Lagbanner
Officiellt: N'Golo Kanté lämnar Chelsea
En av de absolut bästa spelarena vi sett i Chelsea-tröjan!

Officiellt: N'Golo Kanté lämnar Chelsea

Det har ryktats vara på gång ett tag, och nu står det klart att N'Golo Kanté lämnar Chelsea för spel i Al-Ittihad i Saudiarabien.

Nu bekräftar både Al-Ittihad via sin Twitter och Chelsea via den officiella hemsidan att kontraktet är påskrivet och N'Golo Kanté lämnar Chelsea via free transfer för spel i den saudiska klubben. Den franska mittfältaren skriver på ett kontrakt till 2027 med ett värde av 25 miljoner euro per säsong. 

– N'Golos påverkan och inflytande under hans tid i Chelsea kan inte överskattas. Han outtröttliga prestationer på mittfältet har bidragit till flera framgångar och han har garanterat en plats i klubbens historia. Vi önskar honom all lycka till i hans nästa kapitel i karriären, skriver klubben på den officiella hemsidan.

Det var den eran då. “Kanté-eran” som man så fint eller ofint vill kalla det. Kanté anslöt från Leicester efter deras succésäsong 15/16 där de bärgade hem Premier League-pokalen. Att påstå att vi Chelsea-supportrar redan då var exalterade vore en grov underdrift. Men spola tillbaka bandet ett år innan det, 2015 och när han anslöt från SM Caen till Leicester var det inte många världsfotbollen som visste vem den korta mittfältaren från Frankrike var. 

70 procent vatten - 30 procent Kanté
N'Golo Kanté började spela direkt i Antonio Contes 4-2-3-1 system tillsammans med Nemanja Matic på det centrala mittfältet. Där hade han den rollen som alla förknippade honom med. Täcka så mycket mark det bara går och vinna bollar och fördela dem till sina lagkamrater. Nu i efterhand vet vi vad som skedde med det systemet och hur en frustrerad Conte valde att ändra en bit in på säsongen till ett 3-4-3 istället. Där Kanté fick en roll där han skulle sköta både defensiva aktioner och följa med i det offensiva spelet. Det var som han inte gjort något tidigare i sitt liv. Kanté var överallt på plan och var även bäst överallt på plan. För att ena sekunden vinna boll utanför eget straffområde var han den andra sekunden med och skapade målchans i offensivt straffområde. Det hette att jordens yta består av 70 procent vatten och de övriga procenten tillägnades Kanté. Hade Chelsea vunnit Premier League säsongen 16/17 utan Kanté på mittfältet? Troligtvis inte.

En modern Makélélé
Eftersom jag personligen är född i slutet på 90-talet brukar jag ödmjukt säga att min Chelsea-era började när Roman Abramovich tog över rodret. Jag växte upp med Didier Drogba, Frank Lampard, Damien Duff, John Terry med flera. Jag växte även upp med den spelare som då ansågs som kanske världens bästa defensiva mittfältare, Claude Makélélé. Som jag och alla Chelsea-supportrar älskade att se Makélélé på det centrala mittfältet. Helt omöjlig att passera och vann tillbaka bollen som ingen annan. Det är inte konstigt att jämföra Kanté med Makélélé. Båda två är fransmän och är relativt korta. Båda två är i grunden defensiva mittfältare vars stora egenskap är att vinna tillbaka bollen till det egna laget. Kanté axlade Makélélé-rollen och utvecklade den till något som man inte sett tidigare. En modern Makélélé vill jag påstå att Kanté var och är än idag. När Kanté utvecklade sitt offensiva spel var han ostoppbar och med all rätta har han ansetts som en av världens bästa spelare de senaste åtta åren. 

Ett ovärdigt avslut
Visserligen har den senaste tiden kantats av skador och lite speltid. Men det ska inte ta ifrån vad Kanté åstadkommit med Chelsea sedan han anslöt från Leicester 2016. Sju år senare och han har kammat hem Premier League-titlar, FA-cup titlar, Champions League och Europa League-pokaler och dessutom VM-guld med Frankrike. Dessvärre blev den sista tiden dåligt skött från framförallt Chelsea. Det har ryktats om att Kanté velat skriva på ett nytt kontrakt och det tycker jag han förtjänar. Oavsett hur det senaste året sett ut med skador tycker jag att han är ovärderlig på det sättet. Nu lämnar han för spel i den saudiska klubben Al-Ittihad med bland annat Karim Benzema i laget. Kantés insatser i den blåa tröjan kommer vi aldrig att glömma. När vi tittar tillbaka på “Kanté-eran” kommer vi minnas en mittfältare som vi tidigare inte sett i den moderna fotbollen och förmodligen aldrig kommer att hitta någon liknande spelare igen.

Tack för allt, N'Golo Kanté.



 

Sigge Öijer @oijersigge 2023-06-21 10:14:00
Author

Fler artiklar om Chelsea