Lagbanner
Wembley Time!
Aston Villa börjar så smått att känna sig hemma på Wembley. Kan man utnyttja den erfarenheten mot Manchester City?

Wembley Time!

Den 27 maj 2019 var senast Aston Villa besökte Wembley Stadium och således befann sig på det sista trappsteget innan klivet till Premier League var taget. Då playoff-final mot Derby County, den 1 mars 2020 är det dags för ligacupfinal mot Manchester City. I sig en stor framgång i fotbollscupssammanhang där klubben och spelarna ger sig själva en möjlighet att skriva in sig i historieböckerna. Vilka lag har avverkats under resan fram till söndagens final? Vad har vi att vänta oss? Vilka krav är ri

6 mål mot Crewe och en egyptisk matchvinnare i semifinalen
Ligacupsspelet inleddes 27 augusti 2019 för Aston Villa då Crewe Alexandra på bortaplan väntade. Aston Villa ställde då upp med en uppställning som kunde liknas vid 4-3-3 där Hourihane, tillsammans med Henri Lansbury, hade en lyckad kväll med två mål från den förstnämnda och tre assist från den senare nämnda. Jed Steer vaktade målet och Nakamba fick äntligen debutera i Villatröjan. 

Senare väntade 16-delsfinal mot Brighton, där vår irländska mittfältsmotor Conor Hourihane fortsatte att producera mål framåt. Även Jota fanns med i målprotokollet i en match där Aston Villa hade 70% bollinnehav och 10 skott på mål.  Seger med 3-1 och åttondelsfinal väntade mot stora (?) stygga Wolverhampton. 

En match där Aston Villa dominerade mot ett, skall poängteras, reservbetonat Wolverhampton. Eller vad sägs om 71% bollinnehav, 12 skott mot mål och 10-0 i hörnor? Seger med 2-1 efter mål av El Ghazi och Elmohamady. 

Vägen till kvartsfinal kunde väl knappast beskrivas som vare sig snårig, krånglig eller särskilt svår hittills. Men nu väntade ett större test; Aston Villa lottades mot Liverpool när det vankades kvartsfinal i ligacupen. ”Aj då”, tänkte säkerligen en stor del av supporterskaran, men Liverpools manager Jürgen Klopp tänkte med stor sannolikhet detsamma. Kvartsfinalen i ligacupen skulle krocka med klubblags-VM och Klopp gjorde då valet att ställa upp med reservlaget i ligacupsspelet för att kunna satsa fullt ut på klubblags-VM. Trots att Liverpool stod upp bra och skapade en del farliga chanser framåt så kunde Örjan Nyland och den numera föredetta Villa-anfallaren Jonathan Kodija lösa en biljett till semifinalen tack vare en hållen nolla och två mål. Visst bör det även nämnas att Conor Hourihane ”målade” igen, irländarens fjärde mål i ligacupen. 

Efter årsskiftet väntade semifinal mot Leicester City där ett returmöte även skulle ingå. Leicester City fick starta på hemmaplan och Aston Villa reste därifrån med ett oavgjort resultat, 1-1 efter 90 minuter, med hopp om att lösa en finalbiljett i returmötet som skulle avgöras på Villa Park 20 dagar senare. Den franska högerbacken Frédéric Guilbert blev målskytt för Aston Villa den gången. 

Returmötet blev ett dramatiskt sådant. Ett tidigt mål av Targett hade kvitterats i minut 72. I minut 77 valde Dean Smith att låta den egyptiske yttern Trezeguet få speltid, några minuter senare så skulle en annan egyptier få chansen till speltid, nämligen högerbacken Elmohamady. Dessa två skulle spela en huvudroll i matchens 93:e minut. Elmohamady serverade ett alldeles suveränt inlägg mot bortre stolpen där en framstörtande Trezeguet som med vänsterfoten placerade in bollen i målet. 2-1 och en biljett till finalen och Wembley Stadium var ett faktum. 

Ska Manchester City fortsätta med den vinstrika traditionen? 
Manchester City, som redan från ligacupens start har tippats som favoriter att vinna trofén, har under resans gång också agerat likt ett mästarlag. Om Manchester City skulle vinna finalen på söndag så är laget ligacupmästare för tredje säsongen i rad. I fjolårets final besegrades Chelsea, säsongen innan var det Arsenal som stod på andra sidan. Ska finalmotståndarna för säsongen 2019/2020, Aston Villa, ställa sig i vägen för Manchester City och dess cupframgång? På söndag vet vi. 

Manchester Citys resa fram till finalen då? Kanske inte den mest intressanta av cupresor, men likväl så har laget under ligacupens resa besegrat Preston North End, Southampton, Oxford United och Manchester United. Värt att nämna är att Manchester City har under cupens gång förlorat en match, till skillnad mot finalmotståndarna Aston Villa. I semifinalens returmöte hemma mot den största rivalen Manchester United förlorade man med 0-1, detta spelade dock en mindre roll då Manchester City vann det första mötet med 3-1 på Old Trafford och kunde således  på strategiskt vis ”spela på resultat” och därigenom nå ligacupens final för tredje säsongen i rad. 

Raheem Sterling är lagets bästa målskytt i ligacupsspelet med tre gjorda mål på fyra matcher. Sergio Aguero, som i senaste mötet mot Aston Villa dunkade dit ett Hat-trick, har gjort två framträdanden i ligacupen och även levererat två mål. 

Krävs ett trolleritrick för att välta giganterna
Två matcher har spelats mellan Aston Villa och Manchester City, där båda har resulterat i förlust för Aston villas del. 0-3 och 1-6 ger oss 1-9 totalt avseende målskillnad. Således är det knappast märkligt att Svenska Spel ger oss 20,50 i odds på seger för Aston Villa, det är enligt de flesta knappast troligt att man ska besegra Manchester City. Att slå ur underläge, kan det vara Aston Villas melodi? Möjligtvis, men knappast något som ska tas för givet. 

Aston Villa kommer från en tyngre period med tre raka förluster i ligan, där den senaste förlusten mot Southampton kanske sved allra mest. Om det ska fokuseras ur ett positivt perspektiv så har Aston Villa, som ovan nämnt i texten, presterat goda resultat i cupen och kan därmed gå in i ”cupbubblan” istället med en attityd och inställning som kännetecknas av stolthet och hårt arbete. 

Från min egna sida så kräver jag knappast att Aston Villa ska lyfta trofén efter 90 spelade minuter på Wembley. Men jag kräver att Dean Smith och övriga ledarteamet tillsammans med kapten Jack Grealish och övriga spelare agerar på ett sätt som inger hopp och att man tydligt går ut för att vinna varje närkamp, luftduell och våga behålla bollen inom laget. En defensiv inställning där man låter motståndarna få hålla i taktpinnen majoriteten av tiden kommer att straffa sig, och det rejält med tanke på att Manchester City, som tidigare i veckan slog Real Madrid i Champions League, står på andra sidan på Wembley Stadium. Då kommer det att krävas både ett och två olika trolleritrick för att lösa en cupvinst för Aston Villas del. 

Oavsett vad så finns det en stolthet över Aston Villa och lagets prestation att nå final, så låt oss se en god insats prestations-och moralmässigt. Då kan Aston Villa vara säkra på att det är supportrar som lämnar Wembley Stadium med raka ryggar och med en enorm stolthet över sin sympatisering med världens vackraste fotbollsklubb oavsett slutresultat på söndag. 

 

Oskar Laurell 2020-02-29 08:03:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa