Lagbanner
Molineux Stadium, 2020-12-12 13:30

Wolves - Aston Villa
0 - 1

SENT AVGÖRANDE PÅ MOLINEUX GROUND!
Glädje när El Ghazi fick avgöra från 11 meter.

SENT AVGÖRANDE PÅ MOLINEUX GROUND!

Vi laddade för en sprakande tillställning mellan två rivaler, där förhoppningen var att det skulle bytas glödheta målchanser om vartannat. Så, vad fick vi? En relativt tillknäppt historia där det delades ut en hel del gula kort från Mike Deans sida, trots att upplevelsen och känslan kring matchen inte var särskilt ful, tuff eller för den delen oschysst. Men framförallt fick vi uppleva ett sent avgörande från 11 meter!

Chansfattigt i första
Första halvleken går knappast till historien som den mest välspelade för något av lagen. Det var tydligt att de båda lagen hade som målsättning att ta bort de stora hoten, det vill säga Grealish för Aston Villa och Adama Traoré för Wolves. Fokus låg också på att ha så många spelare som möjligt på rätt sida om motståndaren. Där må vi säga att båda lagen löste den uppgiften på ett, för båda lagen, tillfredsställande sätt. 

Första halvleken steg i temperatur en aning sista 5 minuterna av halvleken då Aston Villa bjöd på den ena dåliga rensningen efter den andra, vilket dukade upp för kanonläge för Wolves bästa spelare för dagen, Podence. 

I skribenternas WhatsApp-grupp lät halvtidsbedömningen som följande; 

”Mediokert från båda lagen. Rätt tråkig match att se. Wolves har lyckats med att stänga ned Grealish rätt bra.” 

”Dålig fantasi, där det är bättre om Aston Villa bestämmer sig för att antingen slå korta hörnor eller enbart slår på första eller bortre”. 


Statistiken från den första halvleken var knappast någon munter eller upplyftande läsning för något av lagen; 

Wolverhampton - Aston Villa

Bollinnehav: 48% - 52%

Skott mot mål: 4 - 3

Skott på mål: 2 - 0

Gula kort: 1 - 3

Närvaro av karma i andra halvlek
Om första halvleken inte levererade någon anfallsglad eller fantasirik fotboll, så gjorde inte andra halvlek det heller. Men jämförelsevis med första halvlek så fick vi i TV-soffan uppleva lite mer så kallade ”fotbollsgodis”. Likt en tennismatch så bytte Wolves och Villa en del taktpinnar och halvheta chanser sinsemellan. Den nyktra analysen lyder dock att Wolves hade strået vassare chanser än Aston Villa denna lördagsförmiddag. Erik Niva, för dagen i Viasats studio, nämnde att läget ofta var bättre än vad själva avslutet var för Wolves del, vilket det ligger en del sanning i. Det ska dock nämnas att Aston Villas argentinska målvaktsfantom, Emiliano Martinez, klev fram med högklassigt positionsspel och formidabla målvaktsräddningar när det behövdes som mest. 

Ju längre matchen pågick, desto mer säker blev förmodligen majoriteten att denna omgång skulle sluta mållöst för de båda fotbollslagen. Men i den 85:e matchminuten skulle Aston Villas mittfältare Douglas Luiz ändra på förutsättningarna. Med ett tidigare gult kort i matchen så gick Luiz upp i en luftduell lite väl bryskt och oschysst, vilket resulterade i dagens andra gula kort för brasilianaren. Färdigspelat för dagen, med andra ord. 

Med dessa förändrade förutsättningar så var känslan att Aston Villa skulle känna sig nöjda och bekväma med ett oavgjort resultat och således en poäng ner i ryggsäcken. Dock så ville John McGinn, som signerade ett nytt avtal med Aston Villa i fredags, annat. I en 1vs1-duell med Wolves portugisiska ytterback Nelson Semedo ”tunnlade” McGinn nyss nämnda ytterback, sprang förbi och slog således ”sin gubbe”. Semedo hamnade på efterkälken och fällde därefter McGinn i straffområdet. Straffbedömningen var odiskutabel och det syntes på lång väg att Semedo var väl medveten om konsekvensen för sitt handlande. Straff i den 94:e matchminuten och fram till straffpunkten kliver Anwar El Ghazi, inbytt i den 75:e. Med bestämd blick, hård kraft och underbar placering skickade El Ghazi in ”the game winning goal”. Wolves centrala mittfältare, Joao Moutinho, hann därefter, likt Douglas Luiz, dra på sig sitt andra gula kort i minut 95 och matchen var så gott som över. Uddamålsseger och 3 värdefulla poäng ner i decembersäcken för Aston Villas del. 

Siffrorna från den andra halvleken; 

Wolverhampton - Aston Villa

Bollinnehav: 54% - 46%

Skott mot mål: 7 - 5

Skott på mål: 5 - 2

Gula kort: 3 - 4

TOTALT: 

Bollinnehav: 51% - 49% 

Skott mot mål: 11 - 8

Skott på mål: 7 - 2

Gula kort: 4 - 7

Spelarbedömning: 

1 = Underkänd prestation

2 = Godkänd prestation

3 = Bra prestation

4 = Mycket bra prestation

5 = Mästerlig prestation

Emiliano Martinez, 5:a i betyg. 
”Stod för flertalet goda och formidabla målvaktsingripanden. Var matchens lirare och var idag skillnaden mellan 0 och 3 poäng.”

Matty Cash, 3:a i betyg.
”Succéförvärvet från Nottingham hade en bra lördagsförmiddag. Defensivt var han kanske en 4:a, men offensivt finns det mer att hämta. Inläggen var inte på samma sylvassa nivå som tidigare matcher.” 

Tyrone Mings, 3:a i betyg. 
”Hade några fina bollar i djupled till både McGinn och Bertrand Traoré. Hade även ett eller två bolltapp som hade kunnat straffa Aston Villa hårdare, om Wolves hade varit någon procent mer effektiva. Blockerade dock flertalet skott, vilket höjer betyget en aning. 

Ezri Konsa, 4:a i betyg. 
”Får Mings att se bra ut tack vare hans fina speluppfattning samt på det sättet han ”städar” bort misstagen från sin backkollega när denna blir lite övermodig. Oerhört duktig i luftrummet.” 

Matt Targett, 4:a i betyg. 
”Var detta Targetts bästa match för den här säsongen? Inte omöjligt. Plockade bort Adama Traoré och stod för oerhört många bra defensiva aktioner.” 

Douglas Luiz, 2:a i betyg. 
”Även om Luiz visar upp ett gudabenådat spelsinne allt som oftast, så var han inte lika stark och dominant i spelet med boll denna dag. De två gula korten drar naturligtvis ned betyget, avstängd i nästkommande match mot Burnley på torsdag.” 

John McGinn, 3:a i betyg. 
”Agerade lite mer passivt och försiktigt efter sitt gula kort tidigare i matchen. Arbetar och sliter förtjänstfullt och är direkt inblandad i straffsituationen, vilket höjer betyget.” 

Jacob Ramsey, 3:a i betyg. 
”En bra PL-debut från start. Utbytt i 97:e och det finns naturligtvis anledningar till att Dean Smith behöll denna mittfältstalang på planen under så lång tid. Trygg med boll, löpvillig och visar upp en beundransvärd pondus med tanke på åldern. Några farliga bolltapp centralt i planen, som med största sannolikhet kommer att slipas bort ju mer förtroende denna talang får, drar ned betyget en aning. Imponerande debut. 

Bertrand Traoré, 2:a i betyg.
”Har en fin touch offensivt, där han skapade en viss oreda hos försvararna i Wolves. Råder ingen tvekan om att karln har en fin känsla och bra spelsinne, men alldeles för många bolltapp och dåliga rensningar denna lördagsförmiddag drar ned betyget. Utbytt i 75:e.” 

Olli Watkins, 3:a i betyg. 
”Gör oerhört stor nytta utan boll. Springer mycket, pressar sina motståndare på ett imponerande sätt samt att han agerar lojalt gentemot lagkamraterna och klubbmärket avseende arbetsmoral - vilket uppskattas! Grävde fram en, två, kanske tre medelheta målchanser, men hade inte riktigt flytet gällande slutprodukten.” 

Jack Grealish, 3:a i betyg. 
”Han kanske blev bortplockad och aggressivt markerad större delen av matchens 90 minuter. Höll, trots detta, uppe humöret och sin fighting spirit. Bekväm med boll och arbetar även oerhört hårt i positionsspelet utan boll.” 

Anwar El Ghazi, 3:a i betyg. 
”Inbytt i 75:e. Var aktiv, ville göra sig spelbar och ville göra skillnad. Flera bra aktioner med boll och satte straffen på ett mästerligt sätt. Ett bra inhopp för vår holländska yttermittfältare, som annars har fått mottaga en hel del kritik de senaste månaderna.” 

Oskar Laurell2020-12-13 12:36:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa