St. Mary's Stadium, 2023-01-21 16:00

Southampton - Aston Villa
0 - 1

Matchrapport: Southampton FC – Aston Villa FC
Med 2 bortdömda mål mot sig lyckades Martinez hålla nollan för 4:e gången denna säsong.

Om två fel inte gör ett rätt, vad gör då två felaktigt bortdömda straffar? Tydligen resulterar de i att Aston Villa kan inkassera tre nya poäng efter lördagens drabbning på sydkusten och utöka en serie av obesegrade matcher i ligan.

In i matchen gick båda lagen med en vinst i sin senaste match och på förhand var det ovisst vilken typ av matchbild som väntade. Att Aston Villa ville styra matchen var inte tydligt sett till startuppställningen. Till exempel fick Young gå ut på planen istället för Matty Cash som fick sitta på bänken trots återkomst från skada.

Det tog inte många minuter innan matchen hettade till. Ramsey fick en något för brant djupledsboll att springa på, väl framme i straffområdet fick han se sig fälld av Southamptons målvakt Bazun som hade sökt sig ut från målburen. Domarens bedömning tycktes vara att Saints målvakt lyckades komma åt bollen, men där tror jag inte alla som såg situationen är eniga.

Matchen fortlöpte och efter en kvart tycktes Villa ta över mer och mer av matchen. Visst kunde Lyanco och Lavia i Southampton vinna över Buendia och Bailey i enstaka 50-50 dueller, men sett till det stora hela så dominerade Birminghamlaget. I den typen av spel gör sig verkligen Tyrone Mings bra, han är inte rädd för att bryta lagdelar när möjlighet finns och lyckades vid mer än ett tillfälle se till att leverera bollen till både anfall och mittfältare. Dessutom minns ju många av oss hans passning i matchen mot Wolverhampton.

Southampton kom dock till enstaka chanser i halvleken. Deras snabba anfallare Adam Armstrong lyckades springa ifrån Villas backlinje mer än en gång och skapade oro vid enstaka tillfälle. Efter en sådan ifrånspringning slogs bollen sedermera in i straffområdet där Che Adams väntade på den. Den numera skotske landslagsmannen slog bollen mot mål och Walker-Peters kom att bli sist på bollen innan den gick in i nät. Martinez i Villamålet hann inte klaga allt för mycket innan flaggan åkte upp och målet vinkades bort för offside.

I matchminut 32 skulle Ramsey komma att ge domaren ännu ett beslut att ta. Här blir han fälld mitt i en medtagning i straffområdet och det råder inga tvivel kring att Salisu inte rör bollen utan bara stänger den 21 åriga Villatalangen. Inte heller denna gång tycker domare Salisbury att Ramsey gjort sig förtjänt av en straff och spelet går vidare.

Och det skulle spelas vidare i ungefär 10 minuter till innan domaren kallade till sig båda kaptenerna och sedan gav order om att matchen skulle pausas. Medan spelarna gick in i tunneln visades bilder på en drönare som flög över Southamptonmålet. Det är ingen situation som man är van vid att se som fotbollssupporter, däremot visade domaren sig ha bättre koll på regler kring drönare än regler kring straffar i den första halvleken.

Efter några minuters uppehåll, samt någon sorts hantering av drönaren, togs matchen upp igen och man spelade klart det fåtal minuter som återstod utan att något egentligen hände.

In i andra halvlek verkade Southampton mer benägna att trycka på än tidigare. James Ward Prowse, som ibland tycks vara den enda bland de rödvita som kan passa en boll, fick ta sig an en roll längre ner i planen än tidigare – med framgång.

Villa hade däremot inte blivit sämre och matchen blev bara en jämnare tillställning. Det blev nu ännu tydligare än tidigare varför just Moreno värvats in till en vänsterbacksposition där det redan finns alternativ. Han var extremt offensiv och lät Mings, Konsa och Young formera en trebackslinje medans han själv fick ansvar för hela vänsterkanten i offensiven. Det skulle Emery snart behöva justera.

20 minuter in i andra halvlek kom Walker-Peters enkelt förbi både Buendia och Moreno och fick sedan till ett halvdant inlägg. Ur en tumultartad situation låg till sist bollen i nät igen bakom Martinez. James Ward Prowse hade fångat upp bollen efter att Elyounoussi vunnit den ur en duell med Ramsey och sedan skjutit, via Konas ben, över Martinez och in i mål. Denna gång hann målet stå lite längre innan domaren gick ut till skärmen och signalerade för frispark i situationen mellan Ramsey och Elyounoussi. Det var absolut ingen solklar frispark, det var i ärlighetens namn en ganska lös arm i ryggen, men det får antas att domaren påverkades av domsluten han inte dömde Villas väg i första halvlek. Det går att tolka det som ett kompensationsdomslut för de 2 straffarna som man inte fick.

Nu hade man alltså släppt in 2 bortdömda mål och det började se ut som att inget av lagen kunde näta på ett regelrätt sätt. Men så blir den nyligen inbytte Coutinho fälld en bit utanför straffområdet och får frispark. Därifrån lade Douglas Luiz in en perfekt macka för en onside-springande Ollie Watkins. Det var inte helt enkelt att nicka in den därifrån men det lyckades han med och Villa gick upp i en välförtjänt 1-0 ledning.

Man bytte nu ut Bailey mot Cash för att se till att stänga matchen, samtidigt bytte Nathan Jones in Djenepo och Oršic vilket lade upp för en forcering från de rödvita – men någon sådan kom inte. Ett skott från Djenepo som Martinez ganska enkelt, men graciöst, kunde styra bort i matchens slutskede var det enda man lyckades åstadkomma från Southamptons håll.

Nu stod det klart att Emery lett sitt lag till en 3:e vinst på de 4 senaste ligamatcherna. Att man inte dominerade matchen berodde inte på att spelet inte fungerade utan snarare på att matchen stagnerade med så många avbrott och underliga domslut. Det var starkt jobbat att trots detta pressa in ett mål, hålla nollan och i slutändan ta med sig 3 fräscha poäng hem till Birmingham. Kan man pressa sig upp på den övre halvan av tabellen snart? Finns en chans att man går om både Liverpool och Chelsea? Kan man kanske till och med slåss för Europa? Det får framtiden utvisa, men klart står att the Villans har ynka 5 poäng upp till 5:e platsen i ligan och att Emery är bäst i världen. Så är det helt enkelt bara.