Matchrapport West Bromwich - Aston Villa
Matchens lirare.

Ett hett West Midlands derby som innehöll rött kort så skulle man gissa att det var en tuff batalj. Men det visade sig bara vara ett lag på planen då Aston Villa var totalt överlägsna sina rivaler från samma område.

Matchen
Helt klart var att Villa skulle få tillbaka de senast avstängda spelarna Cash och Luiz. De båda gick rakt in och tog sina ordinarie platser. Däremot saknades fortfarande Barkley, Konsa och Trezeguet. In i laget kommer El Ghazi som avgjorde derbyt mot Wolves och Traore som tog hand om högerkanten. Martin Atkinson blåser igång matchen och undertecknad styr upp interna tillbehör till matchen och hinner knappt färdigt före målklockan ringer. Det är trollkarlen från Burkina Faso (Traoere) som hittar EL Ghazi på bortre stolpen med ett fint inlägg. Holländaren gör inget misstag utan förvaltar läget bakom en chanslös Sam Johnstone. Ett noll efter fem minuter och efter detta visar Villa upp en otrolig stabilitet utan att för den delen skapa några jättelägen. Som vanligt är Jack Grealish hårt uppvaktad och får efterslängar när han dansar förbi WBA-spelarena. Så det är inte alls förvånande men fantastiskt klumpigt det som händer efter en dryg halvtimma. Livermore får frispark men fullföljer efter signal en idiottackling på Grealish. Efter VAR-granskning visar Atkinson med rätta upp det röda kortet och VBA är i dubbelt underläge. Resten av halvleken blir ganska avslagen och det händer inte mycket att rapportera om.

VBA har till matchen en ny manager i Big Sam Allardyce som enligt rapport inte ska ha förlorat en första match med något lag han precis tagit över. Det känns som enda orosmomentet för Villas del, har Big Sam något magisk att plocka fram till sina spelare i andra halvlek? Förresten tog Big Sam även med sig ”Little Sam” (Sammy Lee) som assisterande så det kan kanske vara en ny version av The Dynamic Duo (för er som kan er seriehistoria).
Andra halvlek drar igång och det är total kontroll från Aston Villa som ständigt sätter press på WBA som får rikta in sig på att försvara en knapp förlust. För att föregå halvleken för hemmalagets del så mäktar de endast med ett skott på Martinez. Det är en frispark i hyffsat läge men blir plock-potatis i Argentinarnas säkra famn. Istället är det Villa som producerar flera chanser och ”döda” matchen. Framförallt är det El Ghazi som är hetast både är framspelare och avslutare. Till slut kommer så målet och jag skriker ut JAAAA! Olli Watkins får äntligen göra mål. Men återigen hittar VAR en knapp offside på stackars Watkins, det känns som han har VAR-guden emot sig. Men så fem minuter från slutet så kommer målet och det är inte vilket mål som helst. Tidigare nämnde trollkarl lurar alla och bredsidar retfullt en boll från 16 meter förbi en totalt lurad målvakt. Det ska inte kunna gå men det är det som trollkarlar kan. Efter detta får Grealish en knuff i straffområdet och straff som följd. Stensäker från 11 meter är El Ghazi som dundrar in slutresultatet 0-3.

Spelarkritik
Målvakt och backlinjen testades inte alls men väldigt roligt att se Hause komma in istället för formstarke Konsa utan att det märks. 7 nollor på 12 matcher, man får nypa sig i armen för att tro det är sant.
 På mittfältet tycks McGinn hitta tillbaka till det vi alla önskar och Luiz styr och ställer osannolikt bra. Men de stora utropstecknen får Traore och El Ghazi. Två spelare som fått väldigt mycket negativ kritik från de egna fansen. Framför allt El Ghazi som tvingades lämna sociala medier. Men denna kväll så glänste de båda mest av alla i laget. Detta visar också att det finns bredd i truppen. Framåt blir åter Watkins bortdömd men hans insats ska hyllas. Han jagar livet ur backlinjen och är ständigt spelbar. Till sist vill jag även hylla Dean Smith med ledarstab. Det är smått otroligt hur de har förvandlat laget från ett medelmåttligt Championship-lag till ett slagkraftigt Premier League-lag på kort tid. Helt plötsligt pratas det om Aston Villa i både engelsk och svensk TV med respekt.