Lagbanner
Villa Park, 2023-11-30 21:00

Aston Villa - Legia Warszawa
2 - 1

SEGER MOT LEGIA WARSZAWA!
Moreno hade en lyckad comeback i Villatröjan!

SEGER MOT LEGIA WARSZAWA!

Revansch skulle utkrävas efter premiärförlusten i Warszawa. Med Olsen i mål, Moreno tillbaka i försvarslinjen samt med det colombianska råämnet Duran på topp så tyckte Emery att det fanns anledning att tro på revansch och, så gott som, säkrad gruppseger i Conference League.

STARTELVAN

Senast lagen möttes så mönstrade Emery en försvarslinje framför Martinez som löd enligt följande: Chambers, Konsa, Lenglet och Digne. Då blev det tre insläppta mål och förlust. Därefter har Konsa blivit landslagsuttagen, Digne har höjt sin nivå och har gjort vänsterbackspositionen till sin och Lenglet har fått fortsatt förtroende i europacupsammanhang. Men Chambers däremot. Han har inte fått spela en minut sedan förlusten i Warszawa.

På mittfältet satsade man ”framtungt” ur offensiv synpunkt då både Bailey och Zaniolo fick starta nere i Polen. På Villa Park fick ingen av dessa chansen från start. På anfallspositionen fick Duran chansen från start och gjorde även mål då. En ny startchans skulle han få även denna europacupskväll. Senaste starten för colombianen var mot Zrjinski Mostar i början av oktober.

Även målvaktspositionen skulle bytas ut denna kväll. Världens bästa målvakt fick inleda på bänken då Emery bestämde sig för att ge den svenska landslagsmålvakten Robin Olsen lite speltid.

I försvarslinjen så ställde man upp med Cash, Konsa, Lenglet och Moreno. Moreno?! Oh ja, ni läste rätt. Den spanska virvelvinden var tillbaka på sin vänsterbacksposition efter att ha varit långtidsskadad. Sin första match med representationslaget sedan maj. Glädjande nyheter i Villalägret på förhand. I övrigt inga överraskningar. Lenglet får fortsatt förtroende i Europacupspelet samt att Konsa byts in i stället för Diego Carlos som startade senast mot AZ. Cash skulle få till uppgift att kuta upp och ned längs högerkanten, i vanlig ordning.

På mittfältet skulle Emery använda sig av ett mer harmoniskt och tvåvägsspelade mönster och system. Tielemans, Luiz, Kamara och McGinn – samtliga med kvaliteter i både offensiven och defensiven. Offensiva kort och spelartyper som Zaniolo och Bailey, som startade i förlustmatchen mot Legia Warszawa, skulle båda få inleda på bänken.

Den blixtsnabba fransmannen Moussa Diaby fick spela 45 minuter mot Spurs, men var tillbaka i startelvan och skulle dela på anfallssysslan med tidigare nämnda Jhon Dúran.

Spontant kändes det hoppfullt på förhand. Moreno tillbaka på vänsterbackspositionen var det stora glädjeämnet. Det upplevdes också som klokt och sansat att inte satsa och gå ”all in” på offensiven och starta både Bailey och Zaniolo, när det finns en möjlighet och förmodligen en taktisk idé för Warszawa att luta sig tillbaka mot. Det vill säga att försvara sig med näbbar och klor, förlita sig på Villamisstag och vara effektiva när lägen väl ges. Att satsa på McGinn och Tielemans känns således klokt och sansat. Även rutinerat att starta en inoljad och välsmord mittfältsduo i Kamara och Luiz för att säkra upp understödet mellan försvar och anfall.

1:A HALVLEK

Explosiv start? Javisst. Moussa Diaby med ledningsmål efter bollvinst vid mittlinjen där den blixtsnabba fransmannen utnyttjade försvararens generösa utrymme som fanns mellan honom och just försvaren och placerade in bollen. En bättre start hade Aston Villa knappast kunnat tänka sig!

Aston Villa fortsatte att vara till stora delar spelförande och Jhon Dúran gjorde sig spelbar både en och två gånger och hotade i djupled och hade kunnat utöka ledningen om inte målvakten Kacper Tobiasz räddat med vänsterarmen.

Efter den fina starten med ledningsmål och Dúrans målchans så blev tempot i spelet aningen mer avvaktande och långsamt. Aston Villa arbetar tålmodigt med att vara spelförande och lösa situationer kreativt och behålla bollen inom laget snarare än att slå bollen långt från situationen. Det skulle dock straffa sig. Känner ni igen namnet Ernest Muci? Den albanska anfallaren gjorde två mål i öppningsmatchen av Conference League mot just Aston Villa. I uppspelsfasen så spelade Robin Olsen ut bollen till Kamara som i sin tur skickade bollen rakt till nyss nämnda Muci som slog till och utnyttjade misstaget. Oerhört vackert placerat och Aston Villa blev straffade på grund av sin begränsade lösningsförmåga i den situationen. 1-1 på resultattavlan och nu befann sig Legia Warszawa i en position och i ett ställe som kan beskrivas som ett förarsäte avseende gruppseger. Kvitteringsmålet ägde rum i den 20:e matchminuten.

Ju längre halvleken pågick, desto mer frustrerat agerade Aston Villa. Youri Tielemans, som assisterade till Diabys mål, slog bort både en, två och tre passningar och var därför bidragande till att släcka och förstöra det anfallsmomentum som Aston Villa försökte bygga upp. Även ytterbacken Matty Cash agerade avvaktande, onaturligt och var inte alls lika engagerad och självklar i sitt rörelsemönster eller spel med boll. Vänsterbacken Alex Moreno hade några bra löpningar i djupled men saknade slutprodukt vad gäller framspelningar, både passningar och inlägg. Där är hans konkurrent Lucas Digne åtminstone på en liten högre nivå för tillfället sett till nuvarande form.

Ett oavgjort resultat trots att Warszawa inte hade någon direkt farlig målchans så kändes oavgjort i halvlek som ett rättvist resultat. Förvisso ett högre bollinnehav för Aston Villa, men jämnt i antalet skott mot mål där Aston Villa hade fem och motståndarna från Polen fyra.

2:A HALVLEK

Ett mer beslutsamt Aston Villa klev ut till andra halvlek och höjde därmed prestationsnivån. Både bollinnehavet och värdet av Expected Goals ökade och det var inte orättvist när man tog över ledningen. Vid närmare timmen spelat så skickade Douglas Luiz in en utsökt frispark in i straffområdet där Alex Moreno, i sin comeback, på ett akrobatiskt sätt dunkade in ledningsmålet. Första målet i Villatröjan för den spanska ytterbacken som värvades till Aston Villa för snart ett år sedan.

I och med Morenos mål så innebar det att Aston Villa övertog förstaplatsen i Grupp E från just Legia Warszawa samt att man därmed var kvalificerade till slutspelsrundorna i Conference League. Men för att säkra förstaplatsen i gruppen, vilket innebär avancemang till åttondelsfinal i stället för 16-delsfinal, så behövde Aston Villa vinna med två mål i stället för uddamål. Emery och hans spelare verkade inte ha någon brådska att göra sitt tredje mål för matchen utan inväntade på rätt läge.

Robin Olsen skickade ut en lång boll över hela planen där inbytte Leon Baileys mottagning var av allra högsta klass. Målvakten Kacper Tobiasz sprang ut och var inte riktigt beredd på Baileys bollkänsla. Jamaicanen beslutade sig för att lobba över målvakten och in i mål, men dessvärre gick bollen i ribban och studsade sedan ned på mållinjen. Ytterst små marginaler emot för Aston Villa avseende säkrad förstaplats och avancemang till 8-delsfinal.

Även Zaniolo hade en farlig målchans då han störtade mot närmsta stolpe när Lucas Digne, som bytte av Moreno i 79:e minuten, skickade in bollen hårt längs backen men var någon tiondel feltajmad.

Det blev ingen säkrad åttondel då Aston Villa brottade ned Warszawa med endast ett måls marginal. Således kommer allt att avgöras om två veckor. Men spelarna och Emery verkade inte vara nedstämda för det utan i stället fanns det anledning att se till ”the big picture”; man leder gruppen och har ett övertag inför sista omgången.

