Elvan: Spurs of the Eighties
Glenn Hoddle är den stora stjärnan som ska leda Spurs magiska mittfält.

Elvan: Spurs of the Eighties

Under 80-talet tog Spurs flertalet pokaler och även om The Lilywhites aldrig fick kröna decenniet med en ligatitel kan man lugnt påstå att få lag kunde skryta med större profiler eller lirare. Old School Football ägnar fredag åt att försöka ta ut den bästa Spurs-elvan under 80-talet.

Sannolikt är man ute på minerad mark, då det finns en uppsjö av spelare att välja på. Dessutom lite för mycket tyngdpunkt på den offensiva sidan av planen. Det är därmed en oerhört lirande och offensiv elva, vilket också stämmer ganska väl med 80-talets Spurs och deras glamourösa stil. Ett annat kriterium är att spelaren ska ha varit med i en Tipsextramatch för Spurs under 80-talet.

Målvakt

Ray Clemence
Den engelske landslagsmålvakten värvad från Liverpool är utan tvekan Spurs främste burväktare under perioden.

Backlinje

Steve Perryman, högerback
Lagkaptenen som under 80-talet fick lyfta två FA-cuper och en UEFA-cup, lägg därtill två ligacuper och en UEFA-cup på 70-talet. 1982 blev Perryman också framröstad som årets spelare av Football Writers Association.

Gary Stevens, innerback
Kanske inte ett helt självklart val, men Stevens var en ganska så skicklig allround-back som också gjorde några landskamper för England. Han står ut i konkurrens mot kanske något vassare, såsom Richard Gough och Terry Fenwick, då de senare inte spelat så många matcher för att tillhöra en best of. Mittbackssidan är nog Spurs svaghet under decenniet om man bortser från Gary Mabbutt och…

Graham Roberts, innerback
En pålitlig mittback som gjorde landskamper för England och fungerade bra med Steve Perryman.

Chris Hughton, vänsterback
Hughton anses vara en av de främsta vänsterbackarna i Spurs historia och med sina 53 landskamper för Irland tar han definitivt en plats i denna elva.

Mittfält

Gary Mabbutt, defensiv mittfältare
Efter Perryman blev Gary Mabbutt en ypperlig och legendarisk lagkapten för Spurs. Egentligen passar han kanske bäst som mittback, men med tanke på den bisarrt offensiva uppställningen behöver laget ett mittfältsankare utöver det vanliga. Mabbutt är den spelare som skulle klara det allra bäst. Men visst, det hade inte varit fel med ett mittlås bestående av Roberts och Mabbutt. En fördel här är att de kan skifta om så behövs, då även Roberts har förmågan att spela mittfält. Överhuvudtaget är mittlåstriangeln med Roberts, Stevens och Mabbutt mycket anpassningsbara spelare.

Paul Gascoigne, mittenmittfält
Gazza tillhör slutet av 80-talet och fick aldrig vara med när laget var som bäst. De var dock lika glamourösa. Går inte att förbise Gazza. Ren och skär klass och samarbetet med…

Glenn Hoddle, mittenmittfält
... kan man helt enkelt inte sluta dregla över. Fördelen med en best of elva är att man kan föreställa sig de båda när de var som bäst. Oj, oj. Hoddle är tänkt att ha en fri roll där han även kan glida ut på vänsterkanten. Allt för att finna de där makalösa passningarna och vackra målen.

Chris Waddle, högerytter
Man kan nog placera Waddle på vilken som av kanterna, men med tanke på att Hoddle ska få flyta ut mot vänster tänkte jag höger fungerar bäst för Waddle. Den engelske landslagsmannen med sin säregna stil var ett anfallsvapen utöver det vanliga. Perryman lär dock få jobba en del för att täcka upp.

Osvaldo Ardiles, vänstermittfält
Ett mycket svårt val. Egentligen är Ardiles gjuten på mittenmittfält, men vem av Hoddle och Gazza ska man peta? Ardiles har vunnit VM och var dessutom en framträdande spelare i det Argentinska landslaget på den tiden. Så var det också i Spurs där han framförallt trivdes med landsmannen Ricardo Villa och Glenn Hoddle. Även om Ardiles kanske är något mer offensiv än exempelvis engelsmannen Steve Hodge, så har argentinaren förmågan att ”ta i” på brittiskt vis. Dessutom är han spelintelligent, vilket kan vara bra i syfte att täcka upp något på den kant där Waddle inte stormar fram. Tänk er positionsbyten mellan Ardiles och Hoddle. Det kan gå undan.

Forward

Steve Archibald, målskytt
Med tanke på det offensivt lagda laget, finns där endast plats för en forward. Har svårt att se någon annan än skotten Steve Archibald. Gary Lineker han inte spela mer än en Tipsextramatch för Spurs på 80-talet och Clive Allen dansade en säsong. Kanske lite hårt sagt, för Allen har ett bättre målsnitt än Archibald, men 49 av totalt 60 mål i Spurs-tröjan kom under en och samma säsong. Archibald är också – på det hela – en lite bättre spelare. Men det är ett svårt val. Mark Falco, Paul Stewart och Garth Crooks var bra, men inte lika bra och Alan Brazil spelade inte tillräckligt länge.

Läs mer om Archibald här.

Manager

Keith Burkinshaw
Som ledde Spurs under den mer framgångsrika första halvan av 80-talet. Lagbygget hade startat under 70-talet och i hans sista match tog Spurs hem UEFA-cupen 1984.

Det finns säkerligen mer kunniga i Spurs väl och ve som skulle se en annan uppställning, men visst tusan skulle ovan gäng vara sevärda!

Spelare jag funderat över men som inte kommit med är bland andra: Ricardo Villa, Danny Thomas, Alan Brazil, Paul Allen, Steve Hodge, Richard Gough, Terry Fenwick, Paul Stewart, Terry Yorath och Gary Lineker. Finns säkert fler som borde varit aktuella.
 

Per Malmqvist Stoltskribentper@gmail.com@permalmqvist2015-03-20 16:30:00
Author

Fler artiklar om Old School Football