Lagbanner
Nya regler i PL inför säsongen 2023-2024

Nya regler i PL inför säsongen 2023-2024

English Football League har gått ut med information om lite nya regeltolkningar inför den kommande säsongen. Här följer några förändringar. Jag kan säga att jag är glad att jag inte är domare ;-): • Tidstillägg kommer att öka (drastiskt?) • Maskning skall straffas • Uppenbara/klara målchanser som hindras • Strafftröskeln höjs • Ändrad frilägesutvisningsregel • Offside-regeln förtydligas • Uppförandekoden stärks • Behandling av skadade spelare skall ske utanför planen (generellt)


Tidstillägg kommer att öka (drastiskt?)
Tidigare har domarna haft ”schablontillägg” för en del händelser på planen. Nu ska den exakta tiden som förloras läggas till för målfirande, byten, skadeavbrott, straffar, utvisningar, frisparkar etc.

Med de gamla reglerna hade vi förmodligen fått läsa om Manchester City som Community Shield-vinnare. Men nu gjordes ju Arsenals kvittering i 101a minuten. Dvs, det kommer mer bli som i VM i Qatar. Där pågick ju Englands VM-match mot Iran t ex i 117 minuter (efter två huvudskador, åtta mål och tio byten gjorts inom 90 minuter).
Man har konstaterat att den totala tiden då bollen var i spel i förra säsongens PL var så lite som 55 minuter, vilket givetvis är en stor anledning till ändringen. Speciellt anser man att målfirandena har blivit mer utdragna än tidigare.

Den effektiva speltiden kommer att öka enormt och äntligen kanske vi kan få lite bukt med det eviga maskandet. Före detta PL domaren Dermot Gallagher sa till Sky Sports att det blir en 'short-term pain for long-term gain'.

Speciellt bortafans som bokar tåg/buss etc måste dock fundera lite extra på tidtabellen.


Maskning skall straffas
Målvakter löper ju redan nu risken att varnas för maskning, speciellt i slutet av matcher.

Domarteamet ska dock nu ha en tuffare attityd till ageranden som tydlig syftar till att fördröja spelet och INTE bara till i slutet av matcherna längre.

Denna regel kallar ju några lite elakt: ”Emi Martinez”-regeln, efter hans psykologiska spel med (mot?) motståndarna i VM i Qatar.
Men målvakterna får inte heller fördröja spelet vi t ex utspark med att röra stolparna, ribban eller nätet.  Det står dock inget om att vifta med armarna eller att ”dansa” på mållinjen.
Spelare ska också varnas för maskning eller då de tar för kort avstånd till motståndarfrispark. Dvs inte bara där man uppenbart sparkar bort bollen.


Uppenbara/klara målchanser som hindras
Om en spelare ojuste hindrar en motståndare från en klar målchans i eget straffområde och straff utdöms, så ska spelaren bestraffas enligt följande:
Varning om spelaren försökte spela på bollen eller tacklade för att nå bollen.
Utvisning vid övriga förseelser, så som hands, fasthållning, tröjdragning eller om man uppenbart inte hade en chans att nå bollen. 


Strafftröskeln höjs
För att hålla spelet mer flytande, så ska det fortsatt vara en hög tröskel för straffbedömningar.
Inga s k mjuka straffar (”soft penalties”).


Ändrad frilägesutvisningsregel
Premier League spelare får inte längre ett automatisk rött kort då man hindrat en målchans.
Tidigare har spelare som har ”fritt-fram” mot mål och som tacklats av en back, som inte har någon medspelare som hinder, blivit utvisade för att hindrat en målchans.
Den här säsongen kommer dock endast förseelser som anses vara avsiktliga ge automatiskt rött kort, och spelare som anses ha gjort ett genuint ärligt försök att nå bollen straffas enkom med gult kort.

I andra omständigheter som fasthållning, putta eller dra, eller någon annan omständighet där man inte hade någon möjlighet att spela bollen, så blir man utvisad.
Den nya regeln innebär också att en spelare måste varnas om man stör eller stoppar ett lovande anfall genom hands (”if they handle the ball to interfere with or stop a promising attack” … kan vara felöversatt av mig).

Varning utfärdas också när man hindrar ett ”lovande” anfall, förutom när domaren har dömt straff för en handling  som var ett försök att spela på bollen.
I ett försöka att låta spelet gå utan avbrott, har en högre tröskel införts när spelarna kommer i kontakt med varandra, detta för att minska antalet frisparkar.

Dock, som i nuvarande riktlinjer, så skall vårdslöst spel ses som en förseelse och ge frispark. Är det dock hänsynslöst utdelas gult kort.  Spel som riskerar en annan spelares säkerhet kommer att få rött kort.


Offsideregeln förtydligas
Angående offside så har IFAB (International Football Association Board) och FIFA gått ut med ett klargörande vad gäller avsiktligt spel av en försvarare. Avsiktligt spel är när spelaren har kontroll över bollen och passar den till medspelare, vinner bollen eller rensar bort bollen. Hamnar bollen hos en motståndarespelare i offsideposition, så ska offside ej utdömas vid avsiktligt spel.

En annan ny regel (som dock fanns redan förra säsongen, men som först nu finns i skrift) innebär att en spelare som är tydligt offside skall inte bli ONside varje gång som en motståndare flyttar eller rör vid bollen. Detta innebär att det inte är säkert att en spelare anses vara onside om bollen rörde en motståndare före honom.


Uppförandekoden stärks
Precis som när det gäller maskning, kommer domarteamet att ta ”a more robust approach” till spelare och ledares uppförande, såväl på planen som i det tekniska området.

* Direkt gult kort för att argumentera med domaren, speciellt i de ”klungor” som brukar bildas. Minimum en av spelarna som deltar får ett automatiskt gult kort.
* En spelare som kommer springande (aggressivt) mot en av domarna för att klaga på domslutet, har stor risk att se det gula kortet.
* Gult om spelarna inte går bort från en ”död” boll

* Vad gäller ledarna så borde vi se mycket mindre av Jurgen Klopps ”argumentationer” av fjärdedomaren, Mikael Artetas armviftande pga domaren eller Guardiolas uppförande.
* Ett automatisk gult kort ges om det är mer än en coach i det tekniska området.
* Det blir hårdare straff för managern om han lämnar det tekniska området, och all aggression från honom eller hans coacher mot matchdelegater eller motståndare, skall sluta med rött kort.
* De som getts rött kort skall inte få se matchen från läktaren eller bakom spelarbänken, utan skall förpassas till en plats där man inte kan se matchen (live).
* Liksom för spelare, kommer managers som kräver en kort-bestraffning, själva bli bestraffad (som Arteta i Community Shield-finalen).


Behandling av skadade spelare skall ske utanför planen
Spelare som behöver en medicinsk bedömning ska nu vårdas utanför planen. Undantag för detta är målvaktsskador, kollisioner mellan målvakt och utespelare, krockar mellan medspelare, allvarliga skador, skador till följd av situationer där motståndare varnats/utvisats (under förutsättning att bedömningen/behandlingen går snabbt) eller när en straff utdömts och den skadade spelaren ska lägga straffen.

Om en spelare behandlats utanför planen, får han tidigast komma in 30 sekunder efter att spelet återstartats efter tillåtelse av huvuddomaren.

Om en spelare uppenbart fördröjer återupptagande spelet efter en skada på en medspelare så ska han varnas.


Summering
Det är många bra nyheter, men det återstår att se hur väl domarna kommer att lyckas efterleva detta. Gör de det, så kommer det verkligen att gynna fotbollen, men också se en hel fler del röda kort  (i alla fall i början av säsongen).

Ovan är sammanställt från nedan två länkar. Jag kan inte vara 100% säker på att översättningen eller innehåll är 100% korrekt, men jag hoppas givetvis det. Skriv gärna en kommentar så ändrar jag om jag håller med:

https://swedishstokies.se/nya-regler-regeltolkningar-23-24/

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-12380649/Instant-yellow-cards-talking-ref-bookings-players-DONT-leave-dead-balls-injury-time-new-rules-referees-enforcing-Premier-League-season.html?ns_mchannel=rss&ito=1490&ns_cam

Up the Villa!

 

Pata Negra2023-08-08 19:26:47
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa