Leeds United - Middlesbrough
3 - 2

Boro slagna på Elland Road
Det blev en tung eftermiddag i Leeds för alla med Borosympatier.

En av Middlesbroughs största rivaler och mest svårslagna konkurrenter i modern tid visade sig återigen vara en för tuff nöt att knäcka när de slog Boro med 3-2 hemma i Leeds.

Middlesbrough och Leeds United har i och för sig inte spelat i samma liga under de senaste åren; men faktum kvarstår, att Middlesbrough inte har vunnit borta mot Leeds sedan 2011. Nu får det rödklädda laget vänta minst ett år till för att försöka bryta trenden.

Trots att Middlesbrough lämnade Elland Road poänglösa lyckades man tillsammans med Leeds slå ett nytt rekord i matchens inledande fas. Mål i den tredje minuten för Boro av Emanuel Latte Lath, och två snabba repliker i form av mål från Leeds i den femte respektive sjunde minuten innebar de snabbast gjorda tre målen på Elland Road någonsin. Leeds helt ostoppbara mål gjordes av Daniel James och Crysencio Summerville

I den sjuttonde minuten borde Latte Lath gjort Middlesbroughs andra mål för dagen då han lämnades helt ensam med Leedsmålvakten Illan Meslier som mot alla odds lyckades rädda Laths skott med benen efter en kvicktänkt parad. Just att lämnas ensam med målvakten kom att bli ett återkommande tema för båda lagen, och i den nittonde minuten blev Summerville lämnad helt ensam med Seny Dieng, dock utan att göra mål där heller.

En kvart senare tvingades Boroförsvararen Paddy McNair kliva av på grund av en skada, och Matt Clarke fick hoppa in och göra sin andra match på över ett år. Det märktes direkt att Clarke var ringrostig, för endast en minut senare lyckades han fälla en Leedsspelare i straffområdet med sin arm. Joel Piroe nätade hädanefter kyligt hem straffen för The Whites.

Fem minuter senare missade Latte Lath återigen ett väldigt öppet läge då han lämnades helt ensam i straffområdet för att ta emot ett inlägg, men hans nickning gick flera meter till höger om målet. Om man dock fortsätter att försöka bör man till slut lyckas. I den 45:e minuten kunde samme Lath nicka in bollen i mål för att reducera till 2-3. Med dessa siffror slutade även den första halvleken.

Till en början var det oklart hur den andra halvleken skulle gå. Georginio Rutter lämnades ensam med Seny Dieng i den femtionde minuten men  lyckades återigen inte göra mål för Leeds. Samtidigt tog Latte Lath en mer defensiv roll för Boro och kunde skymtas längre ner på planen än vanligt. Snart skulle dock det kommande händelseförloppet klarna till ordentligt när Middlesbroughs Anfernee Dijksteel drog på sig sitt andra gula kort för dagen i den 63:e minuten. Chanserna för Boro att kvittera var låga, men resten av matchen bjöd ändå på lite underhållning.
I den 75:e minuten borde Boro gjort mål efter en kontring, men bollen studsade oturligt nog i stolpen efter Sammy Silveras skott. Returen studsade ut rakt framför målet men de panikslagna Borospelarna som befanns sig där lyckades slarva bort målchansen. I den 88:e minuten höll Seny Dieng Boros hopp vid liv då han lyckades göra en magnifik dubbelräddning på mållinjen. Den före detta Borospelaren, Patrick Bamford, stod för det farliga läget. Matchen slutade dock som första halvlek gjorde, nämligen med siffrorna 3-2 till hemmalaget.

Vad händer nu?
Middlesbrough har för tillfället åtta skadade startspelare. Lewis O’Brien, Tommy Smith, Marcus Forss, Darragh Lenihan, Riley McGree, Dael Fry, Hayden Hackney och Paddy McNair är alla de som fyller den långa skadelistan. Efter dagens match kommer även Isaiah Jones och Anfernee Dijksteel vara avstängda i nästkommande match mot serietvåan Ipswich. Detta innebär att sju av de tretton spelare som vann hemma mot Southampton i september nu inte är tillgängliga för nästa match.

En poäng idag hade satt Boro på en sjunde plats, eftersom många av de närliggande konkurrenterna också tappade poäng. Dock ligger man nu på en tolfte plats inför hemmamatchen mot Ipswich.