inte några stora möjligheter. Framåt för Villa är det El Ghazi är det stora hotet och har flera skapliga lägen. Det ser sammantaget rätt bra ut för bortalaget.
I andra halvlek förväntas hemmalaget pressa på för en kvittering. Bielsa gör sina tre byten med 10 minuters intervall från den 55:e ungefär. Men Leeds får inte igång något vägvinnande spel mycket tack vare det dåliga underlaget. Men Villa pressar och stressar mycket väl och ligger hela tiden bra i positioner. Helt tydligt är det att Leedsspelarna är frustrerade, det uppstår situationer som ger gula kort. Trots att Martinez inte sätts på stora prövningar så blir det lite oroligt när bilder visar att han under matchen tar värktabletter och måste ha hjälp med insparkarna. Tiden rinner iväg och efter fem stopptidsminuter blåser domaren för full tid och ännu en nolla med vinst kan räknas in.

Reflektioner från matchen
När Aston Villa tagit ledningen är de väldigt svårslagna. De parkerar inte någon buss men försvarar väldigt väl och täcker farliga ytor. Det ser konstigt ut i statistiken då motståndarna har stor procentuell andel av bollen men det är oftast utan att skapa några stora målchanser. Det är nu 13 nollor på 24 matcher vilket måste betecknas som fantastiskt med tanke på hur det såg ut för ett år sedan. Som laginsats var detta mycket väl genomfört där samtliga spelare verkligen höll ihop och fungerade som en enhet. Matcher går ut på att vinna, inte att spela vackrast.
Segern betydde ingen förändring i tabellplacering men poängmässigt närmade Villa sig framförvarande, det är endast tre poäng upp till en 5:e plats i skrivande stund.
Spelarna

Några kommentarer om spelarna.
Martinez – Som vanligt inger han ett lugn och agerar säkert i straffområdet.
Elmo – Hade en svag match mot Leicester men var nu helt inne i spelet. Låg helt rätt och hade inte några stora bekymmer med Raphinha.
Konsa – En jätte i försvaret. Förlorar sällan nickdueller eller närkamper.
Mings – Vikarierande kapten. Styr och eldar på hela laget på ett föredömligt sätt. Hade Bamford i sin ficka under hela matchen. Matchens lirare för mig.
Targett – Ytterligare en stabil insats. Framför ögonen på Southgate, blir han vår näste engelske landslagsman? Jag blir inte förvånad i så fall.
Traore – Såg ut att ha stora problem med underlaget. Hans tvära vändningar fick inte så stor effekt men gjorde ett bra och uppoffrande försvarsarbete.
McGinn – Fick en mer offensiv position och nu såg vi ”den gamle” McGinn med härliga långa löpningar. Klich hade det jobbigt med skotten, kunde fått rött kort.
Nakamba – Fyra matcher från start, inget insläppt mål. Det är inget dåligt facit och troligtvis får han fortsätta.
Ramsey – Vilken juvel, nitton år och spelar så klokt. Egna produkter värmer extra i hjärtat.
El Ghazi – Han visar sig vara en viktig spelare och har varit helt avgörande i flera matcher trots begränsad speltid.
Watkins – Inget mål men alltid ett hot. Jagar outtröttligt på alla bollar. En viktig kugge i laget både offensivt och defensivt.
 

Robert Larsson2021-02-28 10:55:47
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa