Lagbanner
Vicarage Road, 2021-08-14 16:00

Watford - Aston Villa
3 - 2

Matchrapport Watford - Aston Villa
McGinn blev Aston Villas premiärmålskytt denna säsong.

Matchrapport Watford - Aston Villa

Premiär för säsongen 2021/22 och Aston Villa gästar nykomlingarna Watford som bara varit nere och vänt tillbaka i Championship. Som vanligt inför en premiär är det svårt att veta hur laget ska fungera då ett fåtal träningsmatcher inte gett några direkta indikationer. Men målsättningen är klar i klubben och det är att ytterligare förbättra resultat och placering från föregående säsong. En bra start är önskvärt naturligtvis.

Lagen
I Aston Villa saknas viktiga kuggar som Watkins och Luiz. Dessutom har både Buendia och Traore kommit tillbaka efter skada/rehab nyligen samt att Bailey knappt hunnit träna med laget alls. Det är långt från optimalt att inte ha nyckelspelare tillgängliga och i matchform. Uppställningen blir ganska väntad förutom att Ashley Young går in som högerbreddare. Ings blir ensam forward i en 451-uppställning.
I hemmalaget är det anfallarna King och Pedro som saknas vilket borde innebära en del försvagning framåt kan man misstänka.

Matchen
Inledningsvis är det ganska lugnt och lagen utmanar inte varandra. Det känns som Aston Villa har bra kontroll och är på gång att lägga in en högre växel. Men det blir tvärtom. Watford får enkelt komma igenom hela Villas försvarslinje gång på gång. Efter 10 tar hemmalaget ledningen efter att Targett för enkelt gått bort sig och gett en öppen gata. Dennis får två chanser och 1-0 är ett faktum. Targett gör en omisskännlig insats och gör en bedrövlig halvlek tyvärr. Resten av halvleken genomsyras av att Watford kan komma igenom överallt för enkelt och skapa läge på läge. Villa får förvisso äga en del boll men kommer aldrig igenom Watfords försvar. Det saknas kreativitet och vilja. Och helt rättvist får man säga gör hemmalaget också 2-0 strax innan denna mardrömshalvlek är över.
Direkt i andra halvlek byts J. Ramsey in istället för Targett. Young blir vänsterback. Buendia utgår nu från högerkanten och Ramsey får en offensiv central position. Med denna uppställning ser det mycket bättre ut och Villa skapar chanser men utan att träffa mål. Watford bevakar mer sin ledning och behöver inte gå framåt så det är kanske en kombination av två lags agerande hur matchbilden vänder över till bortalagets fördel. Men efter drygt 20 minuter in så gör Xisco ett drömbyte. Ut med första målskytten och in med Cucho Hernández. I hans första kontakt med bollen gör han ett ytterst vackert mål där han från ytterkanten i straffområdet curlar bollen förbi, en chanslös Martinez, i krysset. 3-0 och där var det den berömda ridån som gick ner. Några minuter tidigare byttes nyförvärvet Bailey in och vi kunde direkt se att här finns det en hel del att ta av. För Villa ska få bollen i mål till slut ska det visa sig. Nyss nämnde Bailey skickar in ett flackt inlägg som McGinn möter direkt och får bollen förbi österrikaren Bachmann i Watfords bur. Det är i 70:e minuten och ett litet hopp väcks (kanske). Strax efter byts även Traore in mot en blek Buendia. Nu märks det tydligt att med dessa två yttrar från start så hade anfallsspelet sett annorlunda ut. Nu utmanas Watfords backlinje på ett helt annat sätt. På stopptid fälls Traore i straffområdet efter en härlig dribbling. Ings gör inget misstag från 11 meter och det är 3-2. Det blir en sista push för kvittering men utan att det blir farligt. Tiden rinner ut och förlusten är ett faktum.

Reflektioner från matchen
Att inte Watkins kunde spela blev det avgörande för framför allt första halvlekens svaga insats. Det blev nu Ings som skulle ta Watkins position. Men det märks tydligt att Villa inte får samma press på motståndarna utan Watkins löpande. Samma gäller de långa uppspelen som Watkins löper sig till och får upp laget med. Ings är en annan typ av forward. Utan pressen längst upp blev hela laget passivt och Watford kunde enkelt hitta stora ytor mellan Villas lagdelar. Oroväckande var det även att se Targett så usel. Han satte inte en fot fel på hela förra säsongen men denna halvleken bjöd han på ”juniormisstag”. Vi får hoppas han hittar tillbaka snabbt igen. Buendia hade det svårt från sin centrala position, det fungerade lite bättre när han flyttade ut till höger som är hans mer naturliga plats. Då det gäller Young så var det också mycket tydligt att han fungerar mycket bättre som ytterback än en mer framskjuten position.
Till det som var positivt då. Alla inhoppare (Ramsey, Bailey, Traore) så väldigt bra ut och det skulle inte förvåna mig om minst två av dessa startar nästa match.
 

Robert (robstar) Larsson2021-08-15 12:57:32
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa