Lagbanner
SENT AVGÖRANDE!
John McGinn, här i ett möte tidigare i höstas mot Hibernian, fick avgöra på Villa Park!

SENT AVGÖRANDE!

Flertalet förändringar i startelvan, en magisk räddning av världsmästarmålvakten Emiliano Martinez och ett sent avgörande mål från lagkapten ”SuperJohn” McGinn. Uddamålsvinst och tre värdefulla europapoäng för Emery och hans Aston Villa.

STARTELVAN

I rapporten inför matchen så bollades det en tanke att Emery möjligtvis skulle välja att matcha fler ordinarie spelare än vad som faktiskt blev fallet. Martinez i mål men med en nykomponerad backlinje framför sig med Ezri Konsa till höger, Carlos & Lenglet centralt och en av säsongsupptaktens överraskningar Lucas Digne till vänster. På det defensiva mittfältet ställde Emery upp med en belgisk duo, Dendoncker och Tielemans. Den offensiva mittfältstrion bestod utav Leon Bailey, John McGinn och Nicolo Zaniolo. Längst fram befann sig den energiska och omtyckta anfallaren Jhon Duran.

Om man jämför med startelvan som startade matchen mot Brighton fem dagar tidigare så fick Matty Cash, Pau Torres, Douglas Luiz och Ollie Watkins inleda europacupmatchen på bänken. Bouba Kamara och Moussa Diaby var frånvarande på grund av skada. Således sex spelarförändringar där andra spelare skulle få värdefulla minuter och en stor möjlighet att få visa upp sina fotbollsrelaterade kompetenser.

MATCHEN

Det var inget sprakande bolltempo som Aston Villa bjöd på. Som så många gånger förr så skulle en målchans vaskas fram via en fast situation. Bailey slog hörnan som Carlos nickade in centralt i boxen där Zaniolo klippte till på volley, men bollen blockades av en försvarare tillhörande HŠK Zrinjski Mostar.

Därefter skulle kvällens motståndare få en av matchens hetaste målchanser, detta på en snabb spelvändning där lagets stora anfallsstjärna, Nemanja Bilbija, fick mottaga en delikat passning in i straffområdet från vänsterkanten av Mario Cuze. Bilbija valde att skjuta på rullande boll och målchansen var så pass het och vass att många supportrar säkerligen redan hade räknat med ett underläge för hemmalaget. Men som så många gånger förr så kan man inte räkna ut en världsmästarmålvakt från Argentina. En magisk räddning som gjorde att Aston Villa kunde andas ut och slippa arbeta i uppförsbacke, likt i senaste europamatchen mot Legia Warszawa.

Första halvleken mållös. Ett bollinnehav på 66%, 273 lyckade passningar inom laget och åtta skott mot mål. Av dessa så var det fem som blockerades av spelare tillhörande Zrinjski. Det var uppenbart att tränare Krunoslav Rendulic hade uppmanat sina spelare att sälja sig dyrt. Ett kryss på Villa Park skulle betyda enormt mycket och det syntes att störst fokus låg på att agera korrekt i dem defensiva momenten.

I paus valde Emery att agera. 0-0 hemma på Villa Park, i en match där Emery själv hade uttryckt att detta var en match som man var tvungna att vinna, var inte tillräckligt bra. Förändringar var nödvändiga och han gjorde tre till antalet. Ut med Digne, Duran och Dendoncker. In med Matty Cash, Ollie Watkins och Douglas Luiz. Blev det någon skillnad? Svar ja.

Ett bollinnehav på 74% och en kavalkad av målchanser och skott mot mål. På 50 minuters fotboll, tilläggstid inkluderad, så avlossade Aston Villa 19 skott mot mål. Den duktiga målvakten Marko Maric fick göra skäl för sin lön. När fotbollskvällen skulle sammanfattas så kunde vi konstatera att den kroatiska målvakten hade mäktat med åtta målvaktsräddningar och varit en stor anledning till att Zrinjski kunde hålla siffrorna nere.

Målchanser radades upp tack vare en snabbare och mer effektiv samt kreativ bollbehandling av Douglas Luiz samt en mer framåtlutad och aggressiv högerback i Matty Cash att jämföra med Ezri Konsa som inledde matchen på högerbackspositionen. Anfallet blev bättre då Ollie Watkins var mer involverad i uppspelsfasen än hans colombianska anfallskonkurrent, vilket i sin tur skapade en annan tyngd offensivt. Den jamaicanska yttermittfältaren Leon Bailey fick även upp farten och kreativiteten en nivå i andra halvlek när han spelade på vänsterkanten och bjöd på flera fina finter, inlägg och framspelningar.

I den 82:a minuten var matchen fortfarande mållös, trots flertalet målchanser som tidigare nämnt i texten, och Emery kände sig tvungen att spela ut ytterligare ett byteskort. Ut med mittbacken Diego Carlos och in med Burkina Fasos trollgubbe Bertrand Traore. Detta byte skulle visa sig vara genialiskt då Bertrand var högst involverad i avgörandet som skedde i matchminut 94.

”Bertie” fick bollen ut på sin högerkant och avancerade in mot mitten där han fick två Zrinjskiförsvarare emot sig, vilket i sin tur öppnade upp en yta på samma högerkant för en blixtsnabb Matty Cash. Passningen levererades med en exceptionell timing och Cash kunde sedan pricka McGinns huvud med ett vackert inlägg. Måljubel och fantastiska scener när McGinn slänger sig framåt och glider på mage för att därefter kvickt resa sig upp och göra sin målgest där han vänder båda sina händer och skapar med dessa två cirklar runt ögonen.

Ett tappert kämpande lag från Bosnien fick se sig besegrade, trots en heroisk arbetsinsats där samtliga gav allt och lite till sett till arbetsmoral-och prestation. Men Aston Villa var storleken större och tydligast var det främst i den andra halvleken tack vare Cash, Luiz och Watkins inhopp.

REFLEKTION

Vad som är uppenbart är att Aston Villa har flertalet spelare som inte är i tillräckligt bra matchform för att på allvar konkurrera om en startplats. Dendoncker och Duran har ganska otacksamma roller i nuläget där man får konkurrera med oerhört duktiga spelare som Douglas Luiz, Bouba Kamara och Ollie Watkins. Det blir inte särskilt många möjligheter eller tillfällen för någon av dessa att leverera tillfredsställande insatser.

Dendoncker gjorde inga direkta misstag eller var oduglig på något sätt. Om ens dålig. Detsamma gäller även Duran. Men vad som är tydligt i Dendonckers fall är att han, i jämförelse med Douglas Luiz, inte har bolltempot eller tryggheten i sig i samma utsträckning. Det resulterar i ett lägre passningstempo och mer avvaktande spelstil där man reagerar på händelser snarare än att man agerar. Mot en motståndare som bestämt sig för att främst försvara så syns kanske inte Dendonckers brister lika tydligt. Men mot ett lag som vill gå framåt så är han en säkerhetsrisk i nuläget, tyvärr.

Duran har en hög arbetsmoral och en stor portion vilja. Men han besitter inte samma tyngd eller fysik som Ollie Watkins, vilket i sin tur resulterar i att Aston Villa i mångt och mycket inte kan behålla bollen inom laget och att momentumet, eller den kollektiva drivkraften om ni så vill, försvinner snarare än behålls. Men det är tydligt under ett par gånger i första halvlek att han är löpvillig, lojal och besitter en bollteknik som är stundtals på en hög nivå. Men 19 år gammal (fyller 20 i december) och har precis börjat att anamma den europeiska fotbollen, i hans fall måste det finnas ett ömsesidigt tålamod mellan honom och Unai Emery.

Segern på Villa Park var oerhört viktig och samtliga lag i Grupp E har i nuläget samma poängskörd, tre poäng.  Det skapar åtminstone lite bättre förutsättningar än om det bara hade blivit en poäng. Eller noll för den delen om det inte vore för Martinez magiska räddning i den första halvleken. Nästa match i Conference League spelas på AFAS Stadion i Alkmaar den 26 oktober. Kan Aston Villa fylla ryggsäcken med någon poäng även i Nederländerna och inte bara på hemmaplan?

Oskar Laurell2023-10-07 22:34:42
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa