Lagbanner
NEXT UP, FA-cupfinalister för Smith & Co
Senast fick Björn Engels handskas med den målfarliga anfallaren Pierre-Emerick Aubameyang. Får vi se Ezri Konsa eller Tyrone Mings ta sig an den uppgiften istället under tisdagskvällen?

NEXT UP, FA-cupfinalister för Smith & Co

Det är inte vilken utmaning som helst som väntar för Aston Villa hemma på Villa Park. Motståndarna för dagen har kanske inte imponerat i ligaspelet, men visar upp en god form för tillfället då de bland annat har besegrat Liverpool och Manchester City, samt att de nyligen blev klara för FA-cupfinal. Bottenstriden i Premier League lever i allra högsta grad för Aston Villa och många hoppas på ett resultat som kan liknas vid en skräll imorgon.

Battle to survive

Så hur ser läget och förutsättningarna ut inför tisdagens match mot Arsenal? De flesta har säkerligen god koll. Vid vinst har Aston Villa möjlighet att avancera upp till en 17:e plats i tabellen utifrån förutsättningen att konkurrenten Watford FC förlorar mot Manchester City samma dag. Gärna då med ett gäng baklängesmål då Watford i nuläget har -23 i målskillnad och Aston Villa -27. I och med Bournemouths förlust mot Southampton i söndags så avancerade Aston Villa en placering utan att spela. Vid oavgjort resultat mot Arsenal så blir man kvar på 18:e plats i tabellen. Aston Villa har således allt att spela för och kommer att strida fram till den sista avblåsningen på Villa Park under tisdagskvällen. 

Sett till de tre senaste matcherna har Aston Villa skrapat ihop en vinst, en förlust och en oavgjord - 4 poäng av 9 möjliga. På dessa tre matcher har Aston Villa mäktat med tre mål och släppt in fyra. Det mest aktuella ämnet som florerat i olika sorters medieplattformar är att Aston Villa är för ineffektiva avseende det offensiva spelet. På 36 omgångar har Aston Villa gjort 39 mål, vilket ger oss ett målsnitt på 1,08 mål/match. Med ett snitt på 1 mål/match så krävs det att laget håller tätt och således ”nollar” sina motståndare för att få med sig full pott i ryggsäcken. Förmodligen förstår de allra flesta att det är en tuff utmaning att anta och att det sällan är hållbart över tid. Twitterkontot @VillaAnalytics twittrade den 12 juli att anfallaren Mbwana Samatta har spelat 650 minuter utan att mäkta med ett enda skott på mål. Efter att ha blivit utbytt i den 64:e matchminuten senast mot Everton så kan vi bekräfta att den nya siffran är uppe i 714 minuter utan skott på mål för Samattas del. Det förefaller då som extra viktigt för Aston Villas del att få igång nyförvärvet från Tanzania, som kom till klubben i januarifönstret, för att ge Aston Villa en extra krydda och spets i kampen om att säkra nytt kontrakt i Premier League.

FA-Cupfinal och sikte mot Europa League

I lördags blev 10:e placerade Arsenal klara för FA-cupfinal efter seger mot Manchester City med 2-0 på Wembley. I ligan har det under säsongen förvisso gått tyngre. 53 inspelade poäng på 36 omgångar. Dock så visar Arsenal upp en offensiv slagkraft då de har dunkat dit 53 mål, vilket ger ett snitt på 1,47 mål/match, jämfört med Aston Villas 1,08 mål/match. 

Sett till formkurvan de tre senaste ligamatcherna så kan Arsenal visa upp en identisk resultatrad, det vill säga 4 inspelade poäng av 9 möjliga; 

1-1 mot Leicester (hemma)

2-1 förlust mot Tottenham (borta)

2-1 seger mot Liverpool (hemma) 

Fyra mål framåt och fyra insläppta. Arsenal har under säsongen knappast gjort sig kända för sitt försvarsspel, utan snarare för sin offensiva spets. Laget kan ställa upp med Pierre-Emerick Aubameyang (20 mål på 34 matcher) och Alexandre Lacazette (10 mål på 28 matcher) som offensivt radarpar som Ezri Konsa & Tyrone Mings lär ha fullt upp med. 

Vinner Wolves och Sheffield United idag (måndag) så kommer de att ha ett försprång på 6 respektive 4 poäng mot Arsenal i kampen om den sista Europaplatsen, det vill säga 6:e platsen i Premier League. Det ser onekligen inte ljust ut för Arsenal avseende att uppnå målsättningen att landa 6:e platsen. Tottenham placerar sig i nuläget på 6:e plats och ligger 5 poäng före sina ärkerivaler, Arsenal. Dock med en match mer spelad. Frågan är då i vilken utsträckning managern Mikel Arteta kommer att bry sig om ligaspelet, det vill säga investera i kraft, energi och engagemang för att vinna de återstående matcherna i ligaspelet, med en kommande FA-cupfinal i planeringen som spelas nästa helg (1 augusti). Även om det är svårt att tro, så får man åtminstone hoppas att Arteta väljer att ”lufta” lite bänkspelare och således ställa upp med en reservbetonad uppställning. Men så länge chansen finns att nå Europa League så kan vi nog räkna med att Arsenal tänker ge det en ärlig chans. 

Senast lagen möttes var den 22 september 2019 i Premier Leagues 6:e omgång. Det blev då en uddamålsförlust för Aston Villa, 2-3 på Emirates. Målen gjordes av John McGinn och Wesley. I denna omgång fick även Ainsley Maitland-Niles två gula kort och Arsenal fick från och med matchminut 41 spela med en man mindre. Trots det lyckades Arsenal att vända på steken och hänga tre baljor bakom Tom Heaton på 45 minuter. Hur ska då Dean Smith och Aston Villa lyckas att knyta ihop säcken med tre poäng? Det har förmodligen bara Dean Smith svaret på. Men vad som står klart är att oavsett om det blåser styv kuling och regnar i sidled så finns det en förväntan att Dean Smith ger allt för att stå som segrare på Villa Park efter 90 spelade minuter.

Skadeläget

Hur ser det ut gällande skadeläget inför matchen? Om vi börjar med tisdagens hemmalag så informerade Dean Smith att Kourtney Hause är redo och således tillgänglig. Tyvärr så kommer vänsterbacken från Wales, Neil Taylor, inte att delta. Det som är känt sedan tidigare är att Tom Heaton, Björn Engels och Wesley är frånvarande resterande del av säsongen på grund av långtidsskador. Det är därför inte orimligt att Dean Smith ställer upp med en liknande 4-3-3 uppställning som senast mot Everton. 

För Arsenals del så kommer inte Shkodran Mustafi, Bernd Leno, Calum Chambers, Pablo Mari och Gabriel Martinelli till spel. Sett till hur Arsenal ställde upp senast mot Manchester City i FA-cupsemifinalen i lördags så kan Aston Villa förmodligen förvänta sig en 3-4-3 uppställning med bland annat Lacazette och Aubameyang på topp. Det råder nog inga tvivel på att Arsenal önskar att greppa det sista halmstrået mot Europa League, men också viljan att klättra några placeringar i Premier League-tabellen då en 10:e plats knappast kan anses som godkänt för en klubb i Arsenals storlek.

TV

Matchen sänds på Viasat Sport Premium samt på Viaplay med avspark 21:15.

Oskar Laurell 2020-07-20 16:16:54
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa