2023-02-25 16:00

WBA - Middlesbrough

Inför Middlesbrough - West Bromwich Albion

Inför Middlesbrough - West Bromwich Albion

Kan det mycket viktiga mötet mot WBA på lördag bli Boros sjätte raka vinst?

Inför lördagens tungviktsmöte mellan the Baggies och Boro ligger alla tecken på veckans stryktipskupong för matchen på runt trettio procent. Sådana procenthalter kan ofta ses likt en varningslampa på instrumentbrädan, en varningslampa vars innebörd är föga förståelig. Matchen kan alltså gå hur som helst. Om man fortsätter vidare på fordonsspåret så är det Middlesbroughs busschaufför som denna vecka tvingas sätta sig bakom ratten inför en tre timmars lång resa ner till The Hawthorns.

Om man öppnar trafikverkets teoribok och slår upp den där konstiga varningslampan så kan dess svårförståeliga innebörd ha ursprung i the Baggies märkvärdiga formkurva. Denna kurva kan därutöver snarare liknas vid vägskylten A2-1, varning för flera farliga kurvor, än en typisk kurva. Farlig är denna formkurva för West Bromwich, eftersom den för tillfället trendar nedåt. Den spanska tränaren Carlos Corberán tog över WBA när de låg näst sist i tabellen, och har nu tagit dem till en respektabel tiondeplats. Efter världsmästerskapen i Qatar tog WBA 18 av 21 möjliga poäng fram tills den 14 januari, men sedan dess har de endast tagit fyra poäng på sina sex senaste matcher, ett sammanlagt poängtapp på 12 poäng.

Samtidigt som WBA har åkt på en punktering, rullar Middlesbrough mycket vackert på. Under Michael Carrick har Boro vunnit sina fem senaste ligamatcher och gjort femton mål i de fem vinsterna. Ute i Europa har endast FC Barcelona tagit mer poäng i ligan inom topp-5 ligorna än Boro i de senaste 10 matcherna. I EFL är det Middlesbrough och Bolton Wanderers som har vunnit flest matcher av alla i 2023, med sju vinster vardera. Boro verkar helt ostoppbara för tillfället, men en väldigt stark formkurva måste alltid någon gång komma mot sitt slut, och The Baggies verkar vara en bra kandidat för att hjälpa till med just det.

Inför matchen kan det vara bra att veta att Boro endast har förlorat en av sina senaste nio ligamatcher mot West Bromwich, och senaste gången Boro förlorade på The Hawthorns var i 2010. Vidare bör the Baggies defensiv noteras, då de har släppt in 11 mål på sina sex senaste matcher, medan Boro endast släppt in 5 stycken. Albions meste målskytt under den här säsongen är Jed Wallace med fem gjorda mål, samtidigt som Middlesbroughs Chuba Akpom leder skytteligan då han har gjort hela 19 mål. På tal om mål så har WBA gjort totalt 42 mål under säsongens gång, jämfört med Boros 56. Majoriteten av Middlesbroughs mål har faktiskt kommit på bortaplan, nämligen 30 av de 56 stycken. För West Bromwich ligger siffrorna på 22 hemmamål, och 20 bortamål. 

Viktor Kristensson2023-02-25 01:20:54

Fler artiklar om Middlesbrough