Tottenham Hotspur Stadium, 2023-11-26 15:00

Tottenham - Aston Villa
1 - 2

Tottenham - Aston Villa: En fartfylld tillställning

En fartfylld eftermiddag i London slutade med tre poäng för Aston Villa. Underläge och vändning från Birminghamlaget gör att den goda formen håller i sig.

Redan de första fem minuterna var det ett högt tempo från båda lagen. I minut tre får Udogie matchens första farliga läge där han kommer fri men skjuter högt över. Strax därefter får Kulusevski till ett bra läge efter en skarv från Son, där Dejan sen fintar bort Villa försvaret men skjuter i stolpen. På en frispark från Digne löper Pau Torres i princip omarkerat fram i straffområdet men nickar bollen precis utanför vänster stolpe.

Känslan efter 20 minuter var att Tottenham spelade med fem man i anfallslinjen och löpte igenom Villa-försvaret gång på gång. Flera väggspelsförsök av firma Son-Kulusevski-Johnson gjorde att Villas försvar hela tiden på behövde vara på tårna. I den 22a minuten kom utdelningen för Tottenham. På en retur från en hörna skjuter Lo Celso ett skott som tar på Diego Carlos innan den letar sig in i målet.

Strax efter Tottenhams ledningsmål gör Ollie Watkins mål på nick efter ett inlägg av Digne från vänster, men VAR kopplas in då han var någon millimeter på fel sida. Offside dömt och fortfarande 1–0 Spurs. I den 43e minuten springer Son i djupled och kommer fri med Martinez och sätter bollen i mål, men assisterande vinkar med flaggan från långsidan och Robert Jones blåser offside.

Fjärdedomaren visar upp sex minuters tilläggstid och i den sjunde tilläggsminuten hittar Douglas Luiz pannan på Pau Torres som distinkt sätter bollen till vänster om Vicario. VAR hittar inget att fälla och målet är godkänt. 1–1 och första halvlek avslutas med en god känsla när spelarna lämnade planen för omklädningsrummen.

Den första halvleken var präglad av försvarsspel sett ur ett Villa-perspektiv. Spurs var bestämda att hela tiden gå framåt och skapa oroligheter framför Martinez i målet. En som verkar ha käkat taggtråd till frukost var Cash som tog ett tidigt gult efter en tackling på Bentacur, som tvingades till byte efter den situationen, och levde lite farligt när han gick hårt in på Udogie i en situation strax innan halvtidsvilan. Den första halvleken summeras med fyra mål, där två blev godkända. Ett inspirerande anfallsspel från Spurs som gjorde att Torres, Carlos och Konsa fick visa sitt värde där bak. Pau Torres, anser jag för övrigt hade en lysande halvlek där han visade upp ett lugn i flera stressade situationer och visade också offensiva kvalitéer när han kvitterade i slutet av halvleken.

Den första halvleken inleds med två byten för Aston Villa. Tielemans och Bailey kommer in och Cash och Diaby ut. Kan det ha varit Cash taggtrådsfrukost som Emery oroade sig lite för – eller är det en skada vi har att göra med? Att Diaby fick lämna så tidigt har jag mindre förståelse för.

Det skulle visa sig att Emery vet vad han håller på med då Bailey tidigt in i andra halvlek viker in från högerkanten och skjuter ett skott Vicario tvingas styra ut till en stolpträff. Några minuter senare skulle vi få se matchens tredje bortdömda mål efter att Brennan Johnson passat Son som i offsideläge sköt bollen i mål. I den 60e minuten hittar Villa efter fint passningsspel fram till Watkins som med ett säkert avslut placerar in bollen längs marken i målet. Det är en riktigt fin aktion av Watkins där han tar med sig bollen och nästan skjuter i samma rörelse. Watkins noteras för sitt sjunde mål för säsongen och målet skulle också komma att bli matchavgörande.

Emiliano Martinez fick stå i centrum i mitten av andra halvlek efter att ha testats flera gånger av Tottenham. Dibu stod för en handfull fina räddningar och nekade Tottenham solklara mål om han inte stått i vägen. Martinez är däremot mänsklig och kan inte stoppa allt som kommer i hans väg för i den 85e minuten gör Son mål igen, men blir nekad av domarteamet, igen. Offside dömt och ledningen fortsatt i behåll. I slutet av matchen tackar Watkins och McGinn för sig och ersätts av Ramsey och Duran. Kul att återigen se Ramsey på en fotbollsplan efter att ha varit borta sen början på oktober.

Emery visade idag sin taktiska list med sina byten som i mångt och mycket var avgörande för utfallet i matchen. Aston Villa placerar sig nu på en fjärdeplats i ligan och formen fortsätter att vara god. Nästa uppgift väntar redan på torsdag då man tar mot Legia Warzawa hemma på Villa Park – ett lag man förlorade mot borta – och med den här matchen i ryggen går vi in veckan med en härlig känsla.

Min MoM: Pau Torres.