Lagbanner
TVÅ GULA KORT OCH FÖRLUST I NEW JERSEY
McGinn fick spela på en ovanlig position. Något han säkerligen hade åsikter och tankar om.

TVÅ GULA KORT OCH FÖRLUST I NEW JERSEY

Det var fysiskt, det var känslomässigt och det var klumpigt. Ja, så kan man sammanfatta den brasilianska mittbacken Diego Carlos match mot Red Bull Leipzig under natten mellan tisdagen och onsdagen. Andra raka förlusten på USA-turnén och det finns fortfarande frågetecken för Unai Emery att räta ut.

STARTELVAN

I vanlig ordning så bör startelvan och laguppställningen först presenteras.

Olsen

Cash Carlos Torres Digne

Bailey Barkley Onana Iling JR

McGinn Rogers


En startelva som upplevdes som..Ja, annorlunda? McGinn kunde i mångt och mycket betraktas som en anfallare i många delar av spelet, både med och utan boll. Främst utan då han oftast befann sig högst upp i planen när han skulle styra presspelet för att vinna tillbaka boll.

På bänken kunde vi läsa att följande spelare fanns tillgängliga:

Gauci
Zych
Feeney
Kesler Hayden
Maatsen
Moreno
Nedeljkovic
Barrenechea
Bogarde
Dendoncker
Ramsey
Tielemans
Buendia
Dobbin
Philogene


Ramsey tillbaka och tillgänglig för spel. I övrigt var det glädjande att se Tielemans tillbaka i laguppställningen efter att ha haft en senare semester än övriga på grund av EM-spel. I övrigt inga direkta överraskningar i laguppställningen över lag.

MATCHEN

Ja, vad ska man säga om matchen? Händelsefattig och tråkig? Ja, vi kör på det. Det bör understrykas att matchen var händelsefattig på så vis att den var det utifrån ett fotbollsmässigt perspektiv. Vad gäller känsloyttringar så levde den upp till förväntningen och lite till.

Många heta och fysiska närkamper där RB Leipzig hade bestämt sig för att ligga nära och markera tufft och fysiskt mot Aston Villa. Detta gjorde man bra under den tiden som det behövdes i matchen.

Efter 27 minuter så fick den brasilianska mittbacken Diego Carlos och den belgiska landslagsanfallaren Lois Openda varsitt gult kort. Detta efter att Diego tacklat ned Openda i en situation där bollen var långt bort från dem. Det resulterade i att Openda reste sig upp och skulle på sätt och vis ge igen med lite puttande och knuffande. Dessa två skulle hamna i luven på varandra bara 13 minuter senare.

Innan Carlos och Openda rök ihop med varandra så hann den portugisiska anfallaren Andre Silva göra 1-0 till tyskarna efter att Olsen, vid inspark, spelat upp bollen till Ross Barkley som blev tufft uppvaktad direkt av Amadou Haidara som kunde vinna tillbaka bollen och därigenom komma i en 2vs0-situation mot Olsen. Haidara spelade bollen till vänster om sig och gav öppet mål till sin lagkamrat Silva för att sedan springa in i Olsen som skadade sig.

13 minuter efter RB Leipzigs ledningsmål satte sig den svenska landslagsmålvakten ned och visade tydligt att han hader spelat klart för dagen. Rapporter gör gällande att det kan handla om en hjärnskakning på Olsen, som gissningsvis kommer att stå över den avslutande matchen på USA-turnén. In som vikarierande målvakt kom den polska målvaktstalangen Oliwier Zych, ifjol utlånad till Puszcza i den polska ligan.

Innan halvleken var färdigspelad så skulle Carlos och Openda ryka ihop, som tidigare nämnt. Bollen spelades ut till RB Leipzigs vänsterkant där Cash och Carlos var närmsta försvarare. Bollen spelas in i riktning mot straffområdet och Zychs första stolpe. Bollen går förbi Cash för att sedan även gå förbi Carlos. Ett inspel som upplevdes som ganska så ofarligt blev till slut en utökning av en tysk ledning då Openda kunde skicka in 2-0. Efter målet visar reprisbilderna att Openda verbalt hånar Carlos, vilket brassen hanterar ganska klumpigt. Brassen sätter en hand i bröstet på Openda som i sin tur faller ned i backen och känslor utbryts bland spelarna. Domaren tvekar inte en sekund. Brassen får syna sitt andra gula kort och det är således färdigspelat för mittbacken som enligt stora supporterkretsar fortfarande har mycket att bevisa.

Underläge med 2-0 och Aston Villa skulle nu försöka vända på någon form utav stek. Nej, i den svenska natten i den deppiga tv-soffan upplevdes det inte som särskilt troligt. RB Leipzig är ett skickligt fotbollslag som ofta placerar sig högt upp i Bundesliga. Att de skulle tappa en tvåmålsledning med en man mer på planen; nej, inte idag.

Onana skickades ned till mittbackspositionen och Digne, Barkley, Iling JR och Bailey blev utbytta. In istället med Maatsen, Philogene, Tielemans och Ramsey. Den egna fotbollsfostrade talangen Jacob Ramsey visade fin energi och företagsamhet, vilket var glädjande. Men hamnade ofta i trångmål och kunde inte leva ut sin fulla potential.

Efter en timmes spel så byttes nästintill resterande spelare ut, enbart Pau Torres kvar på planen. Ut med Rogers, Cash, McGinn och Onana. In med Buendia, Nedeljkovic, Barrenechea och Dendoncker. Om det gjorde någon skillnad? Nej, det skulle man kanske inte påstå. Det blev ett oerhört stort fokus på defensiva bitar för Emerys fotbollslag och man utförde just den uppgiften på ett bra sätt, trots allt. Med en man mindre släppte man endast till ett skott på mål, vilket får anses vara klart godkänt även om RB Leipzig möjligtvis gick ned i tempo och fokuserade på att behålla bollen inom laget snarare än att gå till full attack och såra Aston Villa fullständigt.

I den 70:e minuten byts även Pau Torres ut mot Lamare Bogarde. Om Torres insats mot Columbus Crew var dålig så kan man tillstå att göra bedömningen att den spanska mittbacken var den i försvaret som höll högst klass den här kvällen/natten.

Jacob Ramsey var spelsugen och fick under vissa stunder visa sin briljans vad gäller fotarbete och bollkontroll. Men i den 77:e minuten valde Emery att byta ut honom mot Alex Moreno. Efter ett långt skadeuppehåll så kändes det som ganska rimligt att låta Ramsey få drygt 30 minuter på planen för att känna på tempo och fysik.

Ingenting annat händer efter Ramseys byte och Aston Villa kan konstatera att USA-turnén ännu inte har varit lyckad utifrån ett resultatmässigt perspektiv.

REFLEKTION

En till synes relativt märklig startelva där McGinn och Rogers utgick från anfallsposition, vilket inte någon var van vid. Denna duo fick inte något särskilt uträttat mot RB Leipzig och det var tydligt att båda inte var bekväma med sin tilldelade roll. Kan tyckas märkligt att främst sätta McGinn med en så hög utgångsposition då både Archer och Dobbin fanns tillgängliga att kunna hantera samma position. Båda med utebliven speltid. Inväntas någon låne-eller transferdeal som gör att man inte matchar någon av dessa spelare? Möjligt.

Sedan kan det vara klokt att inte banka eller slå på en för stor trumma under försäsongen. Laget är inne i en tung träningsperiod för tillfället och matchtempot är dessvärre inte tillräckligt högt ännu. En annan fråga som snurrar i huvudet på en och annan supporter är hur det egentligen står till med motivationen. Är den tillräckligt hög? För spelare som har varit med länge inom den professionella bollen så kan det diskuteras huruvida spelare som Barkley, McGinn, Tielemans, Cash, med flera går in fullt i olika ageranden. Barkley har tyvärr en spelstil under försäsongen som gör att han stundtals kan se nonchalant och obrydd ut. Men om sanningen ska fram så finns det säkerligen belägg för att Barkley har fullt upp med att lära sig Emerys detaljrika spelidé och system, vilket tar tid att anpassa sig efter och lära sig av.

Hade matchen sett annorlunda ut om Carlos inte hade tagit ett andra gult? Ja, det finns det väl anledningar att tro. Hade resultatet sett annorlunda ut? Det är jag inte riktigt lika säker på. Med lika många spelare på planen så lyckades Aston Villa endast med två skott mot mål (varav ett på mål) under första halvlek samt bemästrade endast 36% i bollinnehav. RB Leipzig var både en och två nivåer mer fysiska och aggressiva än vad Aston Villa var och deras presspel blev problematiskt för bland annat Barkley och Bailey. Även om Emery gjorde byten så blir det dessvärre en för brant uppförsbacke att lösa någonting offensivt, kreativt eller framåtlutat när man spelar med 10 spelare istället för 11. Men det som oroar litegrann är varför inte anfallsspelare som Dobbin eller Archer får lira när det uppenbarligen saknas en striker i startelvan? Archer spelade 56 minuter mot Columbus Crew och borde inte vara slutkörd på något vis. Lewis Dobbin har spelat två träningsmatcher för sin nya klubb. Mot Trnava som träningsmatchades i Slovakien fick han 46 minuters speltid. Mot Columbus Crew fick han 35. Inte heller där finns det någon rimlighet i att det 21 år gamla nyförvärvet från Everton skulle vara slutkörd. Finns det andra anledningar till att dessa inte matchas under en turné i USA?

Nästa match spelas på lördag klockan 23:30 (svensk tid), då i Chicago mot det mexikanska klubblaget Club America. Får vi se mer speltid på Dobbin eller Archer då?

 

Oskar Laurell2024-08-02 21:25:31
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Aston Villa - Bologna 2-0
Manchester United väntar på Villa Park