Lagbanner
Vad händer i januari?
Bertrand gjorde ett fantastiskt mål senast. Kommer han att få nya lekkamrater i januari?

Vad händer i januari?

Den 2:e januari öppnar transferfönstret och den 1:e februari ska det vara färdighandlat. Vad kommer att hända för Aston Villas del?

Efter Doktor Xias satsning och platta fall behövdes ett mirakel för att rädda Aston Villa och till fansens stora lycka kom Wes Edens och Nassef Sawiris inridande på sina vita springare i den elfte timmen. Truppen var till stor del uppbyggd på mer eller mindre lyckade lån och när vi tog klivet upp i Premier League var vi tvungna att shoppa rejält för att överhuvudtaget fylla alla tröjorna. Det var bara att slå dövörat till det tröttsamma pratet om att vi skulle "göra en Fulham" och att vi "borde lyckas bättre eftersom vi köpt för miljarder"...

Efter att ha klarat kontraktet på det berömda håret gällde det nu att ta nästa steg. Nu hade t.ex. John McGinn blivit rejält varm i kläderna, nyförvärven Douglaz Liuz och Ezri Konsa hade växt in i kostymen och Jack Grealish gick från klarhet till klarhet. Truppen såg betydligt starkare ut och det behövdes lite "finetuning" för att etablera sig på allvar i Premier League. 

Skador på Wesley och Tom Heaton gjorde att Ollie Watkins och Emi Martinez värvades, för att stärka upp på högerbacken köptes Matty Cash och den kreativitet som saknades adresserades med införskaffandet av Ross Barkley (lån) och Bertrand Traore och det är inte tu tal om att alla har haft positiv effekt och det går absolut att se ytterligare potential i nämnda kvintett. Dessutom anställdes den rutinerade tränaren Craig Shakespeare och det är nog inte fel att ge honom en del av äran för starten på årets säsong.

Även från ungdomsleden hörs väldigt positiva tongångar med satsningar på ynglingar från andra klubbar, egna talanger och inte minst strukturen och manskapet i ledarstaben. Detta görs på samma gång som en grannklubb istället lägger ner sin egen akademi... 

Förutom Jacob Ramsey, som redan har fått chansen i år, står flera unga på tur men i väntan på Louie Barrys och Jaden Philogene-Bidaces genombrott måste det ytterligare satsat på spetskompetens som grädde på moset. 

Vad kan vi då förvänta oss av det stundande vinterfönstret? Dean Smith säger att "We have our finger on the pulse" men att det inte finns någon akut anledning för varken spelare att lämna eller att komma in. Om det skulle dyka upp något intressant så finns dock möjligheten att göra affär enligt den gode Smith.

Lovre Kalinic kommer att lämna på lån i januari men med Emi Martinez, Tom Heaton och Jed Steer i truppen så finns det ingen anledning att ta in någon ny målvakt. Det är nog få klubbar i Premier League som har det så välbeställt mellan stolparna. På ytterbacken har vi Matty Cash med Ahmed Elmohammady och Fred Guilbert som uppbackning och på vänstern har Matt Targett tagit ett rejält kliv och där finns Neil Taylor som understudy. Ezri Konsa och Tyrone Mings har gjort det väldigt bra hittills och när den förstnämnde har varit sjuk så har Kourtney Hause gjort det riktigt bra som vikarie. I övrigt finns bara den skadebenägne Björn Engels som backup om man inte räknar Elmo så här kan det möjligen tittas efter nyrekryteringar.

På det centrala mittfältet ser vi starka ut, även Ross Barkley när han är frisk, men det vore konstigt om vi inte har att öga öppet för offensiva kantspringare. Vi skapar flest målchanser i ligan och det finns mycket positivt att se kring Bertrand Traore, Anwar El Ghazi och Trezeguet  men en ny Tony Daley eller Tony Morley skulle man ju inte säga nej till. 

Osäkerheten kring Wesleys status när han kommer tillbaka och givet Keinan Davis skadehistorik kikas det nog också på alternativ/komplement till Ollie Watkins. Man måste ju bara älska karl´n men en skada på honom så ligger vi skrynkligt till. Dessutom kan Watkins spela ytter så en ny forward vore logiskt. 

Det är mycket som är oklart när det gäller transferfönster men att all "on the verge", "preparing a bid", "closing in", "bracing themselves for" och "done deal" när det gäller Jack Grealish kommer att bli tröttsamt vet vi dock är helt säkert...

Pär "Coreopsis" Johansson2020-12-25 12:00:05
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa