Lagbanner
SEGER MOT BILBAO
Leon Bailey och Youri Tielemans var spelsugna under onsdagskvällen!

SEGER MOT BILBAO

Tillbaka på engelsk mark och genast såg spelet mer harmoniskt ut. Spelarna var tillbaka på SIN träningsanläggning och man fick numera åka hem till sin familj och sova i sin EGEN säng. Borta bra men hemma bäst? Ja, det verkade onekligen så när Aston Villa besegrade Athletic Bilbao i den nästsista träningsmatchen inför säsongen 2024/25.

STARTELVAN

I vanlig ordning ska startelvan presenteras. Till att börja med så ska det nämnas att mästerskapsspelarna Emi Martinez, Ezri Konsa, Ollie Watkins och Jhon Duran fortsatt var frånvarande då dessa precis kommit tillbaka från sin semester.

(4-1-3-2)
Gauci

Cash Bogarde Pau Digne

Onana

McGinn Tielemans Ramsey

Bailey Rogers


På bänken fanns följande spelare tillgängliga;
Zych (MV), Wright (MV), Moreno, Nedeljkovic, Maatsen, Swinkels, Barkley, Dendoncker, Iling JR, Philogene, Buendia & Archer.

Var det någonting annat som överraskade med truppsläppet? Ja, att den brasilianska mittbacken Diego Carlos saknades. I matchen mot Club America sades det att han saknades på grund av avstängning (två gula kort mot RB Leipzig i New Jersey), men vad var anledningen denna gång? Transferrykten gör gällande att både Fulham och West Ham har riktat in sig på brassen och att en spelarövergång ligger nära till hands. För att inte låta en eventuell spelaraffär rinna samtliga parter ur händerna så väljer man så gott som alltid att låta spelaren stå över match för att undvika skada.

Sedan saknades även Kaine Kesler-Hayden. Den unga högerbacken/högermittfältaren lånades tidigare under dagen ut till Preston North End i The Championship som har ligapremiär under fredagen.

Även det argentinska nyförvärvet Enzo Barrenechea saknades. Huruvida det handlar om att helt enkelt vila efter en intensiv period eller om det handlar om skadekänning låter vi vara osagt.

Övriga tankar kring startelvan var att man återigen ställde upp med en startelva som inte innehöll någon renodlad striker. Är det verkligen lösningen på offensiv kreativitet och produktivitet? Om det är någon som vet vad man gör ur ett fotbollsstrategiskt perspektiv så är det Unai Emery. Således var det bara att luta sig tillbaka och syna Emerys drag.

SPELGLÄDJE

Som försäsongskrönikan nämnde så fanns det säkerligen både en och två anledningar till att det under många stunder såg oinspirerat och deprimerande ut spelmässigt under USA-turnén. Hur skulle det se ut när man var tillbaka på engelsk mark och skulle möta ett lag som slutade på femteplats och Europa Leauge-kvalificerade sig ifjol i den erkänt skickliga La Liga, Athletic Bilbao?

Med glädje kan det informeras att Aston Villa var som ett nytt lag. Högre bolltempo, en större portion delaktighet i spelet och en offensiv slagkraft som hade, och kanske borde, resulterat i fler gjorda mål om effektiviteten varit på sin plats.

efter 4 minuter. Pau driver upp bollen och slår en genomskärare centralt i planen till Rogers som på ett tillslag spelar bollen en kort bit bakåt till Tielemans som i sin tur slår bollen i djupled till Ramsey som kommer fri med målvakten och gör inga misstag. Ett oerhört vackert mål, från Pau Torres fina uppspelsfot till Rogers & Tielemans kombinationsspel till Ramsey som får göra mål igen efter en jobbig fjolårssäsong.

Många spelare visar upp en spelglädje som är beundransvärd. Onana fångar upp och vinner sanslöst många dueller på mittfältet. Tielemans fördelar fina och öppnande passningar till höger och vänster. Även Leon Bailey var spelsugen och skapade diverse huvudbry för Athletic Bilbaos vänsterkant.

Under matchens första 23 minuter hade det kunnat vara 3-0 eller 4-0 till Aston Villa. Morgan Rogers får ett elegant mål bortdömt på grund av offside (som kändes tveksam från tv-soffan) samt missar ett läge centralt i straffområdet där han klipper till med högerfoten efter framspelning av Bailey, men bollen seglar över ribban. Även Ramsey hade bud på att utöka sin målskörd, men även det skottet var för högt. Tielemans var en annan som var skottvillig och som hade två bra lägen utanför straffområdet, där målvakten ingrep med en bra räddning vid första läget.

Okej, 3 eller 4-0 hade kanske varit lite i överkant. Joe Gauci och hans två bra och kvalificerade målvaktsräddningar får inte gå obemärkt förbi. I första halvlek hade det spanska motståndet fyra skott på mål, varav den australiensiska målvakten räddade tre av dessa. Dock så skulle han få kapitulera i den 25:e matchminuten då Cash, med en misslyckad nick, riktat bollen in centralt i straffområdet där Bilbao därefter vann både en och två nickdueller. Bollen hamnade sedan hos försvaren Yeray Alvarez som kunde placera in kvitteringen.

Även Aston Villa hade fyra skott på mål under första halvlek, men det ska också nämnas att man hade lika många utanför mål. Således kunde man räkna till åtta fina målchanser för Aston Villa, vilket var betydligt mer än vad man åstadkom under USA-turnén.

Som sig bör så skedde det spelarbyten inför andra halvlek. Gauci, Cash och Ramsey utbytta mot Zych, Nedeljkovic och Philogene. Målvakten Gauci och mittfältaren Ramsey kunde vara mycket nöjda med sina prestationer. Cash gjorde en godkänd insats men var dessvärre orsaken till kvitteringsmålet. Den polska landslagsförsvararen har haft en tuff försäsong där han har varit den direkta orsaken till ett par baklängesmål. Att vara misstagsbenägen är dessvärre ingen egenskap som är bra när man ska tävla om höga placeringar och ära i Premier League och Champions League.

Aston Villa fortsätter att visa goda kombinationer i spelet och det är tydligt att det är Aston Villa som vill gå för en seger. Efter timmen spelad så lyckas Morgan Rogers med en skarv få bollen i djupleds till en frispelad Jaden Philogene som mycket säkert (och läckert) placerar in ledningsmålet. Första målet under försäsongen för den talangfulla värvningen från Hull City, som av ett gäng supportrar ses som ersättaren till Moussa Diaby. Inget större firande från Philogenes del, men det upplevdes som en lättnad för engelsmannen att hänga dit ett mål inför säsongen som startar nästa helg. Det råder inga tvivel om att yttermittfältaren har en hög målsättning och kravställning gentemot sig själv och kommer förmodligen inte att sluta jobba hårt och målinriktat förrän han blir framgångsrik i klubben som har fostrat honom. Jaden Philogene kan bli värvningen som rankas som en av säsongens bättre nyförvärv när säsongen senare ska summeras.

Efter ledningsmålet beslutar sig Emery för att byta ut sju spelare. Den enda spelaren som blir kvar hela matchen är Lamare Bogarde. Den nederländska talangen, som tillhört Aston Villa sedan 2020, står för en fin insats mot ett skickligt fotbollslag och kamperar fint ihop med Pau Torres. Ett klokt beslut av Emery att låta Lamare få spela alla 90 minuter och få känna känslan av förtroende.

Nåväl, ut med Pau Torres, Lucas Digne, Amadou Onana, John McGinn, Youri Tielemans, Morgan Rogers och Leon Bailey.  In istället med Sil Swinkels, Ian Maatsen, Leander Dendoncker, Ross Barkley, Emi Buendia, Iling JR och Archer.

Innebar att Swinkels och Bogarde bildade ett ungt och nederländskt mittbackspar samt att Dendoncker fick ersätta Onana som defensiv central ankare. Maatsens snabbhet fick ersätta Dignes dito och Barkley, Buendia, Iling JR och Archer fick ersätta dem mer framskjutna rollerna.

