Lagbanner
STOKE CITY - ASTON VILLA = 2-0
Seger i onsdags men förlust under onsdagen. Keinan Davis med flera får ladda om inför matchen mot Nottingham Forest på onsdag.

STOKE CITY - ASTON VILLA = 2-0

Ett tidigt baklängesmål, en god insats av målvakten i Stoke City och ett rött kort i 67:e matchminuten resulterade i en förlust för Aston Villa i deras andra träningsmatch inför säsongen 2021/22.

EL GHAZI INBLANDAD I MYCKET OFFENSIVT

Aston Villa ställde upp med följande startelva; 

Steer

Cash Bogarde Hause Young

McGinn Nakamba

Buendia A.Ramsey El Ghazi

Watkins


Det skulle inte ta lång tid innan vi fick se matchens första mål. Nick Powell, Stoke Citys målkung ifjol, serverade den skotske anfallaren Steven Fletcher med en magnifik crossboll i ytan bakom Villas mittback Lamare Bogarde. Med huvudet löste Fletcher ett tidigt ledningsmål för hemmalaget. Fletchers tredje mål under försäsongen. Aston Villa därmed i underläge i ett tidigt skede av matchen. Skulle det insläppta målet lägga sig som en blöt filt i resterande 87 minuter? 

Trots det tidiga baklängesmålet så var det tydligt att Aston Villa försökte att ”varva upp” och lägga i ytterligare en växel både tempomässigt och målchansmässigt. Just målchanser saknades det inte. 

  • Ashley Young var oerhört nära att kvittera via ett bra frisparksläge i närheten av straffområdeslinjen. Bollen gick tätt utanför. 
 
  • Anwar El Ghazi hade också ett bra läge att kvittera när Ollie Watkins pressade fram ett misstag av målvakten i Stoke City, Joe Bursik. Bursik fick inte iväg bollen ordentligt och den hamnade så småningom hos El Ghazi som sköt. Men Bursik hann snabbt tillbaka till position och räddade. 
 
  • Nyss nämnda El Ghazi skulle vara involverad en hel del i målchansväg för Aston Villa denna lördagseftermiddag. Via ett magnifikt inlägg i djupled bakom Stoke Citys försvarslinje av John McGinn så försökte nederländaren på volley att sätta dit kvitteringen, tyvärr utan att lyckas. 
 
  • Emi Buendia skulle komma till matchens hetaste målchans. I samarbete med Ashley Young och Anwar El Ghazi på vänsterkanten, så sprang Emi Buendia igenom Stoke Citys försvarslinje genom ett fint kombinationsspel. Med ett skott med högerfotens yttersida försökte det argentinska nyförvärvet att hänga dit sitt första mål i Villatröjan. Men en mycket bra räddning av Bursik satte stopp för den planen. 
 
  • Första halvleks sista målchans skulle dyka upp genom ett distansskott av El Ghazi. Målvakten Joe Bursik, som varit involverad i det engelska U21-landslaget, var bra placerad vid skottillfället och kunde därmed förhindra ett baklängesmål för Stoke Citys del. 

Sammanfattningen av den första halvleken var att Aston Villa försökte med olika kombinationer och strategiska drag att lösa en kvittering innan halvlek, men utan att lyckas. Stoke City kunde gå till halvtidsvila med ledning tack vare sitt tidiga ledningsmål och en god målvaktsprestation. 

VACKERT MÅL OCH ETT DYSTERT RÖTT KORT

Andra halvlek innehöll inte lika många målchanser för Aston Villas del. Ollie Watkins försökte med ett distansskott, men hade inte siktet inställt denna dag. Aston Villa, som startade andra halvlek med samma elva spelare som startade matchen, skulle istället få se en uppförsbacke bli ännu brantare. Stoke Citys nyförvärv, Mario Vrancic, skulle avancera med bollen framåt mot den offensiva tredjedelen. En passiv Kortney Hause hamnade i en position där han inte kom tillräckligt nära sin motståndare, helt enkelt dålig ”Gap-control”, om nu ett sådant uttryck finns inom fotbollen. Detta nyttjade Mario Vrancic genom att använda sin högerslägga och bokstavligt talat dunka dit matchens vackraste mål. 2-0 till Stoke City. Vad som är beundransvärt i detta sammanhang är att Stoke City verkligen tog till vara på sina chanser som de hittills hade fått, vilket kommer att bli en central och viktig del i fortsättningen av deras säsong i Championship som väntar runt hörnet. 

I den 60:e minuten skulle samtliga elva spelare i Aston Villa bytas ut. Följande elva spelare skulle få chansen att visa upp sig den sista halvtimmen av matchen; 

Sinisalo 

Guilbert Konsa Revan Targett

Philogene-Bidace Hourihane J.Ramsey Chukwuemeka

Davis Wesley 


När Aston Villas brasilianska bjässe till anfallare, Wesley, hade befunnit sig på planen i 7 minuter så fick han syna det röda kortet från domaren. I en närkamp, där han fick frisparken emot sig, blev han lite väl het i efterspelet och satte huvudet mot motståndaren samt med efterföljande ”gurgel” som kommentatorn Niklas Holmgren skulle ha uttryckt det. Naturligtvis ser det inte särskilt bra ut när en spelare tar ett rött kort efter 7 minuter, detta genom att inte vara tillräckligt kylig när motståndaren försöker att få en ur balans. Det ligger förmodligen mycket press på Wesley att komma tillbaka i form efter att ha varit uppsatt på skadelistan i närmare 18 månader. Att ta ett rött kort i en träningsmatch mot Stoke City under en försäsong är kanske inte rätt väg att gå. You live and you learn - Wesley kommer garanterat att ta lärdom av detta och fokus lär ligga på att hantera sitt temperament härnäst för den storväxte anfallaren. 

Med 10 spelare på planen så tog Stoke City över matchbilden mer och mer. Glädjande var då att Aston Villas finländska målvaktstalang, Viljami Sinisalo, fick rada upp både två och tre bra räddningar. Bland annat på en nick från den gamla Villaspelaren James Chester och ett distansskott från Josh Tymon

I målchansväg så skrapade Aston Villa ihop två stycken lägen som skulle kunna klassas som goda målchanser. Frisparksspecialisten Conor Hourihane skulle skjuta tätt över på ett frisparksläge strax utanför straffområdet. Med en kraftfull nick av Keinan Davis på en hörna fick matchens lirare, Joe Bursik, parera och hålla sin ”nolla” intakt. 

Förlust med 2-0 på Bet365 Stadium. Reflektioner? 
  • El Ghazi var mer involverad i dagens match jämfört med mötet mot Walsall tidigare under veckan. Med rykten om en ny ytter på ingång så vill naturligtvis Anwar El Ghazi visa att Dean Smith kan räkna med honom under säsongen 2021/22. 
 
  • Även om det inte blev något mål eller någon assist för Emi Buendia så är det tydligt att spelaren tillför en kreativitet som Aston Villa behöver. Försöker hela tiden driva bollen framåt och göra sig spelbar på ytor som tar honom närmare motståndarmålet. En offensiv pjäs som tillsammans med Grealish, Watkins och Traoré ska kunna bryta mönster i matcherna framöver. 
 
  • Matt Targett var tillbaka efter den skada han ådrog sig på träningen strax innan matchen mot Walsall tidigare i veckan. Matt, som fick mottaga ”Players´ Player of the Year award” förra säsongen, fick några värdefulla minuter i ryggsäcken. Även om Ashley Young är en duktig spelare, så är det viktigt att Matt Targett fortsätter att vara frisk och skadefri för att fortsätta på sin uppåtgående form och fylla sin roll som viktig spelare för Aston Villa. 
 
  • 3000 Villasupportrar på läktaren - Magiskt! 

Nästa match är mot Nottinghamn Forest på onsdag. 

 

Oskar Laurell2021-07-25 12:14:47
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa