Lagbanner
Villa Park, 2024-10-02 21:00

Aston Villa - Bayern München

"Oh, it must be and it is..."
Peter Withe, 74 mål för Villa, inklusive det allra viktigaste 1982. Får vi en ny hjälte nu?

"Oh, it must be and it is..."

“Shaw, Williams prepared to adventure down the left. There’s a good ball played in for Tony Morley. Oh, it must be and it is! Peter Withe!” Efter 42 år är det äntligen dags för returmatch: Aston Villa-Bayern München.

Det var en majkväll, den 26:e närmare bestämt, på De Kuip i Rotterdam. Den gyllene generationen av Aston Villa hade på sin väg fram till Europacup-finalen enkelt avverkat isländska Valur och därefter i ett par gastkramande bataljer tagit sig förbi östtyska Dynamo Berlin med Tony Morley som den store giganten. Sovjetiska Dynamo Kiev väntade i kvartsfinalen, där 0-0 på bortaplan följdes upp av 2-0-seger hemma efter mål av Gary Shaw och Ken McNaught. Belgiska Anderlecht var den tuffa utmaningen i semifinalen och Tony Morleys mål på Villa Park visade sig bli dubbelmötets enda. På bortaplan höll Villa undan till 0-0, men det var ändå nära att finalplatsen gick upp i rök. Oroligheter bland Villas fans på läktaren gjorde att Anderlecht la in en protest mot resultatet, men denna avslogs och Villa kunde förbereda sig för final mot Bayern München, storfavoriten.
Inte skulle väl europacupdebutanten från Birmingham kunna rubba den västtyska giganten? Jodå, med en osannolik hjälte i huvudrollen. Blott nio minuter in i finalen tvingades Aston Villas mästerlige målvakt Jimmy Rimmer kasta in handduken. In i hetluften, Nigel Spink, 23 år fyllda, men bara i sin andra match för Villa. En utmaning av gigantiska proportioner! Men det gäller att ta chansen när man får den och det gjorde han, Spinksy! Bayerns stjärnor stångade sig blodiga mot den okände 193 cm långe pantern - förgäves. Han tänkte inte kapitulera mot den framstormande tyska anfallsarmén.
Och så kom det då: målet. I den 67:e minuten, Shaw, till Morley, inspel till Peter Withe och den inte alltför rena bollträffen som gick stolpe in. Aston Villa, Tony Bartons mannar, bäst i Europa! 
För den 14-årige fotbollsmålvakten Morgan hemma i gillestugan hos mamma och pappa var det euforiskt. Det kunde inte bli större då och inget större har hänt i mitt Villa-liv ännu.
Aston Villa har i modern tid mestadels levt på fotbollens bakgård, relativt sett, medan Bayern München har radat upp titlar. Totalt finns 33 Bundesliga-titlar på meritlistan, 20 inhemska cuptitlar därtill och sex segrar i Europacupen/Champions League, bland mycket annat. Stern des Südens är storfavoriter även denna gång, när de nu kommer till Villa Park. Visst, Villa inledde Europa-spelet med stabila 3-0 borta mot Young Boys, men Bayern å sin sida smällde till med 9-2 mot Dinamo Zagreb efter fyra mål av Harry Kane, Tottenham-spelaren som flyttade till Tyskland inför förra säsongen för att äntligen få vinna titlar, men misslyckades med att göra just detta. Revanschlusten är i år stor hos Bayern - och Kane. Ligasäsongen under nye managern Vincent Kompany har börjat strålande. Fyra raka segrar (17 gjorda mål!) följdes under helgen upp av 1-1 mot regerande mästarna i Bayer Leverkusen, där Die Bayern hade klart spelövertag. Harry Kane fick en smäll mot vristen, men deltog på sista träningen före avresan till England. Skadorna som finns i truppen härrör mest från backlinjen, mittbacken Hiroki Ito samt högerbackarna Sacha Boey och Josip Stanisic. 
Sett till poäng och segrar har även Aston Villa övertygat så här långt. Femma i ligan med tretton poäng på sex matcher, vidare i Ligacupen och 3-0 i premiären av Champions League. Gott så! Men, defensiven oroar verkligen. Vi låter motståndarna skapa chanser alldeles för lätt och baklängesmålen trillar in i rask takt, exemplifierat i 2-2-matchen mot Ipswich senast, där Liam Delap stundtals hade lekstuga. 
Unai Emery har själv uttryckt oro för försvarsspelet och hävdar att laget inte alls sköter defensiven som förra säsongen och det måste rättas till snarast. Vi hoppas att fotbollsprofessorn har hittat svaret på denna gåta till onsdagens möte. Det lär bli åka av!
Framåt ser det däremot fortsatt spännande ut. Ollie Watkins har hittat målet igen, Jhon Duran tvekar inte när han får chansen och Morgan Rogers visar överväldigande kvalité. Förhoppningsvis snäppar också Leon Bailey och Jacob Ramsey upp till de stora matcherna. Youri Tielemans har varit strålande så här långt under säsongen. Han behöver fortsätta på sin yppersta förmåga. 
Skadeläget? Matty Cash är fortfarande borta, liksom John McGinn. Boubacar Kamara och Tyrone Mings tränar med laget, men är ännu inte redo för comeback i de stora sammanhangen. 
Med tanke på att Emery har roterat väldigt sparsamt hittills så finns anledning att tro att han kör startelvan i princip oförändrad även denna högtidliga kväll. Dock är vi nog ganska många fans som undrar om han än en gång vågar ge förtroende till den trögfotade Diego Carlos i mittförsvaret. Det känns onekligen tryggare med Ezri Konsa där inne, men då måste Emery också våga chansa med någon av ynglingarna Lamare Bogarde eller Kosta Nedeljkovic på högerbacken. 
I vilket fall är det en stor händelse för oss Villa-fans, att vi är tillbaka i dessa sammahang, i de stora matcherna. Ståpälsen infinner sig vid blotta tanken. 
Ska våra vinröda hjältar ge oss nya vackra minnen att vårda och väcka hopp om en ny våg av framgång, nya matchreferat att gravera in? Som Brian Moores:
“Oh, it must be and it is! Peter Withe”! 
Laguppställningarna 26 maj 1982:
Aston Villa: Rimmer (Spink) - Williams, Evans, McNaught, Swain - Bremner, Cowans, Mortimer - Morley, Shaw, Withe
Bayern München: Müller - Horsmann, Augenthaler, Weiner, Dremmler - Dürnberger, Breitner, Kraus (Niedermayer), Mathy (Güttler) - Hoeness, Rummenigge
Förväntade uppställningar 2 oktober 2024:
Aston Villa: Martinez - Digne, Torres, Carlos, Konsa - Tielemans, Onana - Ramsey, Rogers, Bailey - Watkins
Bayern München: Neuer - Davies, Kim, Upamecano, Guerreiro - Pavlovic, Kimmich - Gnabry, Musiala, Olise - Kane

 

Morgan Carlsson2024-10-01 21:38:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Manchester United väntar på Villa Park
Matchrapport Ipswich - Aston Villa