Lagbanner
Villa Park, 2023-01-13 21:00

Aston Villa - Leeds United
2 - 1

"Not the prettiest, but f*ck it!"
Buendía är en spelare det förväntas mer av. även om han glädjande nog gjorde det matchvinnande målet.

"Not the prettiest, but f*ck it!"

Rubriken hämtas från twitteranvändaren @TheVillaYamYam som efter slutsignal lade ut en tweet som de flesta säkert delar med honom. Det var kanske inte spektakulärt, vackert eller kreativt. Men Emery kunde checka av ännu en hemmaseger och Aston Villas hemmafacit börjar att likna någonting bra och respektabelt.

STARTELVORNA

Gällande startelvan för Aston Villas del så fanns det inte särskilt många frågetecken som skulle redas ut. Den reservbetonade startelvan från FA-cupen skulle bytas ut mot ordinarie och mer formstarka namn. Ramsey, som varit frånvarande på grund av skada, var tillbaka i startelvan och likt Smith & Gerrard så ser även Emery en stor uppsida i den 21 år unga mittfältaren. Det som kanske överraskade var att målvakten Emi Martinez fick agera lagkapten i stället för John McGinn som inte kom till spel på grund av skada.

4-4-2

Martinez

Young Konsa Mings Digne

Buendía Luiz Kamara Ramsey

Bailey Watkins


Gällande Leeds United så fick Bamford inleda på bänken och Jack Harrison fick vikariera för Summerville. En vikarie som på förhand kändes som en rimlig sådan, då 26-åringen på 16 matcher gjort ett mål och fyra assist. Förra säsongen rullade han in åtta bollar i motståndarmålet, således ansåg tränare Marsch att han fick betraktas som den logiska ersättaren när den nederländska virvelvinden fick stå åt sidan.

4-2-3-1

Meslier

Ayling Koch Cooper Struijk

Roca Adams

Gnonto Aaronson Harrison

Rodrigo


EFFEKTIV FÖRSTA! 

Efter tre minuter hade vi matchens första mål signerat av den jamaicanska yttern Leon Bailey, sitt fjärde mål för säsongen. Detta grundade sig i att veteranen i försvarslinjen, Ashley Young, kunde hitta Boubacar Kamara med en perfekt passning efter en Leedshörna som drev upp bollen och kunde sedan finna Bailey ut på högerkanten. Bailey kunde då avancera med bollen centralt och därefter avlossa ett fint skott med vänsterfoten och Aston Villa hade fått en drömstart. Kamara med sin första assistpoäng i Villatröjan.

Skulle Aston Villa dansa vidare efter den starten? Nja, inte riktigt. Det var nämligen Aston Villas enda skottförsök under första halvlek. Därefter var det Leeds som radade upp hetast chanser.

Det fanns dock skäl till att Aston Villa hade det tufft efter ledningsmålet. Efter 10 minuter fick vänsterbacken Lucas Digne kliva av på grund av axelskada och försvarslinjen bytte således ut en fransman mot en spanjor. Alex Moreno fick göra sin debut på Villa Park lite tidigare än tänkt och nog allt märktes det att han var nervös och förmodligen tagen av stunden. En missad glidtackling mot Harrison, bolltapp och förlorade kampdueller. Nej, detta var inte vad Emery hade sett tidigare av den spanska vänsterbacken under tiden i La Liga. Men vi som satt i tv-soffan och beklagade oss skulle så småningom få se nyförvärvet växa för varje minut som gick, både i spelet med och utan boll.

Tjugo minuter senare så klev även Watkins av på grund av skadekänning efter flera dueller med Leeds duktiga mittback Robin Koch. In i hans ställe hoppade lagets bästa målskytt, Danny Ings, som dock skulle göra en blek insats på den timmes förtroende han fick.

Efter halvtimmen spelad så fick Leeds sin första stora kvitteringschans. Harrison spelade en boll i djupet mellan Konsa och Mings till en snabb formstark Rodrigo som kom fri med Martinez, dock med Moreno, Konsa och Mings hack i häl. Rodrigo rundade Martinez och skulle sedan slutföra arbetet med att rulla in bollen i målet, men det spanska nyförvärvet fick visa sig vara värd investeringen genom att täcka ut skottet till hörna. Utan Moreno hade det varit kvitterat i det läget.

I slutet av första halvleken så fick Martinez kliva fram och visa vilken världsklass han besitter. Leedsmittfältaren Tyler Adams skickade ut en hög boll på högerkanten till Ayling som på volley skickade in den i straffområdet där Jack Harrison var fri. 99% av folket som tittade på matchen hade redan gjort en kvitteringsnotering, men Martinez ville annorlunda. Med säsongens bästa räddning av den nyblivna världsmästaren så fick Jack Harrison inte rulla in säsongens andra balja och Aston Villas ledning stod sig halvleken ut. Ett omnämnande i situationen ska även Ashley Young ha efter att ha täckt returskottet från Gnonto. En uppoffrande och beundransvärd inställning och attityd från lagets två ledare, Ashley Young och Emi Martinez.

På tilläggstid i den första halvleken så hade Leeds en inrullad boll i villamålet, men det dömdes bort på grund av offside på Rodrigo.

VAR PÅ VÅR SIDA!

