Lagbanner
VillaSwedens säsongssammanfattning
Ollie Watkins och Jack Grealish har fått fira både en och två framgångar under säsongen. Vi tackar för showen under säsongen 2020/21!

VillaSwedens säsongssammanfattning

Vad har hänt sedan Aston Villa, i den sista matchen under säsongen 2019/20, lyckades knipa den nödvändiga poängen som löste ett nytt kontrakt i Premier League? Efter att Pepe Reina av glädje dansade till spanska toner från stereon så ska jag, Oskar Laurell, tillsammans med några av VillaSwedens skribenter sammanfatta säsongen 2020/21.

September - ”Drömdebut av Martinez”
Innan vi går igenom månad för månad och sammanfattar Aston Villas resultat så är det naturligtvis på sin plats att presentera nyförvärven som värvades inför säsongen: 

  • Emi Martinez (målvakt från Arsenal)
  • Matty Cash (Ytterback från Nottingham Forest)
  • Bertrand Traoré (Yttermittfältare/anfallare från Olympique Lyonnais)
  • Ross Barkley (Inlånad mittfältare från Chelsea)
  • Ollie Watkins (Anfallare från Brentford) 
Säsongen för Dean Smith och hans Aston Villa inleddes med cupspel där Burton Albion stod för motståndet. Efter ett tidigt baklängesmål i matchens 2:a spelminut så vände Aston Villa på steken och vann till slut med 3-1 efter mål av Watkins, ny målmaskin som värvades från Brentford inför säsongen, kapten Jack Grealish och Keinan Davis. Aston Villa vidare till 16-delsfinal mot Bristol City senare i månaden. 

Själva ligaspelet startade den 21 september hemma på Villa Park mot förra säsongens succégäng, Sheffield United. Den nya målvakten från Arsenal, Emi Martinez, skulle visa sig vara. Tja, ganska bra. Efter ett tidigt rött kort i matchen, som tilldelades John Egan i Sheffield United, så tilldömdes de även en straff. Från 11 meter laddade John Lundstram och Emi Martinez svarade upp med att rädda både straffen och Aston Villa från en katastrofstart. Aston Villa tackade det argentinska målvaktförvärvet med att vinna matchen med 1-0, där säsongens första målskytt var mittbacken Ezri Konsa. 

September rullade på och kunde därmed beskrivas som en succémånad för Aston Villa. Seger i 16-delsfinalen av ligacupen mot Bristol City med 3-0 och seger mot nykomlingarna Fulham i Premier League med 3-0. 

Oktober - ”Säsongens match och säsongens käftsmäll”
Aston Villa inledde månaden med att tacka för sig i ligacupen då Stoke City rodde hem segern med 0-1 på Villa Park och tog sig därmed vidare till kvartsfinal. För Aston Villas del, som var finalister i fjolårets ligacup, så var det inte särskilt många som blev upprörda över uttåget. Fokus låg på att prestera goda resultat i ligan, både hos ledare och spelare men förmodligen även hos majoriteten av supportrarna. Visst, det är häftigt att kvalificera sig långt fram i cupspel men säsongen 2020/21 var säsongen då Aston Villa främst skulle etablera sig i Premier League. Inte prioritera cupspel. 

Den 4 oktober är vanligtvis kanske inte något datum som människor firar eller ser fram emot. Höstmörker, kyla och man kliver in i ”kugghjulet” på riktigt där människor varvar 8 timmars arbete med familjeliv. Fotbollen blir därför en ljusglimt och något att anses som en guldkantad bonus under veckorna. Men söndagen den 4 oktober 2020 är en dag där Aston Villa bjöd på en sällan skådad show och som supportrar kommer att minnas en lång tid framöver. Liverpool väntade hemma på Villa Park, regerande mästarna i Premier League. Tuff utmaning där flertalet supportrar förmodligen hoppades på en bra match snarare än ett bra resultat. Vad Dean Smith och Jack Grealish hade i rockärmen är en annan femma, uppenbarligen. Efter 90 spelade minuter på Villa Park så hade Aston Villa besegrat Liverpool med 7-2, efter ett hattrick och en assist av Ollie Watkins samt två mål och två assist av Jack Grealish. Aston Villa skrev därmed historia och hade inlett ligaspelet med 3 raka segrar, 13 gjorda mål och endast 2 insläppta. 9 poäng av 9 möjliga, detta var för bra för att vara sant. Kan det bli bättre? Jodå, vänta bara - sa den inlånade mittfältaren Ross Barkley. 

