Riskkapital och arenabeslut till hösten? (del II)

Andra delen: Riskkapital, kaos pengar och "ett Bosön för Söderort".

När man nu talar om spelarvärvningar är det naturligt att frågan om riskkapital dyker upp. Tidigare har det alltid sagts att Hammarby ”prioriterar andra lösningar” eller motsvarande. Nu var dock den annars ganska skeptiska tonen som bortblåst. Appelqvist sa att man ”har ett antal intressanta uppslag” och att det var möjligt att något skulle hända redan till hösten.

Det har tidigare ryktats att det skulle vara AEG som satte käppar i hjulen men det avvisade Henrik och sa att de precis som alla andra ville göra ”det som var bäst för Hammarby”. Riskkapital var dock endast intressant om klubben själva kunde täcka de löpande kostnaderna, det vill säga lön och dylikt. Man ville inte försätta sig i den situation som vissa andra klubbar har där utomstående både köper och avlönar spelare.

Att Hammarby själva skulle kunna göra några storslagna spelarköp verkar osannolikt med tanke på att exempelvis ”Salle miljonerna” troligen kommer tvingas användas till att täcka upp kostnader i den löpande verksamheten. Mycket beroende att man hittills inte når upp till det publiksnitt man budgeterat för. Det snittet som krävs är 12000 personer. En glad nyhet var dock att ”Kaos pengarna” nu så smått börjar rulla in i och med Karl-Oskars speltid ökar.

På frågan vad som gick snett med Fjörtoft gjorde Henrik en ganska lång utläggning om Kaos bakgrund och att omställningen från att ha bott i en liten fiskeby i Norge till att helt plötsligt befann sig mitt i kalabaliken på Söder troligen blivit för stor. ”Det är en jäkla press att vara engagerad i Hammarby”, sa Henrik när han talade om spelarna men fick det att låta som om det även gällde honom själv.

I syfte att minska kostnaderna är en flytt från lokalerna på Söder nära anstående. I framtiden får ni skicka era klagobrev till Bolidenplan, mitt i mellan Årsta IP och Söderstadion. Positivt inte bara med de sänkta kostnaderna utan att även få kansliet närmre spelarna.

Tillsammans med Ordförande Strandberg talade man därefter om arenan och den ständigt pågående processen med det som jag vill kalla ”Lennart Skoglund Arena”. Nu verkar det råda en viss stiltje inför hösten då förhoppningsvis ett beslut ska tas. Det finns enligt Strandberg en majoritet över blockgränserna som stödjer en ny arena för 25000 åskådare. Den som lever får se...

Dessutom hade Strandberg uppvaktat idrottsminister Ringholm angående möjligheterna att utnyttja Berga som ett ”Bosön för Söderort” nu när militären drar ner på verksamheten. Berga pekades också ut som en utmärkt plats för en inomhushall, något som Stockholmslagen är i stort behov av.

Angående de frågor som väckts om styrelsens sammansättning efter de händelser som skett under våren meddelade Strandberg att Göran Filipsson gått från suppleant till ledamot och att Anna Wahlin går in som adjungerande ledamot istället för Christer Lönngren som tagit en ”time out”. Christer kan dock eventuellt återkomma till hösten.

När ordförande så fick frågan om hur planen från styrelsens sida såg ut om man återigen inte får bolagets verksamhet att gå ihop vart svaret kort och bestämt:
”Det finns inga alternativ. Det måste gå ihop.”

Mötet som helhet var bra. Frågorna många och svaren väldigt uttömmande. Henrik som fimpat den traditionella power point presentationen gav ett öppet och ärligt intryck. Strandberg verkade lite barsk men rak, sannerligen ingen ”mysfarbror” där inte. Får vi nu bara ordning på aktiviteterna på fotbollsplanen kan det bli en händelserik och spännande höst.

Andreas "Andy" Olsson2000-01-01 16:23:00

Fler artiklar om Hammarby

Utvärdering och nästa steg för den sportsliga strategin!
Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 9
Inför: Hammarby möter Västerås i Allsvenskans sista omgång
Intervjuer efter Hammarby-MFF 2 november 
Spelarbetyg efter Hammarbys kryss mot Malmö