Leeds inledde chansmässigt bäst då Martinez återigen fick kliva fram. Den duktige yttern Wilfried Gnonto skulle vika in bollen i Martinez vänstra kryss och hade efter det avlossade skottet redan börjat springa ut mot hörnflaggan för att fira, men en utmärkt räddning höll Leeds borta från kvittering. Vid detta tillfälle så kändes det som att det bara var en tidsfråga innan Leeds skulle kvittera och eventuellt till och med ta ledningen. Då hände det ofattbara.

Efter mängder av bortdömda mål och allmänt oflyt med VAR genom åren så fick Buendía sitt mål godkänt efter just VAR-granskning då han nickade in returen på Baileys skott. Fjolårssäsongens rekordvärvning gjorde säsongens tredje mål och är på god väg att tangera förra säsongens målskörd på fyra. Med andra ord; i stället för kvittering för Leeds, som i ärlighetens namn var värda det, så kunde Aston Villa rycka och spurta ifrån till en ledning med två bollar.

I början av texten så nämndes det att Bamford fick inleda på bänken. I rapporten inför matchen så kunde man även läsa att han visste hur man rullade in bollar mot Aston Villa. Efter Buendías mål så blev Bamford och det österrikiska nyförvärvet Maximilian Wöber inbytta och cirka en kvart senare så hade Leeds reducerat. Målskytt? Bamford, naturligtvis.

Ett gult kort för spelfördröjande fick kapten Martinez syna innan domaren blåste av matchen och Aston Villa kunde räkna in tre fina poäng på kontot.

RÄTT SPELARE KLEV FRAM!

I någon form utav sammanfattning så kan vi koka ner det till att rätt spelare för Aston Villa klev fram när det stormade som mest. Aston Villa fick under matchen hantera många situationer utan boll och fokusera på försvarsspel, där det krävdes attityd, fysiskt duellspel och uppoffrande skottäckningar. Alla tre moment kunde målvakten Martinez och högerbacken Young kryssa i. Utan dessa två så hade Aston Villa inte haft en ledning efter 45 minuter. Än mindre vunnit matchen.

Efter uttåget ur FA-cupen så var det många som kritiserade att Emerys startelva saknade ledande spelare som med tydlig hand och riktning kunde visa vägen och ta laget framåt. I fredagens startelva så var just Martinez och Young tillbaka, vilket var välbehövligt. Eller vad sägs om åtta blockerade skott, där Young var högst bidragande, och tre målvaktsräddningar av fyra möjliga?

Det kan anses oroväckande att Martinez måste stå för en utomordentlig insats för att Aston Villa ska ha en chans att besegra Leeds United hemma på Villa Park. Stor respekt för Leeds United, men som det nämndes i rapporten inför matchen så var Leeds ett av ligans sämsta bortalag. Borde inte Aston Villa, under dessa förutsättningar, ha nyttjat det på ett bättre och mer framåtlutat sätt än förlitat sig på att Martinez och Young skulle leverera en hjälteinsats? Poängen är att fler spelare måste kliva fram, även om Kamara styrde mittfältet på ett majestätiskt vis och har växt fram till att bli en favorit hos många villasupportrar.

Att bara ha ett skottförsök under första halvlek hemma på Villa Park en fredagskväll kan inte bedömas på något annat vis än att det är underkänt. En annars kreativ Buendía syntes inte till under första halvlek, vilket är icke godkänt då det finns en förväntan på honom att vara klok och företagsam i spelet med boll. I spelet utan boll så kämpar han vilt och det ska berömmas. Men det räcker inte riktigt till i hans fall. Trots att han gjorde det matchavgörande målet så är sanningen den att det förväntas mer av honom. Han är en spelare som spelar en stor roll och är av stor betydelse för Aston Villa, det är därför viktigt att Emery får mer jämna och bättre prestationer och ageranden under längre tid i matcherna från argentinarens sida.

Som sagt, det var inte vackert. Men man skiter väl egentligen i det. Hellre fult och tre poäng än att man ska spela vacker fotboll men ändå lämna planen poänglös. Det är väl därför ledningen har tagit in Emery som manager, då det är poängen och höga tabellpositioner som räknas. På sex ligamatcher har Emery vunnit fyra och kryssat en, vilket får anses vara en succéstart då 13 poäng av 18 möjliga knappast är någonting som supportrarna hade räknat med. Aston Villa är på väg uppåt i tabellen och även om spelet möjligtvis inte klickar så har Emery någonting väldigt bra på gång.

Vilka positiva bitar tar vi med oss inför kommande utmaning som är Southampton?

# Att Martinez behåller ödmjukheten, professionaliteten och inte har tagit sig vatten över huvudet efter VM-succén. Lagets viktigaste spelare.

# Nyförvärvet Alex Moreno växlade upp prestationsmässigt ju längre matchen gick mot Leeds. En tillgång både defensivt och offensivt.

# Boubacar Kamara kan styra en match på egen hand. Är den spelaren i Aston Villa som har den bästa avvägningsförmågan med boll. En dyrbar diamant för Emery.

# Fem skott på mål av 11 skottförsök, indikerar på att Aston Villa agerar och är mer målfarliga och effektiva än tidigare.

Vi avslutar texten med Emerys instagraminlägg efter matchen;

”Villa Park at midnight after a tough battle. I was thinking that this is really a home, not only a stadium. After the loss in FA Cup, our fans welcomed us with full confidence and unconditional support. It was one of the keys for the winning against a very good opponent. We are building a team and it is easier to do if we feel the positive energy that every single fan at Villa Park is giving us. Players are totally committed with this club. They are working hard. We are Aston Villa, and we are stronger together. A family.”

Oskar Laurell2023-01-17 12:35:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa