Måljubel vid Cameron Archers vackra kvitteringsmål

Utslagna i åttondelsfinal ifjol. I år i 16-delsfinal. Besvikelse? Knappast! Fanns många godbitar att ta med sig från mötet på Stamford Bridge under onsdagskvällen.

Cash Tuanzebe Hause Young

Sanson Nakamba

Traoré Buendía El Ghazi

Archer

Spännande uppställning där Sanson och Nakamba bildade centralt mittfältspar. Frågan var i vilken form Morgan Sanson skulle vara. I 40 minuter visade han upp goda egenskaper och tendenser i sitt spel innan han lade sig ned i gräset och skrek av frustration. Utbytt i den 40:e minuten på grund av skada och känslan är att fransmannen får börja om på noll, igen. En frustrerande känsla, främst hos Morgan själv. In i hans plats kom istället Carney Chukwuemeka som var tillbaka i spel efter en liten skadeperiod.

Noteringar i första halvlek? Tja, en egen notering och åsikt var att Axel Tuanzebe agerade likt en gigant i försvarslinjen i första halvlek. Hans snabbhet är en viktig egenskap och ett viktigt verktyg i Aston Villas försvarsarbete, där mittbackskollegan Kortney Hause visade upp styrka i närkampsspelet och i luftduellerna. Således kändes det tryggt med Tuanzebe & Hause som mittlås i försvarslinjen. Även Bertrand Traoré kändes spelsugen och vann många dueller i sin ”match i matchen” mot Chelseas mittback Malang Sarr, som i många situationer försökte att plocka bort Bertrand ur matchen. Cameron Archer, den unga anfallaren som hängde dit ett hattrick mot Barrow, visade upp en mycket god arbetsmoral, spelsinne och fin känsla med boll. Det som saknades var den sista lilla skärpan i avslutsmomentet, då Archer kom till två mycket bra lägen under matchens första halvlek. Beröm ska även ges till Chelseas målvakt Kepa Arrizabalaga som var snabb i sin utrusning mot Archer och täckte av de viktiga ytorna som försvårade målsituationen för anfallaren.

Två spelare som möjligtvis hade det lite tyngre i första halvlek var, enligt egna noteringar, Ashley Young och Emi Buendía. Young, som var dagens kapten, hade det tufft på sin kant mot Callum Hodson-Odoi och visade inte upp samma skicklighet i passningsspelet som vi vanligtvis är bortskämda med. Emi Buendía upplevdes som spelsugen och arbetade oerhört hårt i presspelet. Men spelet med boll är inte 100%, ännu. Det syns att det finns en enorm potential i den kreativa mittfältaren från Argentina, men lite klassiskt så ”överarbetar” han i många situationer i spelet med boll. Det blir en del bolltapp, något felpass och att han förlorar sin duell alltför enkelt mot sin motståndare.

DET SKULLE LOSSNA!
Som tidigare nämnt i texten så hade den unga anfallaren Cameron Archer två bra lägen att göra ett ledningsmål för Aston Villa i den första halvleken. Man kunde läsa på diverse sociala medier, såsom Twitter, att många var imponerade av honom och att det snart skulle lossna. Och som det skulle lossna!

Innan Archer hängde dit sitt fjärde mål i ligacupsspelet så skulle Timo Werner ge Chelsea ledningen i den 54:e minuten. I halvlek bytte Tuchel in Mason Mount och genast fick Chelsea fart, i både ben och passningsspel, tack vare det bytet. Ett fint inlägg av Reece James nådde Werners panna och 1-0 till hemmalaget var ett faktum. Känslan var vid det tillfället var att Aston Villa kämpade tappert, men att det möjligtvis skulle rinna iväg målmässigt nu till Chelseas fördel. Vilken tur att man har fel ibland, så att säga.

De tillresta supportrarna slutade knappast att sjunga och Aston Villa slutade knappast för den delen att spela bra fotboll. Många fina kombinationer där man behöll bollen inom laget samtidigt som man tog sig framåt i planen på ett effektivt sätt. Carney Chukwuemeka, som stod för ett starkt inhopp, spelade ut bollen på högerkanten till Matty Cash som i sin tur levererade en ”räkmacka”. Ett magiskt inlägg där Archer sprungit sig fri från sin markering och på ett så vackert och alldeles magnifikt sätt nickat bollen, som levererades av Cash, ribba in. Vilt jubel uppstod, både på bortasektionen på Stamford Bridge och i tvårumslägenheten i Västerås.

Efter kvitteringen radade Aston Villa upp tre bra chanser. Emi Buendía var först när han blev serverad med en delikat passning av Cash men dammade till bollen över målet. Strax därefter hittade Jaden Philogene-Bidace, även han tillbaka efter en skadeperiod, Anwar El Ghazi med en fin passning. El Ghazi hade dessvärre inte siktet inställt och skottet gick rakt mot målvakten Kepa, som var tillräckligt bra placerad i målet för att inte ha några större problem med det målvaktsingripandet.  Tidigare nämnda Archer vann sin duell mot Chelseas mittback Chalobah genom en fin touch in i straffområdet, för att sedan spela den i sidled till Philogene-Bidace som inte riktigt får den önskvärda träffen på bollen. Kepa är återigen väl placerad vid skottillfället och får räddningen att se enkel ut. Tre goda chanser där man hade kanske önskat mer av själva slutprodukten.

Efter 90 minuter var ställningen 1-1 och i ligacupen så går avgörandet direkt till straffläggning istället för förlängning. Straffar är enligt vissa ett lotteri. Enligt andra handlar det om mental styrka och spetskvalité i avgörande moment. Låt oss kanske komma överens om en blandning och kombination av de båda?

Fyra straffmål mot tre och Chelsea var vidare i Ligacupen efter Reece James fantastiska straff i det vänstra krysset. Chelsea hade endast en missad straff, där Chilwell dammade till bollen i ribban. I övrigt var det mycket säkra och väl lagda straffar av Lukaku, Mount och Barkley. I Aston Villa inledde El Ghazi med att smaska dit den, trots att Kepa försökte att få ett psykologiskt övertag på honom. Men om sanningen ska fram; Han är mycket säker från straffpunkten, den där ”El Goalzi”. Efter Aston Villas inledande straffmål så radade man upp två raka straffmissar. Young i ribban och Nakambas straff räddades av Kepa som gick åt rätt håll. Uppförsbacke där Aston Villa gav Chelsea en match hela vägen in i kaklet. Förutom El Ghazi så gjorde även Ezri Konsa och Emil Buendía varsitt straffmål.

HUVUDET HÖGT!
En väl genomförd fotbollsmatch, sett ur Aston Villas perspektiv. Fanns många godbitar att ta med sig, framförallt de unga spelarnas framfart och agerande ute på den stora fotbollsscenen. Som tidigare nämnt Archer, med 90 minuters speltid skapade oro och huvudbry för Chelseas försvarslinje. Carney Chukwuemeka med en otrolig balans och fina avvägningar i spelet gällande fördelandet av boll till sina lagkamrater. Jaden Philogene-Bidace är en snabb och teknisk yttermittfältare som har ett fint spelsinne och har en fin känsla för att spela fram sina lagkamrater till bra lägen. Försvarsarbetet av Tuanzebe och Hause var beundransvärt. Det man kanske minns allra bäst är Hauses brytning i straffområdet mot en nyligen inbytt Lukaku. Även om Jed Steer kanske inte hade sin bästa dag gällande straffläggningen, så ska beröm ändå delas ut till den engelska andremålvakten. Enligt Flashscores statistik så hade han 6 stycken målvaktsräddningar, där han också var väl placerad och var snabb i sina reflexer. En god insats där Steer fick ta lite av en revansch på sig själv i och med att han fick släppa tre bollar förbi sig senast på Stamford Bridge.

Aston Villa må vara ute ur ligacupen, men man stångades, brottades och gav aldrig upp. Aston Villa är en fotbollsklubb som tar steg i positiv riktning, både på och utanför fotbollsplanen. Nya stjärnskott och rutinerade pjäser arbetar hårt tillsammans för att nå framgång.