REFLEKTION

Andra halvlek var mer stabil och trovärdig sett till spelsättet och taktiken som Emery vill att spelarna ska anamma och efterleva. Inställningen bland spelare som Duran, Moreno och Diaby var hoppfulla svar sett till vilken mentalitet man besitter. Dock så hackade passningsspelet en aning, där Youri Tielemans var svag i spelet med boll första 45 minuterna. Även Kamara hade en tyngre dag i spelet med boll, där han var ytterst ansvarig för Legias kvitteringsmål, men kämpade väl och täckte ytor i vanlig ordning. Återigen, grundinställningen finns där och arbetsmoralen är det sannerligen inget fel på hos fransmannen. Efter ett sådant misstag så hade säkerligen många velat sjunka under jord och försvinna. I stället fortsatte han att göra sig spelbar, vara delaktig och hålla sig till spelidén. Hatten av och respekt för det, Bouba!

Viktigt med speltid för spelare som Olsen, som imponerade stort i spelförståelsen och spelet med boll där han friställde både Bailey och Duran med imponerande utsparkar, samt Duran och Lenglet. I och med att Watkins var frånvarande så behövde Emery en insats från Duran som åtminstone gav hopp om framtiden då matcherna kommer att dugga tätt framöver och Watkins kommer att behöva avlastning så småningom. Därför känns det rimligt att berömma och lyfta colombianens arbetsinsats och attityd till matchen. Han må vara lite ”valpig” och inte tillräckligt jämn när det kommer till slutprodukt, såsom avgörande passning, beslutsfattande eller skott. Men han är ett råämne då han besitter en fysik och snabbhet likt sin anfallskollega Watkins, vilket bådar gott inför framtiden.

Seger på Villa Park var viktigt och även om 3-1 kändes närmare än 2-2 så skulle jag personligen ta en seger med 2-1 på förhand om någon gav mig den möjligheten. Nu toppar man Grupp E med 12 poäng och en målskillnad på +5 (11-6).

Förutsättningarna som råder inför framtiden är följande:

  • Om Aston Villa kryssar borta mot Zrinjski så är förstaplatsen säkrad oavsett resultat mellan Legia – AZ.
  • Aston Villa kan även vinna gruppen om man förlorar om Legia kryssar eller förlorar. Vid vinst för Legia samtidigt som Aston Villa förlorar så kommer Legia att gå om och avancera till åttondelsfinal.
Hur ska Aston Villa matcha truppen framöver? Tre tuffa ligamatcher väntar för Emerys trupp innan man reser ned till Bosnien, bland annat ska möten mot City och Arsenal avverkas på Villa Park den 6 december samt den 9 december. Således blir det intressant med följande frågeställningar;
  1. Hur styggt kommer det täta matchandet, med tre matcher på sju dagar, att straffa ordinarie spelare i Aston Villa, både mentalt och fysiskt?
  2. I och med att gruppsegern ännu inte säkrad, är chansen för (välbehövlig) rotation mindre mot Zrinjski?  
Hur som helst: Aston Villa leder Grupp E och kan bekvämt luta sig tillbaka en aning då det är Legia Warszawa och AZ Alkmaar som har kniven mot strupen för att överhuvudtaget ta sig vidare från gruppen. Zrinjski ligger sist med tre inspelade poäng och en målskillnad på -4 och har således inget att spela för. Är detta till fördel för Aston Villa? Jag skulle tro det då våra bosniska motståndare just nu parkerar på en andraplats i ligan och siktar rimligtvis på att kliva förbi och stå överst på tronen när säsongen går mot sitt slut. Det bör därför inte vara särskilt troligt att Zrinjski ska matcha sina bästa och desperat gå för seger i en betydelselös gruppspelsmatch.

MATCHENS TRE STJÄRNOR

1:a stjärna: Alex Moreno, comeback och målskytt!

2:a stjärna: Douglas Luiz, speldirigent och framspelare!

3:e stjärna: Moussa Diaby, frisk fläkt och målskytt!

 

Oskar Laurell2023-12-01 14:56:01
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa