SvenskaFans Team of the Year: Mittfältare I
Eden Hazard firar tillsammans med Nemanja Matic - en vanlig syn den här säsongen.

SvenskaFans Team of the Year: Mittfältare I

Backlinjen är komplett och nu har det blivit dags att presentera den första mittfältaren i SvenskaFans Team of the Year.

"On his day, nobody can stop him. He has such great quality on the ball. He can create something from nothing and this is the sign of a special player."
/Thierry Henry om Eden Hazard

Eden Hazard har tagit Premier League med storm. Han kom som en supertalang från Lille och behövde inte särskilt lång anpassningsperiod i England innan han också blev dominant i Premier League. Med 85 % av rösterna tar han en plats i SvenskaFans Team of the Year. Vi snackar med Simon Thelsson Om Hazards säsong.

När vi talades vid förra säsongen summerade vi en säsong från Hazard som var både upp och ner. Det var dessutom en säsong där Mourinho gick ut och ifrågasatte Hazard några gånger, samtidigt som Hazard gjorde det samma och ifrågasatte Chelseas spelsätt. En säsong senare har han haft en i stort sett identisk säsong statistikmässigt (14+9 i ligan och 20+13 totalt, jämfört med 14+7 och 20+10 förra säsongen). Men ni har haft en starkare trupp som vunnit två titlar. Hur är relationen Hazard & Chelsea i juni 2015?
– Relationen mellan Eden och klubben är så bra som den kan bli skulle jag tro. Han är klubbens största stjärna och behandlas som det också, både av spelarna i laget och av klubben. Han har uttalat sig om sin vilja att stanna i klubben under många år och att han vill fortsätta vinna titlar hos Chelsea, så relationen mellan Hazard och klubben är, vad man kan se, utmärkt.
 

Trollkarlen Hazard trollbinder även de blinda.

 Hur är Hazards status bland fansen? Han får ju emellanåt kritik för att han jobbar för lite och försvinner i matcherna?
– Den där kritiken skulle jag säga mestadels var något som man pratade om under Edens första säsonger i klubben, under den gångna säsongen så har han istället hyllats enormt av fansen och det med rätta. Så hans status är väldigt, väldigt hög. Alla spelare gör sämre insatser, men sett till den senaste säsongen så finns det nog inte mycket negativa åsikter om belgaren hos fansen.
 
Belgaren har haft en jämn målproduktion de senaste säsongerna. Han jämförs ofta med Messi och Ronaldo, men är ju fortfarande hästlängder ifrån att producera lika mycket som de gör. Vad behöver han göra för att ta nästa steg? Och vad kan han fortfarande utveckla?
– Mål hit och mål dit, det är självklart att han har en bit upp till både Messis och Cristiano Ronaldos målfabrikation, det har de flesta fotbollsspelare genom alla tider. Det som jag tycker han skulle behöva utveckla är att han i än större utsträckning skulle göra riktigt bra insatser mot de största lagen i de viktigaste matcherna. Han har varit fantastiskt i vissa stormatcher, men han skulle behöva vara så bra hela tiden. Avgöra viktiga matcher i Champions League och ständigt utmana och hota motståndarna, för i vissa matcher är han helt omöjlig att stoppa och det är så det skulle behöva se ut match efter match. Sedan så skulle han behöva bli lite mer självisk, ibland ger han bort öppna lägen till sina medspelare (som har bränt många av dessa), istället för att han själv skulle gå på avslut.
  

En drömspelare, enligt Simon Thellsson.

Inför förra sommarens transerfönster var första prioritet att hitta en bra anfallare som levererade. Det ryktades om Diego Costa och ni fick också honom tillslut. Vad är högsta prioritet i sommar, enligt dig?
– Jag skulle vilja se spelare som kan ge truppen till bredd, framförallt på mittfältet. En spelare som kan gå in och göra ett bra jobb när inte de ordinarie har sin bästa dag eller behöver vilas. Både på mittfältet men också i mittlåset skulle man kanske behöva bredda truppen lite. Sedan om Cech skulle lämna så skulle ju en reservmålvakt också vara rimligt. Men skulle man få drömma så vore ju Antoine Griezmann spännande, men det är mer orimligt. En sådan värvning skulle verkligen spetsa till truppen ytterligare.
 

Accepterar Filipe Luis en till säsong på bänken?

Avslutningsvis: Ni har tre spelare i Copa America i sommar, varav två av dem fick väldigt lite speltid i sommar. Vad hoppas du se ifrån Filipe Luis och Juan Cuadrado. Och har de en framtid i klubben?
– Att Filipe Luis inte fått särskilt mycket speltid beror ju på att han har en spelare som spelar fläckfritt på hans position i laget i Cesár Azpilicueta och det lär se likadant ut nästa säsong också. Så om han finner sig i att vara backup så är han en bra spelare att ha i truppen. Juan Cuardado kom ju in i ett svårt läge, när laget fungerade bra var det inte riktigt läge för José Mourinho att ändra alltför mycket. Nu får han vara med från början på säsongen och får nästa säsong på sig att bevisa att han hör hemma i laget, för vad han visade i både Fiorentina och Colombia visar att det är en kvalitetsspelare.  
 


Tidigare vinnare:*
?2014: Yaya Touré - Eden Hazard - Adam Lallana - Steven Gerrard
2013: Juan Mata - Michael Carrick - Santi Cazorla - Gareth Bale
2012: David Silva - Yaya Touré - Clint DempseyGareth Bale
2011: NaniCharlie AdamLuka ModricGareth Bale 
2010: James Milner - Cesc Fabregas - Frank Lampard - Florent Malouda
2009: Cristiano Ronaldo - Steven Gerrard Frank Lampard - Ashley Young
2008: Cristiano Ronaldo - Steven Gerrard - Cesc Fabregas - Ashley Young
2007: Cristiano Ronaldo - Michael Essien - Paul Scholes - Ryan Giggs

*På grund av varierande omröstning där vi dels tagit fram platsspecifika mittfältspositioner, dels röstat fram fyra mittfältare oberoende av position, så presentera vi här hela mittfältet.
 
 

Henrik Örtenvik2015-06-17 09:00:00
Author

Fler artiklar om England