Wycombe - Aston Villa
1 - 2

Why come to Wycombe?
Buendia tillbaka! Som målskytt dessutom. Nickspecialisten.

Why come to Wycombe? Det är kanske en fråga att ställa sig. I vårt fall var anledningen att spela 3:e omgången i Ligacupen. Förvisso en cup som inte har den största statusen bland cuper, men ändå en chans för mindre framgångsrika lag att visa upp sig.

Det gäller även spelare i en bra trupp som t ex vi besitter. Spelare som vanligtvis inte spelar kan få chansen till minuter på det gröna schackbrädet. För visst har vår Unai gjort några genidrag (bland annat skrev Oskar det i sin artikel "3 poäng mot Wolves") som åtminstone fått mig att le gott framför tv:n.
Att vår kära Unai skulle ställa upp med ett mindre namnkunnigt lag, än mot Wolves, var inget annat än en självklarhet. Säsongen är i sin linda och det är många tunga matcher som ska avklaras innan vi är i maj månad.
I mål står Gauci,
Från vänster till höger i backlinjen; Maatsen, Swinkels, Bogarde och Nedeljkovic.
Från vänster till höger mittfält; Young, Onana, Barkley, Buendia och Bailey.
Längst fram Duran.
Men även här förvånar Unai, åtminstone mig, med att ha spelare som Onana, Barkley, Bailey, Buendia och Durán från start. Lägg därtill Nedeljkovic och Maatsen på varsin kant i backlinjen så kände jag att den svagaste delen i vårt lag på papperet var mittbacksparet Swinkels och Bogarde. Å andra sidan så har vi inte så många andra spelare att sätta in. Det känns som vi tidigare har haft bra spelare på planen, men inte allt för bra spelare på bänken. Nu har vi spelare på bänken som lika gärna kan starta en a-lagsmatch vilket gör att jag tycker det känns som ett namnkunnigt lag som vi ställer upp med.
Frågorna jag ställer mig innan matchstart;
- Skulle våra mittbackar hålla ihop vårt försvar?
- Hur skulle Duran ta en match där han äntligen fick starta men det en tisdagkväll borta mot Wycombe?
- Vilket humör skulle en Buendia (lagkapten för dagen) vara på som fick starta en match sedan vårkanten -23? Skulle han vara som en kalv på grönbete?
- Hur rolig skulle matchen vara för oss?
Matchuret har knappt hunnit värma upp så har Duran redan fått en bra chans och är så när att få in 1-0 efter en fin passning av Bailey men bollen passerade målvaktens högra stolpe.
Innan matchminut 3 var avklarad så hade Duran jobbat fram en hörna.
Det kändes som tidsfråga innan vår Colombian skulle få göra mål.
Charm känner jag för dessa matcher en vardagskväll när mindre resultatmässigt framgångsrika, klubbar möter oss större lag. Hemmasupportrarna applåderar och skriker glatt när deras backar lyckas nicka undan en boll, eller att de slår några passningar inom laget. Jag förringar det inte, utan känner det som en gemytlig kärlek.
Efter de första minuterna av matchen där vi kändes bättre så tycker jag att Wycombe kom in mer i matchen och skapade några anfall som hemmapubliken fick låta som att chanserna var mer farliga än vad de faktiskt var.
Å andra sidan hade inte heller vi så mycket mer, utöver det som Duran var inblandad i under matchens första minuter.
Samarbete mellan våra spelare lyste stundom med sin frånvaro och missförstånd/oskärpa gjorde att många bollar kunde synas ges bort relativt enkelt till motståndarna.
Wycombes första chans kom omkring minut 35 när de lyfte en frispark in i straffområdet som David Wheeler försökte träffa bollen på helvolley, men utan framgång.
I matchminut 43 fick Aston Villa sin första hörna, från höger, där Baileys fot gjorde jobbet med en fint slagen hörna men ingen av våra spelare stod att finna och möjligheten till en bra chans blev det intet av.
Lubala hotar på djupet för Wycombe några gånger men det är ganska harmlösa anfall som vi ställs emot.
Wycombe har, via mittfältaren Butcher en chans efter cirka 30 sekunder in på andra halvlek att ge sitt Wycombe ledningen men bollen styrs av oss utanför mål till en resultatlös hörna.
Så, äntligen, när klockan passerat 55 minuter så tar Young sig förbi på vänsterkanten och slår in bollen som mittbacken Low försöker få undan men det vill sig inte bättre än att bollen kommer, i luften, till Buendia som påpassligt nickar in den i målvaktens vänstra hörn och vi har helt plötsligt med vårt första avslut på mål denna match lyckats göra 1-0.
Unai ser mest irriterad ut trots att vi gör ett mål. Med all rätt anser jag. Det händer verkligen inte mycket.
Emery byter in Ramsey istället för Bailey och Borland (17-åring som kom till oss från Celtic 2023) byts in istället för Onana omkring minut 61. I samma veva gör Wycombe 4 stycken byten där Wheeler byts ut mot Onyedinna, Salider byts ut mot McCleary, Lubala byts ut till förmån för Richard Kone (som upptäcktes 2019 när han spelade Världsmästerskap för hemlösa) och Scowen byts ut mot Humphreys.
Wycombe gör sitt sista byte omkring matchminut 75 och de tar ut Butcher mot Luke Leahy.
Läget kommer för kvittering i matchminut 78 där Bogarde först slår en dålig passning som enkel bryts av Wycombe och leder till ett fint svepande inlägg, efter marken, från vänster som ser ut som att McCleary får den på vaden på sitt stödjeben. Strax därefter har Wycombe ett inkast från höger i höjd med mitten av straffområdet där samme McCleary får ännu ett läge och nickar där vår Gauci får sträcka sig för att rädda oss från ett baklängesmål.
Det är inte snubblande nära att det blir 1-1, men däremot så anser jag att Duran, strax därefter, snubblar av sig själv i Wycombes straffområde efter ett fint väggspel två gånger om med Ross Barkley och vi tilldöms en straff. Duran förvaltar själv straffen och ger oss en 2-0 ledning i 85:e minuten.
Därefter byts Young ut mot Broggio (17 år) som får göra debut i a-laget.
Kone får chansen till reducering i minut 89 men bollen går utanför Gaucis högra stolpe.
Matchminut 90 byts Maatsen ut mot Patterson (18 år) och Buendia mot Jimoh-Aloba (18 år). Jimoh-Aloba behöver inte många sekunder på plan innan han får ett avslut på mål som inte resulterar i något mål.
McCleary har ett avslut i slutsekunderna och det hinner även Kone med. Frustrationen är hög hos Wycombes supportrar, tränare och spelare över de två missade chanserna. När jag antar att matchen är slut då klockan passerat 94:a minuter så får Kone en chans till och denna gång förvaltar han möjligheten och reducerar till 1-2.
Domaren blåser i pipan och vi gör avspark, strax därefter blåser han av matchen och vi står där som segrare.
Så, fick jag något svar på mina funderingar som jag hade innan matchen?
- Skulle våra mittbackar hålla ihop vårt försvar? Jag vet inte hur höga förväntningar man kan ha på på ett i a-lagssammanhang nykomponerat par med Swinkels som 20:åring och Lamare Bogarde också 20 år. Visst såg det lite virrigt ut stundtals och kommunikationen dem emellan hade nog kunnat vara bättre. Några fel i slutet av matchen där de missbedömde att relativt enkelt nicka bort bollar stod de också för. Vi vann matchen och hade utfallet blivit annorlunda så hade jag varit mer irriterad över dem än vad jag nu är. Jag kände inte att de fick mycket hjälp av vare sig ytterbackarna eller någon från mittfältet. Onana, Barkley lät motståndarna slå bollar på djupet mot Wycombes Lubala och där tycker jag att mittfältet brister.
- Hur skulle Duran ta en match där han äntligen fick starta men det en tisdagkväll borta mot Wycombe? Han startade piggt och jag tyckte att han löpte och försökte men med spelare runt omkring sig som jag inte tyckte var fullt fokuserad så gjorde han ett jobb som inte direkt gav någonting. Var fanns hans hjälp?
- Vilket humör skulle en Buendia vara på som fick starta en match sedan vårkanten -23? Skulle han vara som en kalv på grönbete? Nog hade jag förväntat mig mer av vår trollgubbe Buendia än vad jag såg. Hans kroppspråk fanns kvar, han fick med sig frisparkar som vanligt och han fick göra ett mål. Jag känner mig ändå besviken på honom, jag hade hoppats på att han skulle kunnat servera Bailey, Young och Duran bättre bollar men det såg jag inte till.
- Hur rolig skulle matchen vara för oss? Vi vann. Buendia gjorde mål. Vi hade massor av unga spelare som fick chansen. Annars ser jag inte mycket mer positivt på matchen.
Nä, nu går vi vidare mot vår framtid där vi först ser fram emot bortamatch mot Ipswich i serien och sedan har vi nästa cupmatch. Ja, alltså inte ligacupen utan Champions League. Mot Bayern München.
Så, why come to Wycombe? Jo, bara för att med en vinst bocka av matchen och gå vidare mot större äventyr på vår resa. Ni fortsätter väl att hänga med?