SvenskaFans Team of the Year: Mittfältare III
Dimitri Payet har verkligen hittat rätt hos West Ham och imponerade så pass mycket att han blev uttagen i Les Bleus inför sommarens EM.

SvenskaFans Team of the Year: Mittfältare III

Efter Riyad Mahrez och N'Golo Kanté har det blivit dags att presentera den tredje mittfältaren i SvenskaFans Team of the Year, en spelare vars karaktär gjort att många storklubbar inte vågat satsa på honom.

“I don’t see better players than him. On the ball, he is there with Luka Modric from the players I have trained so far. Dimitri is one of the best I have trained. It’s hard to be surprised and I will have to get some poetry lessons to describe his importance to us! It’s not only what he does with the ball and it’s not only me who says give Payet the ball - the players say it as well. The team recognise what he does.”
?/Slaven Bilic hyllar sin adept.

Förra sommaren gjorde West Ham en transferkupp när de hämtade över Dimitri Payet efter en mycket fin säsong i Marseille. Med 13/20 röster är fransmannen med guldfötterna självklar i SvenskaFans Team of the Year. Vi snackar med Arne Söderlund på West Ham-redaktionen om Payets första säsong i klubben.

Dimitri Payet har gjort mig lycklig många gånger den här säsongen. Och då håller jag ändå på en av era rivaler. Men jag blir så uppriktigt glad när man med bra scoutning och coachning kan lyckas trots att man inte är en av de stora drakarna. Beskriv hans status bland er supportrar?
- Han är nog redan en legend i mångas ögon. Vad sedan legend betyder skiftar nog från person till person. Många anser att Paolo Di Canio är en legend och Dimitri Payet är nog den efter PDC som har nått en liknande kultfigurs status. I mina ögon angående de två nämnda spelarna kultfigur på ett positivt sätt, absolut. Medan min måttstock när det gäller att vara legend kräver betydligt mer. Då tänker jag främst på spelare som tillbringat många år i West Ham. Ett ex är Steve Potts för att nämna en av de mindre kända spelarna. 17-18 år i klubben och över 500 matcher på kontot är minsann respekt.

För att återgå till Payet så är det många år sedan man kände den spänning som blir när han är i motståndarnas sista halva av planen både när det gäller frisparkar men även det öppna spelat. För han verkar kunna göra mål från nästan var som helst. Precis som du skriver så blir man glad av Payet. Jag var på matchen mot Crystal Palace då han hängde in sitt frisparksmål och det var ett enda stort whaooo i kroppen. Jag var övertygad om att bollen skulle gå långt över.



Det jag tycker är riktigt häftigt är att motståndarna ofta blir paralyserade när ni närmar er straffområdet. För blir det frispark då jävlar är det farligt. Beskriv Payets roll på planen!
- Han är vår största kreatör och han har en blick för spelet. Frisparkslägen som uppstår är väldigt intressanta även om det självfallet inte blir mål varje gång. Han är också betydelsefull för sina medspelare för han ger dem känslan att ingenting är omöjligt. Precis som hela säsongen i Premier League. Räcker med att nämna Leicester så förstår man nog vad jag menar.



Slaven Bilic i West Ham-tröjan

Inför säsongen snackades vi vid och du nämnde flera gånger att du hoppades att ni håller er kvar. Det gick, minst sagt, bättre än så. Varför har Bilic lyckats så bra? Är det för att han kan klubben sedan tidigare?
- Det är som alltid för de flesta klubbarna i ligan att man måste hålla sig kvar, det är prio 1. Vi hade en kanonsäsong där man i princip aldrig behövde känna sig orolig för nedflyttningsspöket. 
Bilic kände till klubben och han var en av oss redan då han kom vilket var väldigt betydelsefullt. Han kom in med en karisma som person och positiv attityd vilket också var viktigt. En annan sak som säkert bidrog var att han var allt annat än vad Sam Allardyce var. Själv är jag väldigt tacksam till Allardyce för vi behövde honom i det läge vi var när vi åkte ur 2011. Så han gjorde också ett kanonjobb men på ett helt annat sätt och inte speciellt tilltalande sätt.
Det gäller dock för framtiden att Bilic och hans stab kan behålla det vi redan har i utvecklingskurvan och samtidigt utvecklas fortsatt framåt och uppåt i hierarkin. 

Er svaghet den här säsongen är att ni var grymma mot topplagen, men usla mot bottenlagen. Varför har ni varit så svaga på att föra matcher mot lag som "väntar" på er?
- Förmodligen för att vi själva ofta behövde spela med ett "väntande sätt". Sedan vet vi alla att beställningsvinster inte är det lättaste.  Jag gissar att Premier League kommer att bli jämnare kommande säsonger beroende alla miljoner pund som alla klubbar får till sitt förfogande. Så förhoppningsvis får vi även se blandade klubbar kommande säsonger som gör upp i toppen och inte samma gamla vanliga tråkklubbar. Det kanske blir svårt att göra en "Leicester" så ofta men förhoppningsvis skiftar toppfyra lite mer framöver än som det varit när vissa klubbar prenumererat dessa platser.

Avslutningsvis: vad drömmer du om inför sommarens Silly Season?
- Att vi kan behålla spelare som vi vill ha kvar. Jag vill ha in minst två anfallare. Den ena bör vara en riktigt bra anfallare och den andra bör även han hålla en god nivå med andra ord en rejäl uppgradering. Vi behöver också en bra högerback. Dessa tre är ett minimum. Jag vill dock ha in en handfull spelare till där åtminstone en är en duktig kantspelare och en kreativ mittfältare. Vi behöver även få in några truppspelare.Ett önsketänkande är också att vi slipper så vansinnigt mycket skador på spelarna och definitivt inte att en hel lagdel slås ut av skador som det gjorde för oss i slutet av förra året och början på det här året när vi knappt hade någon anfallare att ställa upp med.


Tidigare vinnare:*
2015: Eden Hazard - Césc Fabregas - Alexis - Nemanja Matic
2014: Yaya Touré - Eden Hazard - Adam Lallana - Steven Gerrard
2013: Juan Mata - Michael Carrick - Santi Cazorla - Gareth Bale
2012: David Silva - Yaya Touré - Clint DempseyGareth Bale
2011: NaniCharlie AdamLuka ModricGareth Bale 
2010: James Milner - Cesc Fabregas - Frank Lampard - Florent Malouda
2009: Cristiano Ronaldo - Steven Gerrard Frank Lampard - Ashley Young
2008: Cristiano Ronaldo - Steven Gerrard - Cesc Fabregas - Ashley Young
2007: Cristiano Ronaldo - Michael Essien - Paul Scholes - Ryan Giggs

*På grund av varierande omröstning där vi dels tagit fram platsspecifika mittfältspositioner, dels röstat fram fyra mittfältare oberoende av position, så presenterar vi här hela mittfältet.
 
 

Henrik Örtenvik2016-05-27 09:00:00
Author

Fler artiklar om England