Med svenskar på läktarna krossade Colchester Exeter fast lite hjälp fick man efter två röda kort

Colchester-Exeter
League One
2011.03.26
Weston Homes Community Stadium

Fem stycken från Sverige åkte över och såg matchen mot Exeter City hemma på Weston Homes Community Stadium och vilken målfest vi fick se.

Colchester som är inne i en väldigt nedåtgående trend hade ändå en seger i ryggen då man vunnit mot Oldham Athletic hemma på tisdagen. Nu var det Exeter som spelat väldigt bra efter nyår och man har klättrat många placeringar i League One. Colchester låg inför matchen på en tia i League One bara två poäng före Exeter på en 14:e plats. Exeter har dessutom en match mindre spelad så en seger vore ju bra för The U’s. En kvalplats ligger dock för långt bort för båda lagen.

Exeter börjar matchen bäst och då man spelar bollen runt inom laget och man sätter stor press för Colchesters försvar. Colchesters bästa målchans i inledningen är efter ett långt inkast av Nathan Clarke som Matt Heath skarvar vidare mot David Mooney som nickar bollen förbi målvakten Ben Hamer men Steve Tully står på mållinjen och rensar undan bollen. Minuten efter kommer matchens första mål och det är Exeter som tar en rättvis 1-0 ledning. Målet kommer efter ett inkast som når fram till John O’Flynn som lurar Matt Heath med en skarv inåt bakåt till en helt fristående Daniel Nardiello som gör 1-0 i ett tomt mål efter 20 minuter.

Efter målet kommer Colchester in i matchen och man skapar flera bra tendenser till målchanser men hela tiden var det en liten tå i vägen men efter en halvtimme kommer kvitteringen. Colchester har en hörna och Ben Coker hittar Matt Heath som med en språngskalle nickar mot mål och precis framför målvakten står Steven Gillespie och styr bollen in i mål. Ett mycket viktigt mål av Colchester.

Steven Gillespie kvitterar

Colchester fortsätter att spela bra och tio minuter senare hittar David Mooney Ashley Vincent med en perfekt löpboll och fri med målvakten blir Vincent nerdragen precis utanför straffområdet av Steve Tully. Colchester får såklart frispark och Tully får ta ett tidigt bad. Brian Wilson tar hand om frisparken och från kortsidan bakom det andra målet såg det ut som att det blev mål men bollen gick tyvärr någon decimeter bredvid stolpen på fel sida.

Colchester kommer alltså att få spela mer än 50 minuter med en man mer men det är inget gillar i Colchester för de tre senaste gångerna som The U’s haft en man mer så lång tid har man förlorat alla tre. Det spelar ingen roll att man även har ledningen för man har torskat ändå. Nu räknar jag inte med när motståndarna fått en utvisning med tio minuter kvar (eller mindre) utan minst en halvtimme.

Första halvlekens sista målchans går till Exeter när John O’Flynn får ett perfekt inlägg från Ryan Harley men Ben Williams lyckas vända i luften och får fingertopparna på bollen och styr bollen i stolpen innan Nathan Clarke tjofflar bort bollen.

Första halvlek slutar 1-1 och man har väldigt stora förhoppningar inför andra halvlek då minnet trots allt är kort.

Colchester börjar den andra halvleken som man avslutar den första men den där sista avgörande passen vill inte gå fram då det alltid är en motståndartå i vägen.

Exeter står upp bra och man skapar en hel del chanser där den farligaste är riktigt farlig då Matt Heath spelar fel och förre Colchester-spelaren Jamie Cureton får ett drömläge men träffen blir allt annat än bra så bollen går utanför. Där kunde det blivit en riktig kalldusch för Colchester.

Colchester fortsätter att jaga ett ledningsmål men Exeter stretar emot.

Med 20 minuter kvar blir Ashley Vincent på nytt helt frispelad och även den här gången blir han nerdragen men den här gången har Vincent hunnit in i straffområdet. Domaren dömer straff och Scott Golbourne får även han gå och bada innan slutsignalen. Exeter är dock inte speciellt nöjda så man lyckas även gnälla till sig två stycken gula kort i samma veva.

David Mooney gör 2-1 på straff

Med två man mer har Colchester inga svarta minnen från så nu ska det nog kunna gå vägen och man har ju även en straff.

David Mooney som inte missat en straff sedan skollaget tar hand om straffen och även om Ben Hamer går åt rätt håll och är hyfsat nära bollen så blir det 2-1 till Colchester.

Nu börjar några minuter man sällan får vara med om. Bara någon minut efter 2-1 målet kommer även 3-1. Exeter är i anfall men blir snabbt avväpnat och med en boll från eget straffområdet hittar Brian Wilson Ashley Vincent med en perfekt långboll bakom Exeters allt tunnare försvar. Bollen är dock lite för brant och det ser ut som att målvakten Ben Hamer ska hinna före men Vincent är först och loppar bollen över målvakten och in i mål. Från läktarplats såg det ut som att bollen skulle gå över målet men bollen han ner under ribban.

Ashley Vincent lyfter in 3-1

3-1 och segern är säkrad men The U’s ville mer för bara elva sekunder efter avspark blir det 4-1 till Colchester. Det är Andy Bond som erövrar bollen högt upp när Exeter spelar bollen runt i försvaret. Bond tar sig fram några meter innan han frispelar Steven Gillespie som gör sitt andra mål för dagen när han chippar bollen över en utrusande målvakt.

Steven Gillespie gör 4-1

Colchester har nu lekstuga mot ett lag som helt gett upp matchen och det är bara oskärpa som gör att det bara blir 5-1 för med fyra minuter kvar efter ett mål av Andy Bond. Hela anfallet är snyggt där bollen går genom i stort sätt hela laget innan Ashley Vincent hittar med en chip snett inåt bakåt David Mooney som skjuter i stolpen men Andy Bond drar till på volley och bollen går rakt upp i krysset från 12 meter.

Colchester vinner alltså matchen med 5-1 och det här var faktiskt första gången vi fick äran att se The U’s vinna på sin nya hemmaplan trots det fantastiskt hemmafacit The U’s har. De senaste två säsongerna har Colchester sex hemmaförluster och självklart har vi sett tre av dom samt en himla massa oavgjorda matcher. Men med första segern kommer det flera och nästa är Brighton för oss.

Colchesters nästa match är på lördag då förmodade topplaget Sheffield Wednesday står för värdskapet i Sheffield.

Colchester – Exeter 5-1
0-1 Daniel Nardiello (21), 1-1 Steven Gillespie (31), 2-1 David Mooney (73),  3-1 Ashley Vincent (76), 4-1 Steven Gillespie (77), 5-1 Andy Bond (86)