Lagbanner
Brentford Community Stadium, 2023-04-22 16:00

Brentford - Aston Villa
1 - 1

REKORD FÖR EMERY NÄR VILLA KRYSSADE
Olsen fick släppa ytterligare en boll förbi sig, men fick även göra viktiga räddningar för sitt Aston Villa.

REKORD FÖR EMERY NÄR VILLA KRYSSADE

Efter 1-1 på Brentford Community Stadium finns det numera ingen tränare i Premier Leagues historia vars lag har gjort mål i lika många matcher i följd som Emery. Det taktiska geniet från Spanien har varit ansvarig för Aston Villa i 19 matcher och gjort mål i samtliga av dessa. En stjärna i kanten utöver poängen som Aston Villa hämtade i London.

STARTELVAN

Martinez

Young Konsa Mings Moreno

McGinn Luiz Dendoncker Ramsey

Buendía Watkins


Aston Villa ställde upp med samma spelare som i den övertygande segern mot Newcastle. På förhand kändes startelvan både rimlig, logisk och självklar. På bänken fanns Olsen, Sinisalo, Carlos, Chambers, Digne, Revan, Patterson, Traore och Duran. Det har inte skett särskilt ofta att Emery har nyttjat sina fem byten under en match. Sett till kvaliteten som fanns på avbytarbänken så var förväntningen att han inte skulle nyttja alla byten den här eftermiddagen heller. Anledningen till den tunna bänken stavas skador, då betydelsefulla spelare som Cash, Kamara, Coutinho och Bailey är på skadelistan.

På förhand så kändes startelvan även rimlig utifrån ett perspektiv där Emery skulle matcha och anpassa utefter motståndaren Brentford. Även skribenten för VillaSweden, Christian Zivlak, hade samma känsla och poängterade vikten av att visa förtroende för sin anfallsstjärna;

”Emerys känsla av att satsa på Watkins har visat sig vara 100% rätt, då tidigare managers har velat dela på ansvaret mellan honom och den tidigare anfallaren Danny Ings. Att Watkins får förtroende betalar av sig och inger trygghet, både för han själv och för Aston Villa.”

Inför matchen hade Brentford tre raka förluster och en mindre imponerande målproduktivitet, baserat på formen. Det var fortsatt viktigt att stärka upp centralt med både Dendoncker och Luiz, samt att hårt arbetande mittfältare som McGinn och Ramsey skulle ta ett stort ansvar och stötta sina ytterbackar. Även om Brentford hade en risig form inför matchstart, så har laget, med Ivan Toney i anfallsspetsen, trots allt gjort nästan två mål per hemmamatch under säsongen. Emery var nog förberedd på att offensiva och aggressiva stormar skulle blåsa från Brentfords sida, som skulle visa sig desperata att bryta sin negativa trend. Även Zivlak är inne på samma linje gällande scoutingen av motståndaren;

”På förhand så är detta en svår bortamatch. I och med alla positiva resultat på senare tid så leder det till nya och högre förväntningar på laget. Jag vill tro att laget klarar trycket och de nya förväntningarna”

SJUKDOM OCH ETT SENT KVITTERINGSMÅL

Sett till spelet i första halvlek så var det många boxar som kunde tickas i, utifrån analysen som gjordes på förhand. Brentford kom ut aggressivt, där Bryan Mbuemo nyttjade sin snabbhet, kreativitet och offensivlusta mot en för dagen aningen prestationssvajig Alex Moreno. Även Ivan Toney, som inför matchen stod på 18 ligamål, var framme och agerade som ett offensivt hot. Emi Martinez, som möjligtvis är ligans bästa målvakt för tillfället sett till hans stigande formkurva, stod pall och agerade som den trygga punkt han får betalt för.

Under den första halvleken så vore det felaktigt att kritisera Aston Villa för avsaknaden av målchanser. Bland annat så visade en spelsugen Buendía upp sitt offensiva register genom att driva upp med bollen och avfyra ett farligt avslut med yttersidan på mål som dock David Raya räddade.

Även McGinn hade ett farligt avslut efter ett fint kombinationsspel med en formstark, och nybliven tvåbarnsfar, Ollie Watkins – men skottet tätt utanför.

Under den första halvleken hade Aston Villa ett större bollinnehav och fler skottförsök än hemmalaget, vilket antydde att Emerys grabbar knappast var där för att titta på och låta Brentford ”hålla låda”.

Inför andra halvlek fick publiken, både på plats och i tv-sofforna, se den svenska landslagsmålvakten Robin Olsen värma upp mer intensivt. Han skulle ersätta Martinez som utgick med sjukdom och var därför inte längre i spelbart skick.

