Dokument VM-historia: Mysteriet med Coupe Jules Rimet

Alla ni som har tittat på programmet Antikrundan vet hur den oefterhärmlige Knut Knutsson kan brista ut i ett “ Otrrooooligt”!! “Var har du hittat detta föremål?” för att sen lägga ut texten om föremålets ursprung, historia och värde. För många fotbollshistoriker så vore det nog drömmen att en “fotbollens Knut Knutsson” hade fått sätta tänderna i. Tyvärr är oddsen för att det någonsin kommer att ske mycket dåliga då ingen idag vet var eller ens om Coupe Jules Rimet finns längre.

Att tänka sig tanken att något av de föremål som Knut Knutsson värderar skulle ha blivit gömt, kopierat, stulet och blivit hållit mot lösensumma verkar ju kanske inte så troligt men just detta skedde med detta pris.
Pokalens födelse
Den franske skulptören Abel Lafleur fick uppdraget att formge den första VM-pokalen som inte fick namnet Coupe Jules Rimet förrän 1946 då man förärade VM:s grundare namnet. Priset var utformat så att det första land som vann pokalen tre gånger skulle få behålla den 35 cm höga och 3,8 kg tunga pokalen. Många har genom åren trott att pokalen var av rent guld men i verkligheten förhöll det sig så att den var gjord av silver med ett guldöverdrag.

Jagad av Nazisterna
Även om pokalen( då fortfarande utan Rimets namn) fick en lång jungfruresa till Uruguay 1930 så levde den ändå ett ganska lugnt och stillsamt liv fram till dess Italien för andra gången vann pokalen i Frankrike 1938. Kriget bröt nu ut och Adolf Hitler, som för övrigt satsat hårt på att vinna pokalen på planen med sitt Tysk-Österriskiska anschluss-lag 1938, var nu på jakt efter värdefulla artifakter över hela Europa och VM-pokalen var en av dessa. Den italienske vicepresidenten i FIFA Ottorino Barrasi flyttade pokalen från en bank i Rom till sitt eget hem. Inte ens Barrassis eget hem undgick de de giriga nazisterna utan även det genomsöktes. De var dock inte jättenoga då det visade sig att Barrassi hela tiden hade gömt pokalen i en skokartong under sängen. Detta har tagits för ett faktum men har också bitvis ifrågasatts då måtten på pokalen skulle tyda på att Barassi hade fötter breda som ett A4-papper och en skostorlek på en bit över 50. Men mycket tack vare Barassi så fanns det en pokal att dela ut vid 1950 års VM i Brasilien, en pokal som nu officiellt hade bytt namn till Coupe Jules Rimet.

Försvunnen i Västtyskland?
Efter ytterligare en tur till Uruguay så hamnade pokalen efter VM 1954 i Västtyskland. När VM i Sverige 1958 startade så hade tyskarna med sig en pokal med en annorlunda form och som var någon centimeter extra i höjd. Vissa har i efterhand tolkat detta som att pokalen stulits eller försvunnit och ersatts med en kopia.

Stölden i England
Den i allmänhetens, eller åtminstone fotbollshistoriskt intresserades, vetande mest kända händelsen för Coupe Jules Rimet är när den blev stulen kort före VM-turneringen i England 1966. I samband med en utställning för sportfrimärken och sportmemorabilia stals pokalen ur en monter. FA:s ordförande fick ett par dagar senare ett paket med pokalens över del samt ett brev med krav på 15000 pund i lösensumma. Efter ett par dagar lyckades polisen dock gripa Edward Betchley, en 46-årig hälare som påstod sig bara vara en mellanhand. Betchley blev den ende som dömdes för brottet.

Pickles
Några dagar senare skulle David Corbett ta en promenad med sin hund Pickles. I Beulah Hill i södra London, inte lång från där man gripit Corbett, hittade Pickles något under en häck och började gräva frenetiskt. Inlindad i tidningspapper och med gummiband omkring så var det Coupe Jules Rimet. Pickles blev världskändis och han räddade de engelska arrangörerna från ett totalt fiasko.

Ny kopia
Efter VM så bad det engelska förbundet en juvelerare vid namn George Bird att göra en kopia. På så sätt fanns nu två, eventuellt tre upplagor av pokalen.

Slutstationen som försvann
Vid VM 1970 så spelade Brasilien, med ett av VM-historiens bästa lag, hem Coupe Jules Rimet för evigt. Nu var tanken att pokalen skulle få sluta sina dagar i lugn och ro på det Brasilianska fotbollsförbundet. Det varade i 13 år. Brassarna hade placerat pokalen i ett skottsäkert glas och det var naturligtvis en bra idé om det inte vore för att bakstycket var gjort i plywood…

Efterspelet
Pokalen har sedan aldrig återfunnits. Den brasilianska polisen lade ner mycket resurser och vissa personer var misstänkta och anhölls men ingen blev någonsin dömd för brottet. Den mest utbredda teorin är att pokalen smälts ner för att bli guldtackor. De brasilianska myndigheterna har anklagats för att ha lanserat den teorin för att få historien att ta ett slut. Eftersom pokalen var av silver så var det ju inte möjligt att göra guldtackor av den.

1984 gjordes ytterligare en kopia som då, i alla fall i teorin, var inte mindre än den fjärde kopian. Om vi någonsin får veta vad som hände med originalet är tveksamt men berättelsen kommer att fortsätta fascinera.

Budkrig
1995 så bjöd Sothebys auktionsfirma ut Coupe Jules Rimet till försäljning. Utgångsbudet var 30-40000 pund. Ett ursinnigt budkrig mellan två aktörer utbröt och priset stannade på 254500 pund. Vilka de två aktörerna var? FIFA och det brasilianska förbundet. Pokalen var den kopia som gjordes av George Bird efter VM 1966.
Det är alltså en otroligt lång, brokig och dramatisk historia som den första VM-pokalen hade. Den nuvarande lever på så sätt ett mycket stillsammare liv och tur är kanske det. Då kan vi ju i vår tid lägga huvudfokus på fotbollen och inte på Knut Knutsson-drama.

Jon Lidberg2018-05-02 19:41:55
Author

Fler artiklar om Old School Football