SEGER I FÖRSÄSONGSPREMIÄREN
Ezri Konsa fick agera lagkapten i första halvleken.

Emi Buendia och Ashley Young fick en bra start på sin nya arbetsplats. Trots att Dean Smith stannade kvar i Birmingham så löste hans kollega, Craig Shakespeare, en premiärseger som kunde packas ned i bussen på hemvägen. 90 minuter försäsongsfotboll är avverkade. Vad innehöll matchen mellan Walsall och Aston Villa?

EN FRAMGÅNGSRIK DUO

Vi kan inleda matchrapporten med att presentera elvan som skulle spela matchens första 45 minuter;

Steer

Cash Konsa (C) Revan Young

Nakamba J.Ramsey

Buendia Chukwuemeka El Ghazi

Watkins

Båda nyförvärven fick inleda på planen i den första träningsmatchen för säsongen 2021/22. Ashley Young på vänsterbackspositionen och Emi Buendia på högerkanten. Intressant mittfältsduo i Nakamba och Jacob Ramsey, som visade sig vara på spelhumör. Nakamba vann oerhört många dueller och gjorde sig spelbar på ett imponerande sätt. Jacob Ramsey var duktig på att driva spelet framåt, vara aktiv och handlingskraftig i spelet med boll. Buendia fick under första halvleken visa upp sina tekniska kvaliteter med läckra framspelningar, fin touch på boll och kreativ i sina lösningar när han väl hamnade under press. Glädjande var att Carney Chukwuemeka, 18 år gammal i oktober, fick starta och visa upp sig från försäsongens start.

Under varma väderförhållande så var det Aston Villa som höll i taktpinnen under hela första halvlek. En hel del fina löpningar kombinerat med intelligenta och kreativa djupledsbollar skapade farliga målchanser framåt. Flera spelare upplevdes motiverade och drivna att ta löpningar, göra sig spelbar och vinna tillbaka boll från motståndare fortast möjligt. Matty Cash, Jacob Ramsey och Anwar El Ghazi hade matchens första heta målchanser, utan någon lycka. I den 27:e matchminuten skulle vi få se försäsongens första läckra framspelning och mål. Emi Buendia avancerade in centralt i planen från sin högerkant, och med sin vänsterfot spelade han bollen mellan två Walsall-försvarare där Ollie Watkins sprang förbi. Watkins lurade i sin tur målvakten som rusade ut från målet och sköt in försäsongens första boll i mål, detta via en Walsallspelare som gjorde en maxlöpning i hemjobbet. Drygt 10 minuter senare var det dags igen, firma Waktins & Buendia skulle även spela huvudrollen vid Aston Villas andra mål för kvällen. Nyförvärvet från Norwich City gjorde sig spelbar centralt och kunde därefter vända upp och på nästa touch spela fram bollen mellan Walsalls mittbackar där Ollie återigen löpte igenom. Watkins tog emot och tackade för framspelningen genom att rulla in bollen i mål med en bredsida. Watkins andra mål för dagen samt Buendias andra assist. En smakstart på försäsongen för båda, som med stor sannolikhet kommer att spela en viktig roll under säsongen 2021/22.

Resultatet stod sig halvleken ut och en paus på 15 minuter väntade innan nästa elva spelare skulle få chansen att visa upp sig i Villatröjan.

TVÅ "JUNIORMÅL"

Aston Villa bytte ut samtliga spelare från 1:a halvlek, bortsett från Jed Steer i målet.

Steer

Guilbert Bogarde Hause Chrisene

Philogene-Bidace  McGinn  Hourihane  A.Ramsey

Davis Wesley

Efter fjolårets utlåningssejour i Frankrike så var Frederic Guilbert tillbaka i Villatröjan, till många supportrars glädje. Även juniorerna Lamare Bogarde och Benjamin Chrisene tog plats i försvarslinjen. Två rutinerade mittfältare centralt i Hourihane och McGinn samt två juniorer på varsin kant, Jaden Philogene-Bidace och Jacob Ramseys lillebror Aaron Ramsey. Längst fram hittade vi två tunga anfallare i Keinan Davis och Wesley.

Det skulle inte ta lång tid innan nästa ”VillaElva” skulle leverera matchens nästa mål. I 51:a minuten fick vi se en vacker uppbyggnad till målet. Den starka mittbackspjäsen Kortney Hause avancerade uppåt i planen med bollen och hittade sedan Keinan Davis som sprang bort från sin anfallsposition och gjorde sig spelbar längre ned i planen. Keinan tog emot, vände upp och fann i sin tur sin anfallskollega Wesley med en djupledsboll. I djupled fyllde även den snabba yttern Jaden Philogene-Bidace på, som i sin tur blev frispelad av Wesley. På ”Watkins-manér” rullade Jaden in bollen förbi målvakten och kvällens tredje mål för Aston Villa var ett faktum.

De yngre spelarna, även kallad ”juniorerna”, stod för goda insatser under de 45 minuter de fick spela. Kreativa lösningar i kombination med att arbeta rätt gällande strategi och taktik. Visst, någon felpassning här eller där, men det var tydligt att de gjorde allt i sin makt för att åtgärda problemet genom exempelvis maxlöpning i hemjobbet vid bolltapp eller att snabbt möta upp motståndaren och försöka vinna sin duell.

Det skulle inte ta lång tid innan nästa unga spelare presenterade sig i målprotokollet. Jaden Philogene-Bidace, som växte i mina ögon tack vare sin bollbehandling och snabbhet, tog för sig och avancerade in centralt på den offensiva tredjedelen. Ett fint litet samarbete med Wesley genom en väggpassning så levererade Jaden ut bollen till vänsterkanten där Aaron Ramsey höll till. Jaden tog sedan löpningen bakom Aaron för att göra sig spelbar för en eventuell passning i djupled, vilket i sin tur skapade den lilla ytan som Aaron behövde för att med högerfoten skjuta bollen in i mål vid målvaktens närmsta stolpe. Ett fint utförande av de två unga spelarna som resulterade i 0-4 till Aston Villa. Det fjärde målet i matchen gjordes i den 58:e minuten.

Walsall kom inte till några direkta farligheter under matchen. Jed Steer var i första halvlek ute och snurrade med bollen utanför straffområdet, blev av med den i en duell med en Walsallspelare, som i sin tur sköt bollen utanför målramen från distans. Utöver det så behövde Jed Steer knappast ingripa eller stå för någon svettig räddning. Jed Steer blev den enda spelaren i andra halvlek som fick springa ut till sidlinjen för att bli utbytt. Den finska målvaktstalangen Viljami Sinisalo fick chansen i matchens sista 10 minuter, där han i ärlighetens namn aldrig behövde ingripa på allvar. Aston Villa agerade stabilt både med och utan boll och försäsongspremiären kan därmed beskrivas som framgångsrik för Aston Villas del.

Vinst med 0-4 på bortaplan och Aston Villa kan vända hem till Bodymoor Heath för att rehabilitera och förbereda sig för nästa träningsmatch som är på lördag mot Stoke City.