Leicester City på bortaplan, inte heller någon uppgift som ska klassas som lätthanterlig. Det såg länge ut som att Aston Villa skulle klara av att hålla ”krysset” och fixa 1 poäng hem till Birmingham. Men Ross Barkley ville annorlunda och löste ”biffen” med ett distansskott som tog sig förbi den erkänt duktiga Kasper Schmeichel i den 91:a matchminuten. Det är något speciellt med sena matchavgöranden, vilket även Tyrone Mings visade när han gapskrattade vid firandet på ett sätt som kan beskrivas som sanslöst. Händer detta verkligen? Oh ja, fyra raka segrar vilket gav Aston Villa en smakstart med 100%-poängutdelning, 12 av 12 möjliga. Aston Villa upplevdes där och då som ostoppbara. 

Nog allt skulle det ta stopp. Marcelo Bielsa, säsongens bästa tränare enligt många fotbollsintresserade, och hans Leeds United plockade ner Aston Villa på jorden. Det gjorde man också ganska så ordentligt. Aston Villa blev uppläxade med 0-3 hemma på Villa Park och segersviten var därmed bruten. 

November - ”Goda resultat är inte kostnadsfria”
Efter en magisk inledning av Aston Villa med 12 av 15 möjliga poäng, så skulle mörka och dystra november visa upp en del av den bittra fotbollsverkligheten. Från drömmar om tabellplaceringar med Europaspel som belöning till en verklighet där Southampton, Brighton och West Ham ”målar” totalt 8 gånger på Aston Villa. Den så oerhört stabila försvarslinjen skulle nu få bekänna färg och informeras om att goda resultat är ingenting som är kostnadsfritt eller gratis. Lärdomen sammanfattades till att det krävs en investering av hårt arbete, lojalitet, engagemang och en hel del effektivitet för att ha möjlighet att fortsätta vinna fotbollsmatcher i Premier League.

November inleds med förlust mot Southampton med 3-4, där Aston Villa förvisso hämtade upp och ”snyggade till” 0-4 till 3-4 tack vare mål av Mings, Watkins och Grealish. Efter lång tilläggstid så kunde Aston Villa till slut skriva ned sin andra raka förlust, där motståndarlagets James Ward-Prowse var en stor segerorganisatör med två gjorda mål under den första halvleken. 

November bjöd även på ytterligare två uddamålsförluster, 1-2 mot Brighton och 1-2 mot West Ham. Båda förlusterna hemma på Villa Park, vilket knappast var något gott tecken för Dean Smith och övriga i ledarstaben. 

Aston Villa, med Ollie Watkins främst i ledet, studsade förvisso tillbaka en aning när man under november besegrade Arsenal med 3-0 på Emirates Stadium. En seger som många minns med glädje och lägger in i facket bland säsongens bästa insatser. 

December - ”Den förlustfria månaden”
Fem matcher avverkades i december, i turordning; Wolverhampton, Burnley, West Bromwich, Crystal Palace och Chelsea. På dessa fem matcher skramlade Aston Villa ihop 11 av 15 maximala poäng. Segrar mot Wolverhampton, West Brom och Crystal Palace - där den mest övertygande segern var mot Crystal Palace där Villa segrade med 3-0 hemma på Villa Park trots att Tyrone Mings inkasserade två mindre charmiga gula kort innan första halvlek var färdigspelad. Trots med en spelare mindre jämfört med motståndarlaget så kunde Aston Villa rulla in ytterligare två bollar i nätet, bland annat med säsongens vackraste mål som levererades av Anwar El Ghazi. 

Trots två oavgjorda matcher mot Burnley (0-0) och Chelsea (1-1) så var känslan att Aston Villa menade allvar. Från september till december hade laget vunnit 8 matcher, förlorat 4 stycken och spelat oavgjort två gånger. Vad som är än mer framträdande och mer observant är att försvarslinjen hade på 14 ligaomgångar endast släppt in 14 mål, vilket ger ett snitt på 1 insläppt mål/match. Jämfört med ifjol efter 14 matcher då laget släppte in 22 mål, vilket ger ett snitt på 1,57 insläppt mål/match. En klar förbättring från försvarslinjen med Tyrone Mings och Ezri Konsa i spetsen. Aston Villa kunde således göra ett årsbokslut med en känsla av nöjdhet. Nu handlade det om att samla ihop nya krafter och fortsätta på den goda resultatmässiga vägen som Villa själva hade byggt upp.

Januari - ”Juniorer som var höjdpunkten”
Aston Villa skulle få en tuff start på det nya året. Manchester United i ligan, Liverpool i FA-cupen och Manchester City i ligan. Tuffare motstånd att inleda år 2021 med går förmodligen inte att finna. Resultaten blev tyvärr tre raka nederlag mot dessa storklubbar. 1-2 mot Manchester United och 0-2 mot Manchester City, förluster som kanske kändes väntade men som likväl skapar en besvikelse hos både spelare och ledare, men även hos supportrarna som suktar och törstar efter mer framgång i och med den goda säsongsstarten. 

Om en förlust kan beskrivas som en framgång, så väljer vi naturligtvis ut 32-delsfinalen i FA-cupen mot Liverpool. Förlust med 1-4 mot ett Liverpool som för dagen laddade en startelva med Mané, Salah och Minamino på topp. Även Jordan Henderson och Wijnaldum och James Milner deltog. Vilka ställde Aston Villa upp med? I och med att Aston Villa fick ett utbrott i spelartruppen av det j*vla viruset som inte har undkommit någon, Covid-19, så fick spelare som Mungo Bridge, Arjan Raikhy och Louie Barry presentera sig. Spelare som alla känner till? För att besvara frågan ödmjukt: Nja, kanske inte. Hur skulle detta sluta? Skulle dessa unga spelare ens få låna bollen? Supportrarna satte sig i soffan och förväntade sig, tja, egentligen ingenting förmodligen. Efter 90 minuter, vilka känslor kunde man sammanfatta med då? Ord som engagemang, vilja och stolthet dyker snabbt upp. Sanningen är den att vindsnabbe Louie Barry, född 2003, kvitterade för Aston Villa efter att superstjärnan Sadio Mané givit Liverpool ledningen - ett resultat som höll sig tills halvtidsvilan. Stor offervilja, stort mod och ett enormt engagemang från samtliga spelare skapade en känsla hos supportrarna som gjorde de stolta och som förmodligen gjorde Liverpool och Jürgen Klipp aningen överraskade. 

Naturligtvis så lade Liverpool i en extra växel och gasade ifrån med ytterligare tre mål i andra halvlek. Målen gjordes av Mohamed Salah och Georginio Wijnaldum, inga dussinlirare direkt. Det som var högst intressant vid detta tillfälle var att det var fler rubriker och hyllningar om Aston Villas fina prestation snarare än att Liverpool hade avancerat i FA-cupen. De unga spelarna ingav framtidstro och hopp, vilket klubben kanske inte har andats på år och dagar. 

Juniorernas prestation i fokus, av ganska naturliga skäl. Men vad som inte ska falla i glömska är att Aston Villa leverade två segrar innan årets första månad var förbi, 2-0 mot Newcastle och 1-0 mot Southampton. Tyvärr så inkasserades en förlust, som får anses som ”onödig”, mot Burnley med 2-3. Dean Smith och hans Aston Villa kunde således summera ihop två segrar och fyra förluster under januari 2021, inklusive FA-cupmötet mot Liverpool. 

Värt att nämna är att Aston Villa stärkte upp med ett nyförvärv under januarifönstret. Mittfältaren Morgan Sanson värvades från Olympique Marseille för att stärka upp centralt i och med att den inlånade Ross Barkley gick sönder i förlusten mot Brighton tidigare i november. Därefter skulle det visa sig att samma Ross skulle ha svårt att finna toppformen igen, tyvärr. 

Februari - ”Grealish går sönder..”
Februari skulle visa sig bli en tuff månad inledningsvis för Aston Villa. Utspelade av West Ham där Jesse Lingard hade ”lekstuga” i och med hans två mål som avgjorde matchen. Men som flera gånger tidigare under säsongen så har Aston Villa visat upp en moral att ”studsa tillbaka” efter ett risigt resultat eller två. 

Arsenal fick återigen inte hämta några poäng från Aston Villa. Efter seger med 3-0 tidigare under säsongen så löste Ollie Watkins ytterligare 3 poäng i och med matchens enda mål som skedde i den 2:a matchminuten och höll sig sedan hela vägen ut. Många vill nog minnas detta som Tyrone Mings bästa match i Villatröjan, där han blockade skott efter skott och vann närkamp i parti och minut. Han agerade som den landslagsman han faktiskt är, idag uttagen i bruttotruppen till det Europeiska Mästerskapet som spelas senare i sommar. Seger med 1-0 och Aston Villa hade tagit 6 av säsongens 6 möjliga poäng, således full pott mot Arsenal. Något som Aston Villa kan reflektera och vara nöjda över. 

Därefter följde Aston Villa upp med mindre charmiga resultat i 0-0 mot Brighton och 1-2 mot Leicester City. Ingen katastrof rent resultatmässigt. Men Aston Villa har Emi Martinez att tacka för när laget kom undan med ett oavgjort resultat mot ett för dagen överlägset Brighton. Den argentinska målvakten radade upp den ena briljanta räddningen efter den andra. En insats i världsklass, helt enkelt. Det var också i matchen mot Brighton där flertalet tyckte att Jack Grealish var mer osynlig än vanligt. Det skulle visa sig att en vadskada låg till grund för detta. I och med konstaterandet av skadan som Jack Grealish ådrog sig, så skulle det resultera i att kaptenet inte skulle vara tillgänglig i de nästkommande 12 matcherna. Ett tungt avbräck för vilket lag som helst som har en spelare i den klassen som Jack Grealish tillhör. 

Aston Villa avslutar dock månaden med en fin revansch mot Leeds, där Anwar El Ghazis mål är det som skiljer lagen åt. 7 poäng av 15 möjliga i februari och Aston Villa fortsätter att ”gnugga på”. Men den stora frågan under februari blev; hur ska Aston Villa överleva Premier League utan sin kapten? 

Mars - ”Säsongens risigaste månad?”
År 2021 och dess tredje månad skulle visa sig vara en riktig tuff sådan för Aston Villa. 2 poäng av 12 möjliga inkasserades, vilket är att liknas och jämföras med vad ett bottenlag vanligtvis presterar. Det spelades matcher mot Sheffield United, Wolverhampton, Newcastle och Tottenham - inte ett spelschema som man blir skräckslagen av. Det skulle visa sig vara svårt att prestera på en hög och jämn nivå när Grealish var frånvarande. Förlust med 0-1 mot Sheffield United, vilket kanske inte många hade räknat med då ”the blades” var så gott som borträknade och klara för degradering. 0-0 mot Wolverhampton, där Ollie Watkins hade både ett och två skott i virket, samt 1-1 mot Newcastle där Steve Bruces svartvit-randiga spelare kvitterade i 94:e minuten. 

Månaden skulle inte avslutas snyggt heller, för den delen. Efter två poäng på tre matcher så var det flera supportrar som efterfrågade mönsterbrytning i och med att Aston Villa hade radat upp ett gäng insatser som bäst kan beskrivas som ”mellanmjölk”. Men Aston Villa kom inte upp i nivå och Tottenham kunde gå segrande med 0-2, efter bland annat ett straffmål av Harry Kane, ligans skyttekung. Denna månad ville samtliga involverade inom Aston Villa kasta rakt ner i papperskorgen och blicka framåt mot en förhoppningsvis mer positiv nästkommande månad. 

April - ”Godkända insatser syns inte när det blir noll poäng..”
Aston Villa klev nu in i sluttampen av säsongen. Skulle Aston Villa kunna rå sig på en lika bra avslutning som säsongen innan? Det var åtminstone frågeställningen och förhoppningen om att spelarna skulle knyta näven och överraska med några poäng in på kontot. Inledningen stavades Liverpool och Manchester City - visst kan Aston Villa skrälla och hämta någon poäng från både Liverpool och Manchester City? Villa hängde 7 baljor senast det begav sig mot Liverpool i ligaspelssammanhang. Vad är det som stoppar Aston Villa? Trent Alexander Arnolds vänsterfot skulle stoppa förhoppningen och förväntningarna, tyvärr.

Aston Villa hade långt in i matchen 1-1 och en poäng in på kontot, en poäng som möjligtvis hade kunnat visa sig vara ganska värdefull avseende självförtroende och självkänsla. Men i den 91:a matchminuten så ”dammar” Trent Alexander-Arnold till bollen och skottet är otagbart för Emi Martinez. Känns det igen med ett sent avgörande för Liverpools del? Inte? Tillåt mig att fräscha upp minnet. Under säsongen 2019/20 hade Aston Villa ledningen med 1-0 hemma på ett kokande Villa Park, en skräll var på väg. Tyvärr så tröt orken och Liverpool vände på steken med en kvittering i den 87:e minuten och ytterligare ett mål i den 94:e matchminuten. Historien upprepade sig även under säsongen 2020/21 och förhoppningsvis kan Aston Villa och Dean Smith ta lärdom av detta så att man har en plan för att slippa situationer som dessa i framtiden. 

Uddamålsförlust blir det även mot Manchester City, där Aston Villas skotske terrier John McGinn gav Aston Villa ledningen efter mindre än 1 minuts spel, assisterad av Ollie Watkins. Tyvärr så skulle även Manchester City vända på steken, både 1-1 och 1-2 kom innan första halvlek var över. Ett Manchester City som senare skulle visa sig vinna Premier League. Aston Villa krigade, gnuggade och kämpade väl - men det gav inga poäng. Precis samma historia som omgången innan mot Liverpool. Godkända insatser är just bara godkända insatser, men räcker inte mot ligans topplag. 

Aston Villa avslutade månaden med oavgjort mot rivalen West Bromwich. 2-2 efter full tid, där Keinan Davis glädjande nog fick göra sitt första mål i Premier League då han kvitterade i den 92:a matchminuten. Vad som också ska uppmärksammas var att Wesley, Aston Villas brasilianska rekordvärvning 2019/20, gjorde comeback efter lång skadefrånvaro med ett inhopp i den 91:a matchminuten. Förhoppningsvis kan vi få se en skadefri och energifylld Wesley kommande säsong, som kan ta upp kampen med eller bilda anfallspar med Ollie Watkins. 

Maj - Grealish gör comeback och laget står för en magisk avslutning”
Ligans sista spelmånad, maj, innehöll 6st mycket tuffa matcher för Aston Villa. Ett tätt spelschema där man skulle möta Everton två gånger, Manchester United, Crystal Palace, Tottenham och avsluta med Chelsea på hemmaplan inför 10 000 åskådare. 

Maj inleds förtroendeingivande och hoppfullt då Aston Villa, så gott som, spelar ut Everton och vinner välförtjänt med 2-1 efter mål av Ollie Watkins och Anwar El Ghazi. 3 härliga och friska poäng in på segerkontot, mycket bra! 

Aston Villa hade under säsongen haft det tufft med Manchester United. Man har tyvärr inget flyt mot dem i denna matchen heller då Bruno Fernandes hängde en balja från 11 meter, Mason Greenwood vände bort Tyrone Mings och Edinson Cavani nickskarvade elegant in spiken i kistan, 1-3. 0 poäng av 6 möjliga mot Manchester United under säsongen 2020/21, vilket i sig kanske inte är någonting att vara missnöjd över. Men ska Aston Villa ta nästa steg så är förhoppningen att man kan sno någon poäng eller tre nästa säsong, för att visa att Aston Villa även kan tävla mot de största och bästa lagen i ligan. 