Olsens karriär i Aston Villa bör inte beskrivas som vare sig fantastisk eller för den delens ens okej. Inför inhoppet mot Brentford hade han på fem framträdanden (ligacup och FA-cup inräknat) släppt in 13 mål. Ett snitt på 2,6 insläppta mål per match. Känslan var att detta skulle skapa oro och en viss problematik ur defensiv synpunkt, då svensken kanske inte ”styr och ställer” och äger sitt målområde i samma utsträckning som Martinez gör till vardags. Hur skulle försvarslinjen hantera detta spelarbyte?

Olsen fick en hyfsat tuff start då Mbuemo slog en hög passning i djupled till en fri Kevin Schade, som dock valde att nicka bollen mot mål. Olsen lade sig ner på backen och kunde på rutinmässigt manér rädda bollen. Huruvida det berodde på nerver, kapacitet eller form låter jag vara osagt – men på något vis kan inte Olsen hålla i bollen efter sin målvaktsräddning och Schade kan, trots sitt svaga nickavslut, fånga upp bollen och skjuta den mot mål. Till Brentfordpublikens stora förvåning så missar Schade och situationen resulterar i noll och ingenting för Brentfords del. Olsen kom undan med blotta förskräckelsen och i detta läge började nog de flesta villasupportrarna att göra sig förberedda på att Brentford kommer att nyttja en skakig villamålvakt.

Även om Olsen fick släppa in ett mål från Toney, Brentfordanfallarens 19:e i ordningen, så anser Christian Zivlak att Olsen trots allt gjorde en okej insats;

”Robins misstag till trots; det var kul att se ett inhopp från hans sida. Det har skrivits och pratats en del negativt om honom den här säsongen, men man måste också ha respekt för att det finns svårigheter i att hoppa in i en sådan match med all den press som finns på både honom och laget”

Strax efter att Toney hade givit Brentford ledningen i den 65:e matchminuten så fick Young, Moreno och Dendoncker kliva av. I stället skickade Emery in Chambers, Digne och Traore, vilket skulle ge en kick och effekt i positiv bemärkelse.

Moreno hade, som tidigare nämnt, en svajig lördagseftermiddag och Ashley Young var en del av orsaken till att Toney kunde ge hemmalaget den fördel som man törstat efter. I stället in med Chambers och Digne på varsin kant, som i slutet av matchen matade på med inlägg efter inlägg mot Watkins och Buendía som befann sig i boxen. Ett ypperligt tillfälle för dem inbytta spelarna, kanske allra mest för Digne, att visa sin kompetens och skicklighet för Emery när prestationen var relativt svag från startspelarna.

Christian Zivlak var positiv till bytena som genomfördes;

”Aston Villa klarar att rotera till viss del och flera av spelarna verkar veta sin roll och uppgift när de får förtroende och kliver in, tänker kanske främst på Dendoncker och Chambers.”

Ett kvitteringsmål skulle till slut komma och efter en inläggskavalkad så kunde till slut Buendía hitta fram till sin sydamerikanska lagkamrat Luiz efter att försvarsspelarna i Brentford inte kunnat stå pall för Villas offensiva tryck. Ett mycket viktigt mål för Aston Villa, där Luiz sprang mot bortasupportrarna för att fira. Lagkaptenen McGinn var då väldigt snabb med att påminna Luiz om att matchen inte var över och att det fortfarande fanns tid för ytterligare ett mål. Ett tecken på att moralen och attityden börjar att förändras mot någonting som kan liknas vid vinnarmentalitet.

Även om Douglas Luiz försökte sig på att bli tvåmålsskytt med ett distansskott så slutade matchen 1-1 och lagen fick nöja sig med en poäng vardera.

I och med Luiz kvitteringsmål så har Aston Villa under Emerys ledning ALDRIG gått av planen mållösa. Vilket innebär att laget har gjort mål 19 matcher i följd, vilket är ett nytt rekord i Premier League för nytillträdda tränare. Även om Emery kanske inte var nöjd med helheten under lördagseftermiddagen så kommer han vid säsongsslut att kunna se tillbaka på denna framgång med glädje, stolthet och optimism inför framtiden.

Vilka anledningar fanns då till att Emery inte var nöjd? Sett till statistiken så släppte Aston Villa till alldeles för mycket målchanser och skott emot sig. Under andra halvlek hade Brentford endast 38% bollinnehav, men kunde trots detta göra ett mål samt skjuta 11 skott mot mål. Således var laget lite för sårbara och passiva i det defensiva spelet. Mot lag som är i bättre form än Brentford så hade matchen knappast slutat med oavgjort, sett till chanserna som skapades.

Zivlak använder det positiva förstoringsglaset och ser ett ljus i den oavgjorda drabbningen;

”Vid tidigare matcher och tillfällen där Aston Villa har varit i underläge så har man fallit ihop. Istället för att vika ned sig så visade laget istället ett imponerande mod och vågade även att gå för segern efter det förlösande kvitteringsmålet. Emery har kommit in i klubben med en annan mentalitet, vilket är välkommet!”


 

Christian Zivlak & Oskar Laurell2023-04-24 14:22:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa