Detta är Luton Town Football Club

Detta är Luton Town Football Club

Under tisdagen slog ett orangeklätt lag från Bedfordshire ut klassiska Sunderland i playoff-semifinalen till Premier League. Laget heter Luton Town F.C. Men vad är det för lag egentligen? Här är en enklare genomgång av The Hatters.

Ungefär femton minuter från den lilla flygplatsen i Luton ligger arenan Kenilworth Road. Insprängd mitt i ett bostadsområde och med dåligt skötta trädgårdar precis vid trapporna till läktarna. Trapporna till vissa sektioner går bokstavligen talat över folks trädgårdar. Sen är entrén till bortasektionen kanske den mest klassiska ingången till en läktare i England, om inte hela fotbollseuropa - mitt i ett bostadshus.

Det är inte mycket som talar för att det skulle spelas Premier League-fotboll här när man ser stället. Men snart kan det vara verklighet. Efter att Luton slagit Sunderland i en redan klassisk semifinal i playoff till Premier League är laget nu bara en match från att vara tillbaka i finrummet på riktigt och Kenilworth Road en Premier League-arena. Om FA tillåter.

Klubbens bildande
Luton Town FC bildades i januari 1885 efter att Luton Wanderers bytt namn till Luton Town på ett hemligt möte med deras kommitté.

Klubben började först med enklare vänskapsmatcher, men kommittén såg tidigt en möjlighet till större matcher och större support i takt med att industrin i staden växte sig större.

Därefter blev klubben bara större och större. 1894 var klubben med och bildade Southern League, nu den sjunde nivån i ligasystemet. På 30-talet växte klubben och staden ännu mer, och laget tog sig till division 2. 1954 tog klubben äntligen steget till högstadivisionen och det som då hette First Division. Fyra år senare, 1958, tog man sig även till cupfinal mot Nottingham Forest, samma säsong slog man även publikrekord under en cupmatch.



Fallet från toppen
Luton hade fem år i toppdivisionen innan man kom sist 59/60. Därefter gick det knackigt för Luton. Tränarna avlöste varandra och fallet i divisionerna såg inte ut att ha ett stopp. Redan 1962 var man i division 3 och ett par år senare nere i division 4.

Från 30 069 i publiken i cupspelet 1958 hade Kenilworth Road knappt 3 000 på matcherna 1965, när laget då var i den engelska ligafotbollens källare.

På 70-talet tog sig Luton sakta men säkert upp i divisionerna igen och var uppe i division 1 igen 1973. Dock stannade man bara ett år, för att gå upp igen 1982. 1988 vann laget ligacupen mot Arsenal med 3-2. En klassisk match där man vände Arsenals 2-1 med tio minuter kvar till seger.

Nytt fall i ligasystemet
Under 90-talet påbörjade laget ett nytt fall i det engelska ligasystemet. Från toppdivisionen 1991 till tredjedivisionen fyra år senare. 2004 vann man den då rebrandade League One, men degraderades två gånger på raken -06 och -07.

Men det skulle bli sämre än så. I 2007 hamnade laget nämligen i rekonstruktion (administration på engelska) och fick ett poängavdrag på tio poäng. Året därpå fick man ett nytt poängavdrag - då på hela 30 poäng. Bakgrunden: felaktigheter i ekonomin under flera år. Ett poängavdrag som Luton inte klarade av och halkade säsongen 09/10 ner till Non-leaguefotbollen utanför ligasystemet.

Det blev fyra säsonger som ett non-leaguelag för Luton. Under tiden lyckades man dock slå ett Premier Leauge-lag i FA-cupen. Mot Norwich säsongen 12/13. Första gången den bedriften lyckades sedan 1989



Resan till playoff
Säsongen 13/14 tog man klivet tillbaka till League Two och ligafotbollen igen. Nu började Lutons imponerande återtåg igen. Efter precis ha missat klivet upp 16/17 lyckades man ta sig till League One 18/19 och vann serien. Året därpå var man alltså i Championship. Första året där slutade man på 19:e plats, andra året 12:e plats och tredje året 6:a.

I år hamnade Luton till slut på en fin tredjeplats och säkrade med det en playoff-plats till Premier League.

The Hatters
Att klubben kallas för The Hatters är en hyllning till stadens historiska koppling och bakgrund. Luton var nämligen en viktig och stor del i industrin för hattmakeri. Hatten återkommer även i klubbens emblem.

Laget spelade i svart och vitt mellan 1920 och 1973, men är kanske mest kända för sin orangea färg som kommit och gått. Även blått har varit en återkommande färg under åren.

Klubben var först i södra England att bli professionell när man betalade sina spelare redan 1890.

Efter en huliganincident i samband med en match mot Millwall 1985 tog klubbens ordförande David Evans fram en regel för att stänga av gästande supportrar från arenan, med start 1986. Alla fans var dessutom tvungna att ha medlemskort under matcherna. 1990 var bortafansen välkomna igen.



Kenilworth Road 
När man tänker på Luton tänker man troligtvis på den lilla flygplatsen i utkanten av London, eller den pittoreska arenan med ingången i huset. Arenan har varit Luton Towns hem sedan 1905 och har senaste åren blivit en riktig snackis på nätet. När det är fullsatt är det 10 356 människor på plats på arenan 1,6 kilometer från Lutons stadskärna.

1953 fick arenan strålkastare och 1991 blev det en arena med endast sittplatser. Därför kommer publikrekordet på 30 069 från FA-cupmatchen mot Blackpool 1959 troligtvis aldrig slås.

Förutom den udda entrén blev arenan även känd för sitt udda underlag som man hade mellan 1985 och 1991. Så var det nämligen konstgräs som gällde där. Men i början av 90-talet kom alltså både gräset och bortasupportrarna tillbaka på den lilla arenan med den märkliga entrén på Oak Road End.

Om bortasupportrar i Premier League kommer att få gå igenom entrén nästa år återstår dock att se. Först måste laget vinna finalen på Wembley, sen måste FA godkänna arenan för Premier League. Eventuellt kan Luton tvingas spela på värsta rivalen Watfords arena.

Vill du skriva om Luton Town på SvenskaFans? Skicka din ansökan till: info@svenskafans.com

SvenskaFans.com2023-05-17 13:00:00
Author

Fler artiklar om England