Lagbanner
RYSLIG DUELL MELLAN VARGEN OCH LEJONET
En sak är säker, Tyrone Mings måste agera likt en försvarsgeneral för att Aston Villa ska ha möjlighet att resa hem med 3 poäng i bagaget.

RYSLIG DUELL MELLAN VARGEN OCH LEJONET

Majestätiska lejonet mot den stygga vargen. Jack Grealish upp i kamp mot Daniel Podence. En superhet drabbning mellan Dean Smith och Nuno Espirito Santo. Som ni kanske förstår, lördagsförmiddagen erbjuder mängder av ”match-i-matchen”-dueller. Förhoppningen är att få se en glödhet fotbollsmatch med stridslystna känslor som innebär ett enormt engagemang där förhoppningen är att Aston Villa står som segrare vid slutsignalen. Finns förutsättningarna för att leva upp till dessa höga lördagsförväntnin

Imponerande facit ”away from home”
Det normala brukar oftast vara att man talar i termer om ”hemmaplansfördel” och att hemmalaget ofta strävar efter att skapa en känsla och miljö som inger rädsla och passivitet för besökande motståndarlag. Dock så har Aston Villa briljerat på bortaplan, vilket är en styrka och ett plus i kanten inför lördagens korta resa till Molineux Ground. Under årets säsong har Aston Villa vunnit 3 av 4 bortamatcher, bland annat mot erkänt starka lag som Leicester City och Arsenal. Plumpen i bortaprotokollet skrevs upp senast mot West Ham United där Aston Villa förlorade med uddamålet, 2-1. Detta efter att Trezeguet missat ett guldläge (för andra matchen i rad), Watkins ”bommat” straff samt fått sitt kvitteringsmål bortdömt på tilläggstid. 

Men vi väljer naturligtvis att vinkla denna artikeln mot de positiva bitarna avseende Aston Villas spel på bortaplan. På fyra bortamatcher har Aston Villa en imponerande målskillnad, 8 mål framåt och endast 2 insläppta. Målbäst ”away from home” är kapten Jack Grealish tillsammans med anfallsesset Ollie Watkins, två mål vardera. 

Trögstartat Wolves
Som textstyckets rubrik lyder så var lördagens motståndare, Wolverhampton, trögstartade avseende prestationen och resultatet i inledningen av Premier League. Det ska dock nämnas att Sheffield United, säsongens bottennapp hittills, besegrades i den första omgången med 2-0. Efter det släppte man in 7 mål och gjorde endast ett mål på de två efterföljande matcherna mot Manchester City och West Ham United. Wolverhampton har sakta men säkert börjat att varva upp, efter 11 omgångar finner vi laget på en 10:e plats i tabellen med en resultatrad som lyder; 

5 vinster
2 oavgjorda
4 förluster

Wolves har spelat två matcher mer än Aston Villa och har således två poäng ”tillgodo” gentemot sin rival. Medan Aston Villa ofrivilligt ”vilat” sig i form, på grund av coronautbrott hos ligakonkurrenten Newcastle United förra veckan, så har Wolves ”tuggat” på som vanligt. 11 mål framåt och 15 mål bakåt ger oss en mindre imponerande målskillnad på -4, vilket kanske är överraskande för fjolårets 7:e-placerade lag som säkert hade önskat en annan form av utdelning i de inledande omgångarna i ligan. 

Ifjol möttes lagen som bekant två gånger, dessa båda vann Wolverhampton med 2-1 hemma på Molineux Ground och 0-1 på Villa Park. Har Aston Villa tillräckligt med muskler och resurser för att besegra den stygga vargen? Med tanke på det imponerande bortafacit som laget har visat upp samt vilka tunga pjäser som Wolverhampton har tappat och saknar, så finns det naturligtvis skäl för att ”betta” på Villaseger. 

Skadeläget
Vilket i sin tur leder in oss på skadeläget hos de båda lagen. Aston Villa kan knappast räkna med Wesley, som fortfarande rehabiliterar och investerar i ”träningsbanken”. Björn Engels lär inte heller vara aktuell, men den belgiska mittbacken verkar åtminstone vara tillbaka i träning med laget. Detsamma gäller även för Tom Heaton, där han har synts till och medverkat i reservlagets matcher på senare tid. Men frågan som alla ställer sig är huruvida Ross Barkley kommer till spel eller inte. Tidigare under veckan berättade Dean Smith att mittfältsgeneralen gör framsteg i sin rehabilitering och träning, men att det möjligtvis kan vara för tidigt att räkna med honom mot Wolves på lördag. Smith nämner dock att Barkley borde vara redo inför omgången efter, det vill säga mot Burnley den 17:e december. 

Wolves fick skriva upp den mexikanska målsprutan, Raul Jimenez, på skadelistan då han spräckte skallen i segern mot Arsenal efter en mycket olycklig kollision med mittbacken David Luiz. Även ytterbacken Jonny saknas och kommer inte att komma till spel mot Aston Villa. Två tunga spelartapp för Wolves del samtidigt som man inte längre har den målglada portugisen Diogo Jota kvar i laget, då han valde att signa med Liverpool tidigare i år. 

Lysande tillfälle för revansch
Vem ska göra målen för Wolves när Jimenez inte längre är tillgänglig? Hittills har coachen Nuno förlitat sig på ett anfall bestående av Neto, Podence och Traoré. Tillsammans har dessa tre hittills levererat 5 mål under säsongen, där den offensiva kreatörer Adama Traoré står på noll mål. 

Ett Aston Villa som har inlett ligaspelet på ett imponerande sätt måste, efter två raka förluster, studsa tillbaka resultatmässigt. November var en mörk och dyster månad för vårt favoritlag, en seger och tre förluster. Om Aston Villa önskar att utmana mot topp-10 så är en seger på lördag mot Wolves av stor vikt. Alla möjligheter finns, förutsättningarna för att stå för en god prestation som i sin tur ökar vinstchanserna är goda och känslan är att Dean Smith är hysteriskt revanschsugen efter fjolårets dubbla nederlag mot Wolves. En seger på lördag kan, i de bästa av världar, ta oss upp på topp-10. Vilket rimligtvis borde vara en målsättning för Aston Villa, med tanke på den beundransvärda säsongsinledningen. 

Up The Villa! 

Oskar Laurell2020-12-11 14:42:47
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa