West Ham - Aston Villa
1 - 1

PREMIER LEAGUE
Dagens och hela säsongens viktigaste spelare. Jack Grealish!

För andra året i rad skulle allt komma att avgöras i den sista matchen. Dvs, allt att spela för men denna gången hade vi två motståndare att kampera med i fighten om en plats i finrummet.

Förutsättningarna var glasklara. Vi hade ett plusmål på Watford och samma poäng. Och samma målskillnad och tre poängs försprång på Bournemouth. Min förhoppning innan matchen var att en poäng skulle räcka för att säkra kontraktet och visst blev det så. Då Arsenal redan efter 33 minuters spel ledde med 3-0 kändes det som att allt skulle handla om att ordna minst ett kryss borta mot West Ham. Samtidigt ledde Bournemouth i halvtid så nu infann sig till och med lite nervositet hos mig själv som inför matchen hade stor tro på vidare spel i högsta ligan.

Vi inleder ganska krampaktigt och likt en match där det ena laget har mer att spela för än det andra har West Ham lite mer lugn i sitt spel utan att för delen etablera något direkt spel. I den elfte minuten håller vi på att bjuda på ett mål då våra mittbackar står fel och Konsa missar rensningen vilket leder till att en djupledslöpande Antonio i hemmalaget får ett friläge som han lyckligtvis missar. Här var det många spelare samt supporters som var lättade och konstaterade att den annars så formstarka forwarden missade. Vi har några halvchanser under halvleken som inte resulterar i något mål och en i övrigt chansfattig halvlek slutar mållös.

I början av den andra halvleken försöker vi att sätta pressen högre upp i banan och skapar inledningsvis ett litet tryck som ganska snabbt avtar och matchbilden blir allt mer lik den första fast nu tycker jag att det är vi som är mer spelförande. West Ham byter in Yarmolenko som inom kort skjuter en frispark i farligt läge men missar knappt och träffar burgaveln. Samtidigt byter vi in Davis istället för Samatta och det känns som ett förnuftigt byte. I denna stunden har Bournemouth utökat ledningen till 3-1 och Watford reducerat till 2-3 i sin match. Nu var det tight och matchbilden började mer och mer likna en mållös match och känslan var att vi var rädda om den poängen vi hade. Den sista kvarten gör vi ett dubbelbyte för att säkra upp defensiven. Hourihane och Guilbert ut, och in med Hause samt Nakamba. Matchen stod nu och vägde och man satt egentligen bara ganska nervöst och väntade på rapporter från Watfordmatchen för att kunna andas ut lite. I den 84:e minuten driver Keinan in med bollen från höger och passar in på bollen till McGinn som snabbt hittar ut till Grealish som från sitt vänsterläge i straffområdet dribblar sin back och med ett distinkt vänsterskott gör mål och vild glädje bryter ut. Dock blev glädjen kortvarig då West Ham minuten senare kvitterade genom Yarmolenko som från sin högerposition sköt på en täckande Grealish som gjorde att bollen i en perfekt båge över en chanslös Reina. Nu var det olidligt spännande igen och förutsättningarna var oförändrade. Sista 10 minuterna är det en kamp mot klockan och nu vill vi bara hålla nollan då det just nu ger oss nytt kontrakt. Först får vi klartecken att Bournemouth var slut och de vann sin match och hade hämtat in två plusmål. Vi klarar och hålla ut under den sista stunden av matchen och det oavgjorda resultatet var ett faktum. En kort väntan på att Watfords match skulle ta slut var nu det enda som stod emellan ett oss och ett nytt kontrakt. Rapporterna om att slutsignalen gått på Emirates når oss supportrar samt de nervösa spelarna på planen. Arsenal har vunnit med 3—2 mot Watford. Vi hade lyckats med vårt mål för säsongen. Kontraktet var säkrat och vi kommer att spela premier league fotboll även nästa säsong. Fantastiskt. Hemma sitter jag helt tom då vi lyckats med det som många trodde var omöjligt då det återstod 5 matcher. We did it, we f….ing did it. The great escape!

Sammanfattningsvis

Vår avslutning på serien är så imponerande. Vi hämtar oss från att mer eller mindre varit uträknade och nedan har jag sammanfattat orsaker som enligt mig var starkt bidragande orsaker till ”The great escape”

3 starkt bidragande faktorer som gjorde att vi klarade av ett nytt kontrakt.

*Vårt försvarsspel
Under de sista 3-4 matcherna är riktigt imponerade och vi släpper till betydligt mindre målchanser än vi tidigare har gjort. Det kollektiva försvarsspelet tillsammans med ett nykomponerat mittbackspar i Konsa/Mings som agerade med pondus och ingav trygghet till laget. De tillsammans med en bolltrygg och stabil Reina gav oss ett lugn som vi inte haft på ett bra tag.

*Trezeguet

På tre matcher gjorde vår glade egyptier lika många mål som han tidigare gjort under hela säsongen och detta gjorde han när det behövdes som mest. En annars så utskälld Trezeguet tystade tvivlarna något och blev en hjälte i många Villaögon.

*Jack Grealish
Captain, leader, legend. En kapten och de stora matchernas man ska kliva fram när det behövs som mest. Och visst gjorde han det. Han har under hela året varit navet, motorn och tryggheten i vårt spel. Mannen som fått mest frisparkar i ligan och den som är svårast att ta bollen ifrån säger allt. Han har gått från att vara lovad till ovärderlig, och är numer untouchable i klubben. Hans status i klubben oavsett vad som händer är svårt att sätta vare sig ord eller finger på. Han har tagit barndomsklubben från mittenlag i championship till ett lag i högsta ligan som klarat nytt kontrakt. Jag är imponerad och hoppas i hela mitt hjärta att han fortsätter i klubben. Matchens och hela säsongens bästa spelare.

Jag avslutar denna säsongen med ett säkrat kontrakt och ett leende på läpparna. UTV!