Lagbanner
St James' Park, 2023-08-12 18:30

Newcastle - Aston Villa
5 - 1

Newcastle - Aston Villa
Emery har fått mycket att tänka på efter en stor förlust både resultatmässigt och skadade spelare.

Newcastle - Aston Villa

Det fanns stor optimism och goda förhoppningar inför premiären den här säsongen. Men det blev som vanligt med Aston Villa och premiärer. En riktig stjärnsmäll i negativ bemärkelse. Det blev en match som under matchen hade flera ansiktsuttryck även om ett besviket uttryck blev det bestående för matchen som helhet.

Lagen
Hemmalaget kunde välja sin bästa elva då inga skador störde. Tonali var den av sommarens nyförvärv som tog en plats och det visade sig lyckat. I bortalaget fanns det många skador som begränsade hur Emery kunde plocka ut sin elva. Och en sen skada på Buendia under veckan gjorde att det fick justeras ytterligare i taktik och val.
Matchen
Newcastle satte högsta fart från start och jagade Villaspelarna som vildhundar. Det gav snabbt utdelning då Tonali styrde in ett inlägg efter 6 minuter. Men bortalaget replikerade snabbt och det var Diaby som hölls sig framme på ett inlägg och 1-1 efter 11 minuter var ett faktum. Det var en härlig match som kunde sluta hur som helst kändes det som. Men det blir hemmalaget som åter tar ledningen genom Isak som stöter in bollen från nära håll. Situationen granskas av VAR med en misstänkt offside. Till denna säsong ska offside bedömas på ett nytt sätt (igen) och med bilden vi tittare fick se så är det obegripligt att målet står kvar. Fyra (minst) Newcastlespelare är offside när bollen spelas in men den går mellan/över spelare till en icke offside stående spelare som med lätthet kan hitta en fri Isak som fått sin position genom att står offside.
Sedan inträffade någon som undertecknad ser som helt matchavgörande. I en duell skadas Mings i vad som befaras vara en svår knäskada. Han blir utburen och utbytt mot en oförberedd Torres som tar över Mings position rakt av. Efter denna händelse så ser det ut som alla spelare på planen blivit påverkade och tempot faller av och det läggs till 10 minuter (som blir 11:30) innan Andy Madley kan blåsa för halvtid.
Visst hade hemmalaget ett övertag och så vassa ut men trots underläge så kändes det optimistiskt och att det kunde vända. Kanske någon justering för att skapa ett övertag, något genidrag att vänta? Men tyvärr så blir det tvärtom. Med Mings borta så ser det mycket skört ut bakåt. Newcastle är helt enkelt väldigt bra. Men naturligtvis kan man inte bjuda på mål som tyvärr den normalt stabile Konsa gör. Han sjabblar med bollen i eget straffområde och Isak kan retfullt ta bollen och sedan lobba in 3-1 och där går ridån ner. Sista halvtimman blir en som en skräckfilm där målchans på målchans för hemmalaget rads upp. Aston Villa gör flera byten och byter spelsystem men ingenting kan stoppa Newcastle att forsa fram. Det slutar 5-1 men det kunde blivit mer. Sedan är det lite sorligt att se flera Villaspelare som ger upp, det hoppas jag Emery adresserar snabbast möjligt.

Reflektioner från matchen och läget i Villa
Detta var på förhand en svår match men jag trodde aldrig vi skulle blir så här pulveriserade. Men varför blev det så här? Jag försöker mig på en lite egen analys. Aston Villas stora problem nu och framåt är skador. Visserligen har vi en bredare trupp men det är skador på nyckelspelare och givna startspelare som ställer till det. Den trygghet vi hade under vinter/vår blir påtagligt försämrad med nya spelare och delvis nya positioner. Både Moreno och Ramsey är borta vilket gör att hela vänsterkanten måste göras om. Visst har vi ersättare men det är inte samma styrkor som vi har med Moreno och Ramsey. När sedan Buendia blir skadad så försvårar det ännu mer då han är en nyckelfigur i Emerys elva. Han medverkade i alla matcher förra säsongen och såg väldigt alert ut under försäsongen. Hans kvalitéer blir svåra att ersätta rakt av. Både offensivt och defensivt. Sedan då det största avbräcket med Mings skada. Han är försvarsgeneralen och den fysiska kraften i laget, han har också bildad ett fungerande mittlås med Konsa över tid. Nu blir det att spela in ett nytt partnerskap eller byta organisation i backlinjen. Det är inte direkt optimalt när serien precis har startat. Detta kan bli väldigt kostsamt om Emery inte får snabbt ordning på försvaret.
Skadorna inför matchen öppnade möjligheten för Bailey att starta längst ute till höger. Hans försvarstänk vet alla om att det finns en del brister och det blev mycket tydligt hur Cash lämnades ensam många gånger. Dessutom hamnade McGinn helt utanför spelet, jag vet inte riktigt vilken roll han var tänkt att ha under matchen men osynlig var han. Just dessa justeringar i ”sista sekund” för att Buendia saknades ställde till det.
Framåt nu mot nästa uppgift, Everton hemma. Nu gäller det att studsa tillbaka och visa hemmapubliken att matchen mot Newcastle bara var en plump i protokollet. Eftersom undertecknad ska vara på plats så är det extra viktigt att Aston Villa visar upp sin bästa sida??.

TV: Newcastle körde över Aston Villa i premiären
 

Robert "robstar" Larsson2023-08-13 13:54:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa