Lagbanner
SvenskaFans Team of the Year - mittfältare IV
Eden Hazard tackar publiken efter Europa League-segern.

SvenskaFans Team of the Year - mittfältare IV

Mittfältare fyra i SvenskaFans Team of the Year är en vissa belgare som verkar tacka för sin tid i klubben genom att ha sin bästa säsong i klubben.

'I almost feel Eden has to play at that level [with Real Madrid]. He's too good for Chelsea at this time. He's that good a player. When Luis Suarez was at Liverpool and he was linked with Arsenal, me and Steven Gerrard said to him: "You're too good for Arsenal". With Eden at Chelsea, he's too good. He needs a club like Real Madrid on his CV.'
/Jamie Carragher hyllar Eden Hazard



Eden Hazard tar en självklar plats i SvenskaFans Team of the Year. Din kommentar på det, Fredrik Temmes?
- Inte alls förvånad egentligen, trots den hårda konkurrensen. Jag anser att han har haft sin bästa säsong i karriären hittills, och han är den otvivelaktigt största anledningen till att vi både nådde en tredjeplats i ligan, en ligacupfinal och vann Europa League.

Vad har han betytt för laget den här säsongen?
- Något enormt naturligtvis. Han har mer ofta än sällan burit hela vår offensiv på sina axlar. I de matcher där Eden Hazard inte har varit bra har inte heller Chelsea varit bra. Utan honom hade vi inte haft en chans att nå de framgångar som vi har gjort den här säsongen.

Finns det något han kan förbättra för att bli en ännu mer komplett spelare?
 - Det skulle väl vara målskyttet då. Men jag tycker att han är på god väg att bli en naturlig målskytt. Med sina 21 strutar har han gjort sin målmässigt bästa säsong och han har agerat mycket mer kliniskt och avslappnat framför mål den här säsongen. Jag är övertygad om att han kommer göra 30+ mål i Real Madrid nästa säsong. (För ja, jag är tämligen övertygad om att han lämnar nu.)

Eden Hazards framtid kan väl bli klar vilken sekund som helst. Sarri verkade ju få fram mer spelglädje hos honom, samtidigt verkar ju också Sarris framtid osäker. Om vi spolar fram några veckor, hur tror du Chelsea har löst detta scenario? Särskilt med transferförbudet ni har?
- Så länge Real Madrid hostar upp de 130 miljoner pund som Chelsea sägs kräva (eller en summa i de regionerna) så är jag säker på att Hazard släpps. Även om han lovat att aldrig bråka med klubben så tror jag att det finns en överenskommelse mellan honom och ledningen att han får gå nu. Sådana typer av gentlemen’s agreements har Chelsea varit bra på att hålla. Det blir ett otroligt tapp naturligtvis, men jag har varit beredd på det ögonblicket i ungefär tre säsonger. Jag trodde aldrig i min vildaste fantasi när han anslöt att han skulle ge sju år av sin karriär hos oss. Han har gjort allt för oss och mer därtill, och jag kommer vara evigt tacksam för hans enorma bidrag till våra framgångar. Till skillnad från en viss orm som (alltmer sällan) vaktar målet i Real önskar jag Hazard varmt lycka till och allt gott när han nu får göra sin drömflytt. Det förtjänar han. Han lämnar som en av de främsta spelarna i vår historia. 

Hur löser vi det då? I skrivande stund är det osäkert hur det blir med transferförbudet – huruvida det fryses eller ej – då vi inte vet om CaS har mottagit någon överklagan överhuvudet taget. Om vi får lov att värva spelare i sommar är jag rätt säker på att klubben kommer att hämta in en hyfsat likvärdig ersättare, t.ex. Coutinho som inte alls lyckats i Barça. Fastställs transferförbudet är jag säker på att Callum Hudson-Odoi går direkt in på Edens plats i startelvan. Även om hans säsong fick ett abrupt och tragiskt avslut i och med den otäcka skadan så är jag säker på att det är ett ansvar som att han kommer kunna axla när han är tillbaka i spel. För mig är det uppenbart att han kommer bli en världsklasspelare bara han får den regelbundna speltid som han förtjänar. Sedan ska vi inte heller glömma att Christian Pulisic har anslutit till klubben – oaktat transferförbudets vara eller icke vara – men jag tror att han kommer spela mest till höger och framför allt konkurrera med Willian och Pedro (om de nu stannar) om en plats i elvan.
 
Med Sarri är det hugget som stucket. Med facit i hand tycker jag att han förtjänar minst en säsong till, men magkänslan säger att hamnar i Juve trots allt. Om så är fallet är jag rädd att ersättaren heter Frank Lampard. Missförstå mig inte! Precis som alla Chelsea-fans drömmer jag om att se Lampard och/eller Terry som tränare i klubben, men det är alldeles på tok för tidigt i hans karriär. Skulle han ansluta redan i sommar befarar jag att det skulle bli ”en Ole” och sluta med tårar. Det vore tragiskt om han blev ”bränd” så här tidigt i sin karriär. Men kommer han trots allt kommer jag förbehållningslöst att backa honom, och hoppas självklart att jag blir motbevisad!



Avslutningsvis: Om du får välja ut en speciellt avgörande insats den här säsongen, vilken väljer du då?
- Det är inte helt enkelt att välja en enskild match under en enastående säsong. Men den prestation som spontant dyker upp på näthinnan är hans otroliga solomål mot West Ham. I ett viktigt skede av säsongen stod matchen och vägde mot ett West Ham som dessutom hade stått för en radda imponerande resultat på sistone, och vi behövde tre poäng. Som så många gånger tidigare under säsongen bestämde Hazard sig för att ta saken i egna händer, varpå han sick-sackdribblade genom hela West Ham-försvaret och distinkt satte dit det tidiga ledningsmålet vi behövde. Han spelade på en närmast utomjordisk nivå hela den matchen och satte dessutom punkt för föreställningen med matchens andra mål i den 90:e minuten. En annan insats som stannat kvar hos mig är när han med en ännu en imponerande soloräd tystade Anfield och skickade Liverpool ur ligacupen i höstas.

Runner-up
Joao Moutinho, Wolverhampton

Tidigare vinnare:
2018: Kevin De Bruyne - David Silva - Leroy Sané - Christian Eriksen
2017: Dele Alli -  N'Golo Kanté - Eden HazardAlexis
2016: Riyad Mahrez - N'Golo Kanté - Dimitri Payet - Dele Alli
2015: Eden Hazard - Césc Fabregas - Alexis - Nemanja Matic
2014: Yaya Touré - Eden Hazard - Adam Lallana - Steven Gerrard
2013: Juan Mata - Michael Carrick - Santi Cazorla - Gareth Bale
2012: David Silva - Yaya Touré - Clint DempseyGareth Bale
2011: NaniCharlie AdamLuka ModricGareth Bale 
2010: James Milner - Cesc Fabregas - Frank Lampard - Florent Malouda
2009: Cristiano Ronaldo - Steven Gerrard Frank Lampard - Ashley Young
2008: Cristiano Ronaldo - Steven Gerrard - Cesc Fabregas - Ashley Young
2007: Cristiano Ronaldo - Michael Essien - Paul Scholes - Ryan Giggs

Henrik Örtenvik2019-06-05 08:00:00
Author

Fler artiklar om England