Det kändes fortsatt stabilt, men självklart en skillnad i kvalitet. Dendoncker och Onana håller naturligtvis inte samma nivå. Även Iling JR upplevs som ”fjäderlätt” i jämförelse med Ramsey eller Rogers som vanligtvis håller till på vänsterkanten. Barkley har fina passningsfötter, men kanske inte McGinns hjärta & lunga.

Med ett ungt mittbackspar, och en ung försvarslinje överlag, så blev det tydligt att Athletic blev mer framåtlutade och aggressiva, vilket gav resultat. Med ett inspel från högerkanten som landade i ytan mellan Swinkels och Bogarde så kunde Gorka Guruzeta på ett tillslag rulla in kvitteringen bakom Oliwier Zych.

Philogene fick göra sitt första mål under försäsongen efter timmen spelad. Inte superlångt efteråt hade Samuel Iling JR kunnat göra detsamma. Ross Barkley drev upp bollen i planen och när han närmade sig straffområdet beslutade han sig för att göra en skicklig skottfint för att sedan spela ut bollen till vänster där Iling JR kom i hög hastighet. Ett bra avslut men en ännu bättre räddning förhindrade Iling JR och hans första mål i Villatröjan.

Ett kryss mot ett välsmort Athletic Bilbao kändes på förhand någonting som man skulle vara relativt nöjd med. Men Cameron Archer ville annorlunda. När man trodde att han löste segermålet så blev han avvinkad för offside, något tveksamt utifrån videobilderna man fick ta del av. Dock skulle Archer vara kvick i djupled när Buendia spelade fram med en ”lobbpassning” och i en duell med försvarare gå segrande ur den. Den spanska försvararen drog och drog och drog, sedan drog han i tröjan lite till innan Archer tog bollen förbi målvakten, ramlade, reste sig upp och sedan skickade in segermålet i den 89:e matchminuten.

Seger med 3-2 och välbehövlig arbetsro för hela laget. Även om man släpper in två mål så finns det tillräckligt med argument och skäl till att Aston Villa skulle ha gjort ännu fler mål än tre, vilket i sin tur indikerar på kreativitet och spelglädje. Att försvaret måste uppgraderas på något vis, det kan alla se.

REFLEKTION

En kortare variant av reflektion är att det var glädjande att se Aston Villa spela fotboll igen. USA-turnén var en stor besvikelse resultatmässigt. Matchen som spelades på Bescot Stadium i Walsall var en överraskning i jämförelse. Spelglädje, rörelse, tillgänglighet, kreativitet. You name it. Många bra ageranden från flera spelare, vilket ger signaler om att spelarna börjar att bli redo för säsongen som kommer.

Athletic Bilbao är ett tufft test. Ett ännu tuffare test väntar på lördag mot Borussia Dortmund. Är Martinez, Konsa och Watkins redo då? Kommer beryktade spelare som Carlos och Duran att följa med? Kan Aston Villa visa upp samma spelglädje som i onsdags även mot finalisten i Champions League?

Intressanta frågetecken som lär besvarar under lördagen. För egen del så finns det inga förväntningar eller krav på seger mot ett skickligt motstånd som Borussia Dortmund. Däremot finns det förväntningar om att fortsätta se fina tendenser i spelet. Så som kombinationer i uppspel, kreativa lösningar vid pressade lägen och ett Aston Villa som vill gå framåt och våga ställa frågor till sina motståndare genom att agera framåtlutat, offensivt och aggressivt.

Senast man mötte ett tyskt motstånd så fick man spela med 10 man i 45 minuter och bli snudd på utspelade över 90 minuter mot RB Leipzig. En tuff och fysisk match.

Ett klokt beslut att möta tufft och högkvalitativt motstånd som generalrepetition inför ligapremiären nästa helg.
 

Oskar Laurell2024-08-09 21:54:49
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Aston Villa - Bologna 2-0
Manchester United väntar på Villa Park