Lagbanner
Brentford Community Stadium, 2023-12-17 15:00

Brentford - Aston Villa
1 - 2

SEGER EFTER STÖKIG TILLSTÄLLNING
Alex Moreno gjorde en bra insats och fick göra sitt första mål i Premier League.

SEGER EFTER STÖKIG TILLSTÄLLNING

Aldrig tidigare har Aston Villa besegrat Brentford på bortaplan. Vad gör Unai Emery och hans uttagna spelare då? Jo, man bryter den dystra trenden och reser tillbaka hem till Birmingham med tre poäng och befäster sin tredjeplats i Premier League.

STARTELVAN

First thing first; startelvan ska avhandlas och det blev precis som vi förväntade oss. En fembackslinje, eller trebackslinje i spelet med boll, innehållande Cash, Konsa, Carlos, Pau och Moreno. På mittfältet fick vi se Kamara, McGinn och Ramsey arbeta hårt och lojalt för att skapa ytor till offensiva spelare som Watkins och Diaby.

I och med avstängningarna på Digne och Luiz samt ett sent återbud på Tielemans så upplevdes det som logiskt att sätta McGinn på en central position på mittfältet för att stötta och hjälpa Kamara vad gäller spelfördelning, täcka ytor och vinna tillbaka boll. Det kändes även på förhand positivt att Emery försöker att matcha in den egna produkten Jacob Ramsey mer och mer för i den skickliga spelaren finns det ett sparkapital som kan komma att bli sanslöst viktigt ju längre säsongen går.

MATCHEN

Inför matchen skrevs det om att Brentford endast förlorat bollinnehavet på sin hemmaplan två gånger, detta mot Spurs och Arsenal. I matchen mot Aston Villa så nådde man upp till 33% bollinnehav på lite över 100 minuters speltid och hade fyra skott mot mål. Således skulle man kunna anta att det var en dominerande tillställning från Aston Villas sida. Nja, det kanske inte speglar verkligheten riktigt.

Sett till heta målchanser så hade Brentford två heta där världsmästarmålvakten Emi Martinez klev upp stort och visade upp sin skicklighet. Första farliga målchansen fick den danska mittfältaren Mikkel Damsgaard som luktade sig till en farlig yta i straffområdet dit bollen skulle rulla efter inspel från den tyska mittfältaren Vitaly Janelt, som går in på sin fjärde säsong som Brentfordspelare. Damsgaard klippte till direkt men bollen lyfte aldrig från marken och Martinez kunde därmed göra matchens första kvalificerade räddning.

Men på hörna i den 45:e matchminuten så rensas bollen undan med en nick ut centralt i straffområdet där den spanska ytterbacken Alex Moreno inväntar bollen för att därefter kunna rensa. I väntan på bollen hinner Keane Lewis-Potter fram precis före och klipper till och ger hemmalaget ledningen. Hans första mål i Brentfordtröjan. Skulle historien återupprepa sig vad gäller avsaknaden av seger på bortaplan mot Brentford?

I andra halvleken hade Brentford en glödhet målchans där Yoane Wissa mötte ett inlägg perfekt med huvudet. Många hade säkerligen redan skrivit upp 2-0 till Brentford och rullgardin ned för Aston Villa, men istället klev Emi Martinez fram återigen och visade hög klass främst vad gäller positionering vid nickavslutet från Wissa.

Istället för 2-0 till Brentford så valde Ben Mee att ta sig an huvudrollen. Efter att bollen rensats undan till strax utanför Aston Villas straffområde så mötte nyss inbytte Leon Bailey bollen och Ben Mee valde vid den tidpunkten att kasta sig in i duellen med fotsulan uppåt där han träffar smalbenet på Bailey. En farlig tackling som först resulterade i ett gult kort, men efter VAR-granskning ändrades beslutet från gult kort till rött.

I matchminut 71 och framåt så skulle Aston Villa spela med en man mer. Ett gyllene tillfälle att ta sig tillbaka in i matchen, främst med fokus på en kvittering för att åtminstone lösa ett kryss och 1 poäng. Aston Villa agerade lugnt, sansat och tålmodigt i spelet med boll och Bailey kunde sedan med ett delikat inlägg hitta Alex Morenos huvud i den 77:e minuten. 1-1 och spanjorens första ligamål i Premier League. Vältajmad kvittering i och med att Aston Villa nu hade 13 minuter på sig att faktiskt hitta ett sätt att vinna matchen.

Metodiskt och ansvarsfullt i spelet med boll, precis som Emery önskar, resulterar sedan i ett ledningsmål och en vänd stek. På hörna i den 85:e matchminuten så skarvar Boubacar Kamara vackert bollen vidare in i boxen till Ollie Watkins som vältajmat och vackert nickar in ledningsmålet. Kontroversiellt målfirande resulterade sedan i att matchen tog ytterligare fart vad gäller intensitet, attityd och humör. Efter målet ställde sig Watkins inne i målburen och pekade mot en Brentfordsupporter. Någonting som Brentfordspelarna naturligtvis inte uppskattade och tumult uppstod.

Vad gäller intensitet och ”mind games” så blev det sedan en duell mellan Neal Maupay och Emi Martinez, där den förstnämnda sprang in i Martinez för att hämta bollen och skicka den till hörnflaggan. Några minuter senare var det Martinez tur att putta till Maupay efter att Aston Villa vunnit tillbaka boll via en offside på Brentfordspelare. Maupay låg kvar och Martinez gick tillbaka till nyss nämnda och drog till med ett par väl valda ord och försökte sedan att lyfta upp Maupay genom att dra honom i tröjan.

Martinez orsakade således matchens största bråk i och med denna halvsmarta handling som i sin tur resulterade i att känslorna svallade över för Boubacar Kamara, som för övrigt varit lysande matchen igenom, som satte sin hand vid halstrakten mot en Brentfordspelare. Det är nolltolerans kring den sortens fysiska handlingar och Kamara fick dessvärre syna det röda kortet, helt enligt reglerna och således en korrekt bedömning.

När det hade lugnat ned sig så kunde Aston Villa hålla ut och vinna med 2-1. En förbannelse var bruten och Unai Emery visar att ingenting är omöjligt när han får vara med och styra och diktera dom taktiska villkoren.

MATCHENS TRE STJÄRNOR

1:a stjärna
: Diego Carlos – Satte knappt en fot fel och är brutalt stark i alla olika sorters dueller.

2:a stjärna: Ollie Watkins – I vanlig ordning tar han ett stort ansvar och har en mental styrka som är överjävlig för tillfället. Matchvinnare!

3:e stjärna: Emi Martinez – Trots att han startade bråket på ett onödigt och snudd på korkat vis i slutet av matchen så räddade han trots allt Aston Villa med två fantastiska räddningar under matchen.
 

Oskar Laurell2023-12-19 21:58:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa