Bobby Charltons finaste stund i Manchester United

Bobby Charltons finaste stund i Manchester United

Europacupfinalen 1968 blev Bobby Charltons final. Han avgjorde med sina två mål och äntligen hade drömmen gått i uppfyllelse.

De engelska klubbarna hade svårt att erövra Europacuppokalen och en upplaga som nog hade kunnat göra det förolyckades i den tragiska plankraschen i Munchen. Managern Matt Busby överlevde tillsammans med några av spelarna, såsom den unge Bobby Charlton. Från den stunden kvarstod drömmen att få lyfta pokalen.

Det skulle dock dröja till 1968. Finalen spelades på Wembley och det var nu dags för ett engelskt lag att få lyfta pokalen. Det kändes naturligt att just United ledda av Busby vid sidan av plan och Bobby Charlton på plan skulle bli först. Men de mötte Benfica med den store stjärnan Eusebio. Charlton gjorde sitt och gav United ledningen, men Benfica kvitterade och matchen gick till förlängning. Men efter mål av unge Brian Kidd, den elektriske yttern och megastjärnan George Best och avslutningsvis fick Charlton göra sitt andra mål, så slutade matchen 4-1 efter förlängning.

Det blev på många sätt slutet på en makalös era under Matt Busby när United blev det första engelska laget att lyfta Europacupen, men det var också höjdpunkten för Bobby Charlton. Nu hade han uppnått allt. 

 

Per Malmqvist Stoltskribentper@gmail.com@permalmqvist2023-10-29 15:45:00
Author

Fler artiklar om Old School Football