En krampaktig match som slutar 0-0 i returmötet med Everton följs sedan upp med en blek insats i 45 minuter (andra halvlek) som resulterade i noll poäng i bussen tillbaka till Birmingham när Crystal Palace vann med tre mål mot Aston Villas två. Ett glädjeämne är dock att Jack Grealish är tillbaka med inhopp både mot Everton och Crystal Palace.

Vid den här tidpunkten kändes det som att det inte längre spelade någon roll om Aston Villa skulle vinna eller förlora resterande matcher. 11:e platsen var så gott som säkrad, Premier League-kontraktet var klart sedan ett par månader tidigare och det fanns inte jättemycket att spela för, mer än äran. Men Aston Villa hade bestämt sig för att avsluta snyggt. Åtminstone om du frågar Jack Grealish. I  matcherna mot Tottenham och Chelsea så får kaptenen starta och Aston Villa vinner borta mot Tottenham med 1-2, efter ett spektakulärt självmål och ett ledningsmål där Ollie Watkins nyttjar misstag i Tottenhams försvarslinje. 

Aston Villa skulle få avsluta ligaspelet med publik på läktaren hemma på Villa Park. 10 000 personer på läktaren, lät som 42 785. Efterlängtat av spelarna och av publiken att äntligen få se fotboll när den är som bäst, det vill säga live. 

Aston Villa tackade för stödet och vann även säsongens avslutande match med 2-1 mot Chelsea efter mål av Bertrand Traore och Anwar El Ghazi. 

Aston Villa avslutar säsongen med två raka segrar och kan därigenom visa upp följande förbättringar jämfört med fjolårssäsongen: 

Tabellplacering: 11 (17 ifjol)
Vinster: 16 vinster (ifjol 9)
Oavgjorda: 7 oavgjorda (ifjol 8)
Förluster: 15 förluster (ifjol 21)
Poäng: 55 poäng (ifjol 35)
Gjorda mål: 55 mål (ifjol 41)
Insläppta mål: 46 insläppta mål (ifjol 67)
Målskillnad: +9 (ifjol -26)

Skribenterna har ordet!

Jämfört med fjolårssäsongen, vad gjorde Aston Villa bättre under säsongen 2020/21? 

Robert Larsson: ”Laget visade upp en defensiv på en ny nivå. Målvakt och backlinje synkar otroligt väl och vi ser väldigt mycket färre dumma misstag. Villa var ett topplag gällande minst insläppta mål, vilket måste ses som ett gott betyg för alla inblandade på och utanför plan. Det innebär att det behövs färre mål framåt för att vinna matcher, dessutom. 

Morgan Carlsson: ”Mycket bättre på att inte släppa in löjligt enkla mål skapade av egna misstag.”

Mattias & Catrin: ”Framförallt försvarsarbetet där backlinjen och målvakten har varit grymma. Att vi släpper in färre mål gör att det blir ett annat lugn framåt och att inte alltid jaga från underläge som det så ofta blev under förra säsongen.”

Christian Zivlak: ”Under ganska lång tid tycker jag att vi har slitit med att hitta en spelidé som kan ge oss den tryggheten i att ta nästa kliv och bli ett stabilt lag i Premier League. Detta hittade vi under säsongen då vi byggt upp en stark centrallinje i form av målvakt, backlinje, Grealish, McGinn och Watkins. Att de kunde spela över 80% i matcherna tillsammans gör det lättare för nya spelare att ta sig an vår spelidé.” 

Vilken, eller vilka, match/matcher med Aston Villa var mest minnesvärd under säsongen 2020/21? 

Robert Larsson: ”Utan tvekan 7-2-vinsten mot Liverpool, som var en episk seger. Inte bara att Liverpool var regerande mästare utan faktumet att då fanns fortfarande Van Dijk med i laget. Även om en del mål var lite turliga med studsar så fanns det utöver 7 mål många heta målchanser, så det var verkligen inte missvisande att Aston Villa vann med de siffrorna.”

Morgan Carlsson: ”Det är väl svårt att undvika den där segern med 7-2 va? Men även 3-0 borta mot Gunners.” 

Mattias & Catrin: ”Liverpool 7-2. Say no more.”

Christian Zivlak: ”Det är svårt att inte nämna vår totala kross mot Liverpool med 7-2. Men jag tycker även vår insats borta mot Everton var en av säsongens bästa matcher rent spelmässigt.”

Aston Villa värvade totalt 6st spelare under säsongen (Ross Barkleys lån inräknat), vad ger du Aston Villa och dess värvningsansvariga för betyg? 

Robert Larsson: ”Det går inte att ge annat än fullt toppbetyg, 5/5. Barkley var bra före sin skada men kom aldrig upp till samma nivå sedan. Sanson skulle matchas in men blev också skadad och vi kunde dessvärre inte se allt av honom. Men övriga fyra har presterat på yttersta toppnivå under säsongen. Att lyckas så bra med nyförvärv direkt är väldigt ovanligt.” 

Morgan Carlsson: ”Värvningsansvariga får 9/10.”

Mattias & Catrin: ”Betyget blir 4+. Snudd på en 5:a av 5 möjliga.”

Christian Zivlak: ”På en skala 1-5 med motivering; 
Martinez, 5: Att Arsenal kunde släppa denna keeper är för mig ofattbart. Stabiliteten själv och otroligt hög lägstanivå. Har gett oss lugnet vi under flera år har saknat. Klass rakt igenom. 

Cash, 4: För att göra sin första säsong i Premier League så är detta ett otroligt bra betyg. Följsam, stark, bra kondition och en riktig lagspelare. Det som drar ned betyget från det som skulle kunnat vara en 5:a är de onödiga kapningarna och avsaknad av rutin mot lite bättre spelare. Men här har vi otrolig potential. 

Traore, 4: Ju längre säsongen led så kom Bertrand Traore mer och mer in i laget. Hans egenskaper 1vs1 gjorde nu att vi hade fler möjligheter att hota och han gjorde flera matchavgörande insatser. Hade nog sagt en 3:a som numera vippade över till en 4:a med tanke på hans starka säsongsavslutning och sätt att anpassa sig till laget med ett hårdare samt smartare defensivt jobb.

Barkley, 2: Blandade fullständigt lysande insatser mot att vara helt under isen. När han har dagen spelar han på en nivå som enbart Grealish kan mäta sig med. Tyvärr fick vi endast se det vid 2-3 tillfällen och det berättigar inte att vi köper ut honom för 40 miljoner pund. 

Sanson, 2: Man ser att han har det i sig, men under debutsäsongen har man inte fått ut det bästa av honom. Kommer på sikt att bli bra, det är jag helt säker på. Borde han fått lite fler chanser på bekostnad av Barkley och fått tålamodet att kunna växa in i laget? 

Watkins, 5: I sin debutsäsong har Watkins varit en av Aston Villas viktigaste spelare. Imponerande 14 fullträffar som kunde ha varit betydligt fler. Hårt arbetande, stark, snabb och bra i boxen. Debuterat för landslaget. Här har vi återigen med fingertoppskänsla av Dean Smith fyndvärvat! 


Finns det någon spelare i Aston Villa som överraskade positivt på dig under säsongen? 

Robert Larsson: ”Jag väljer Martinez som mitt största utropstecken! Han var ”ratad” under 10 år i Arsenal, så det fanns inte så stora förhoppningar. Men det han visat upp under hela säsongen är ett makalöst bra målvaktsspel. Jag har inte upplevt en bättre målvakt i Aston Villa sedan Schmeichel gästspelade under en säsong.” 

Morgan Carlsson: ”Matt Targett överraskade mest positivt! Fantastisk utveckling, nivå och jämnhet.” 

Mattias & Catrin: ”Matty Targett. Han har haft ett fantastiskt samarbete framåt med Grealish på vänsterkanten och ändå hunnit hem för att göra en grym glidtackling eller motat ett skott. Grym arbetskapacitet. Men även Ezri Konsa har tagit enorma kliv.” 

Christian Zivlak: ”Den största utvecklingen har Matt Targett helt klart haft. Från att vara en som diskuterats huruvida vi ska byta ut honom eller leta efter en ny vänsterback till en av de mest fundamentala spelarna i laget. Väldigt hög lägstanivå. Bra både offensivt samt defensivt och det viskades även om landslaget. Men här är konkurrensen otroligt hård. Vilken utveckling. Jag är mäkta imponerad av Targett!” 

Var det någon spelare i Aston Villa som inte levde upp till dina förväntningar?

Robert Larsson: ”Många spelare har presterat väldigt bra under hela säsongen. Några spelare har haft små svackor, men inte på det viset att det skulle sticka ut i någon negativ riktning. Så jag har ingen spelare som jag tyckte underpresterade. Lätt att nämna Barkley, men av honom så var det mer snack kring hans potential utan att ha sett honom spela på väldigt länge. Så jag vill inte heller dra in honom i någon negativ riktning.” 

Morgan Carlsson: ”Barkley var förstås den stora floppen. Extra frustrerande när han glimtade till ibland och visade att det finns en hög kapacitet, men för lat och/eller med en mental blockering”

Mattias & Catrin: ”Tyvärr Ross Barkley. Gillar inte att prata negativt om spelare, men en kille med den storleken som inte gör en millimeter i hemjobbet, inte går in i en närkamp och försvinner stora delar av en match. Finns det verkligen plats för en sådan spelare i toppfotbollen?”

Christian Zivlak: ”Ross Barkley. Från att ha startat så positivt till att emellanåt bli ett huvudbry för tränarna och supporters som fått se han prestera på högsta nivå till att vara helt under isen. En besvikelse, helt klart!” 

Vilka positioner behöver Aston Villa förstärka inför kommande säsong för att ta ”nästa steg”? 

Robert Larsson: ”Jag tror definitivt att Aston Villa behöver en ny 6:a. En sittande mittfältare som är länken mellan backlinje och övriga laget. Gärna en lite längre och fysisk spelare då vi väger lite lätt mot en del lag. Det kan även behövas stärkas på forwardsidan då både Keinan Davis och Wesley är osäkra kort på varsitt sätt.”

Morgan Carlsson: ”Lite backup på vänsterbacken och en forward till. Men även lite mer kreativ spets på mittfältet, så att vi kan behålla bollen inom laget mer. Men jag ser även att vi lyfter upp de egna lovande talangerna.” 

Mattias & Catrin: ”Skulle vilja ha en till två riktigt bra spelare till varje lagdel för att spetsa konkurrensen och att vi får en bänk som kan göra skillnad. Plus att vi tar upp några av våra fantastiska juniorer.” 

Christian Zivlak: ”Backup på högerbacken. Här har vi förvisso Guilbert att kalla ”hem”. Men vill han det? Jag skulle också önska en central mittfältare av klass. En ytter av klass som kan bidra med 20 poäng. Även en forward som backup, eller i ett tvåmannaanfall tillsammans med Watkins. Sen ser jag gärna lite unga löften, som över tid kan bli viktiga för oss, kan få växa in i det. Är de juniorer vi har redo för nästa steg?”

Vad är en rimlig målsättning för säsongen 2021/22?

Robert Larsson: ”Målsättning för nästa säsong är det upp till ägare, ledare och spelare att sätta upp. Vi som fans har väldigt lite påverkan där. Men talar vi om önskemål så är det naturligtvis att kunna kliva upp några pinnhål och spela om Europaplatserna. Det betyder 10-12 poäng extra och där tror jag vi hade varit denna säsongen om Jack Grealish hade varit fri från skador.”

Morgan Carlsson: ”Topp-6 siktar vi på nästa säsong. Gärna att vi lyfter en cuppokal också.”

Mattias & Catrin: ”En rimlig målsättning med lite flyt och inga skador på Jack är CL-plats. Tycker inte att vi ska sikta lägre än så.”

Christian Zivlak: ”Fortsätter vi på årets säsong samt fyller på med kvalitet så är vi redo att sikta på övre halvan av tabellen och beblanda oss med de 8 bästa. Det vi behöver förbättra för att lyckas med detta är att få in kvalitet som gör att vi inte är så sårbara vid skador och avstängningar.” 


Men detta sagt, så tackar vi för säsongen 2020/21 och siktar högre mot kommande säsong. 

Up The Villa! 

Oskar Laurell2021-05-28 20:42:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa