Lagbanner
Villa Park, 2024-01-30 21:15

Aston Villa - Newcastle

Någon såg det komma...
Dags för Watkins att kliva över 50!

Någon såg det komma...

Efter 21 Premier League-omgångar ståtar Aston Villa med 43 poäng medan Newcastle är en av säsongens besvikelser med sina blott 29. Vem hade vågat satsa några pund på detta utfall efter Skatornas förkrossande 5-1-seger mot Villa i premiären 12 augusti? Möjligtvis sir Alex Ferguson då…

Den legendariske United-managern levererade ett minst sagt överraskande svar när han fick frågan om vilket lag som hade imponerat mest i den första omgången. Han hävdade då att Villa hade spelat Newcastle av banan, men släppt in för enkla mål. Ett smått skrattretande uttalande just då, men därefter har säsongen gått åt olika håll för de båda lagen, uppåt för Claret and Blue och neråt för de svartvita. Ferguson såg uppenbarligen något...
Mycket talar för att trenden ska fortsätta. Villa är obesegrade i 17 raka ligamatcher hemma på Villa Park och är det lag i ligan som har plockat flest poäng på hemmagräs. Newcastle har förlorat fyra ligamatcher på raken och har dessutom fyra raka förluster på Villa Park, dessutom utan ett enda mål framåt. I april slutade det 3-0 till Villa, en minnesvärd tillställning för Villa Swedens ståpälsade och tårögda medlemmar på plats. 
Men naturligtvis måste vi göra som biskopen i Linköping och stoppa in en brasklapp. Det Villa som tidigare under säsongen till synes inte kunde låta bli att göra mål har på sistone drabbats av en hel skottkärra grus i maskineriet. 2024 har hittills bjudit på ett enda mål, detta på tre försök, det enda målet dessutom efter en turlig styrning på Matty Cash skott. Unai Emery som hade 96 raka målmatcher har nu plötsligt två 0-0-matcher på sitt samvete. Positivt med tre raka nollor bakåt förstås, men det har inte sett helt stabilt ut däråt heller. Emi Martinez har fått prestera på sin absoluta världsbästa-nivå för att hålla tätt. 
Visst hopp för Eddie Howe alltså att hans mannar också ska hitta ett sätt att stoppa Villas anfallsflyt. 
För Villas del vore det önskvärt att Ollie Watkins börjar hitta målet igen. Förhoppningsvis blir han stärkt av att minnas det dubbla måljublet mot Toon senast på Villa Park. Om han nätar blir det dessutom jubileumsfirande. Då kommer han nämligen upp i 50 Premier League-mål och kan på allvar börja jaga de två enda han har framför sig i den Villa-statistiken: Gabby Agbonlahor (74) och Dwight Yorke (60). 
Så här långt in i en tuff säsong brukar skadelistorna vara tämligen långa och här utgör de båda lagen inget undantag, med en ganska jämn fördelning i skadeavbräck. För Villa saknas - som vanligt - Tyrone Mings och Emi Buendia, men även Jhon Duran, Lucas Digne, Pau Torres och Jacob Ramsey på grund av skador, samt Bertrand Traoré iväg på afrikanska mästerskapen. 
Newcastle kontrar med Callum Wilson, Harvey Barnes, Joelinton, Sandro Tonali, Elliot Anderson, Joe Wiillock, Villa-exet Matt Targett, Nick Pope och troligen även Jamaal Lascelles. Kieran Trippier och Miguel Almiron kan vara tillbaka. 
Trots öppet transferfönster händer inte mycket i de här båda lagen. Magpies ryktas ha problem med Financial Fair Play och kan tvingas sälja to(o)ngivande spelare framöver. 
För Villas del har inte ens “Göran med mopeden” lyckats hitta mycket mer än ett återkommande rykte om Middlesbroughs Morgan Rogers. Emery verkar sugen på ett par nytillskott innan fönstret stänger på torsdag, men köper inte vad som helst som finns på hyllan. 
Jämfört med cupmatchen mot Chelsea blir det nog inga stora förändringar i startelvan. Frågan är om den något segfotade Clement Lenglet får förnyat förtroende eller om det är dags för Diego Carlos och Ezri Konsa i mitten. Eller skickas Konsa ut till höger istället för Cash igen? I FA-cupen startade Youri Tielemans, men frågan är om inte produktive Leon Bailey kommer in igen, efter att ha fått några enstaka minuter mot Chelsea. Moussa Diaby verkar vara lite ur slag, men det finns en grym kapacitet i den pojken, så förhoppningsvis släpper det på ett eller annat sätt. 
Utifrån de senaste resultaten kan man inte förvänta sig en målfest likt den 1928 när Newcastle vann med 7-5 eller när Villa tog sin största seger med 7-0 1902, men kanske kan man få önska sig och tro på en uddamålsseger för hemmalaget åtminstone? 

Oavgjort i FA-cupen mot Chelsea
 

 

Morgan Carlsson2024-01-29 22:10:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa