Kenny Hibbitt – Never Quit, Never Lie, Never Apologize
Kenny Hibbitt tar en frispark i ligacupfinalen 1980.

Kenny Hibbitt – Never Quit, Never Lie, Never Apologize

En sjuttonåring anländer till Wolverhampton Wanderers för det facila priset av 5000 pund. Direkt från Bradford, där han var uppväxt och också debuterade i Bradford Park Avenue 1967. Han och en viss Zebulon Macahan skulle om några år uppnå legendarstatus, men det hade Kenny Hibbitt ingen aning om i november 1968.

Mäktiga Wolves som dominerat 50-talet med spelare som Billy Wright och en legendarisk manager i Stan Cullis befann sig inte alls på de höjder som fansen var vana. När 18-årige Kenny Hibbitt gjorde debut i derbyt mot West Bromwich i november 1969 förstod han nog aldrig hur dyrkad han skulle bli – i Sverige.

Och allt är Tipsextras förtjänst.

Han fick dock inte vara med i den allra första Tipsextra-matchen någonsin, när Wolves den 29 november 1969 tog emot Sunderland och vann med 1-0 efter mål av Hugh Curran. Bo Hansson kommenterade och en blivande svensk institution hade haft sin premiär. Inte heller fick han vara med i nästa Tipsextra-match den 20 december samma år då Nottingham Forest besegrade Wolves på City Ground. Svenskar med lördagsgrogg i högsta hugg framför tv-apparaterna fick lyssna till Tipsextras grundare Lars-Gunnar Björklunds kommentarer. Följande vår spelades ytterligare två Tipsextra-matcher med Wolves utan unge Kenny Hibbitt. Den 28 februari kommenterade legendaren Putte Kock derbyt mot WBA borta på The Hawthorns som slutade 3-3. Och den 21 mars förlorade Wolves hemma mot Leeds med 1-2 i en match kommenterad av Leif Larsson.

Tipsextradebut 1970

Men den 5 december 1970 var det dags för Kenny Hibbitts Tipsextra-debut i vinstmatchen mot Blackpool. Han blev utbytt mot storstjärnan John Richards och Putte Kock fick kommentera. Kock var för övrigt den gamle landslagsspelaren som sedan 1959 också var känd som stryktipsexperten nummer ett Sverige. Han kommenterade ett antal Tipsextra-matcher i begynnelsen, men undvek helst Stokes hemmaarena Victoria Ground, där det alltid blåste snålkallt vilket förhindrade honom att få fyr på den berömda cigarren.

Totalt spelade Hibbitt 17 Tipsextra-matcher mellan 1970 och 1983. Han blev helt enkelt en del av det svenska vardagsrummet, på samma sätt som Hylands hörna, Familjen Macahan, Onedinlinjen, Hem till gården, Nygammalt, Musikfrågan kontrapunkt med Sten Broman, Tiotusenkronorsfrågan och Sveriges magasin med Drutten och Gena.

Det finns nog ingen enskild fotbollsspelare som bättre personifierar hela känslan och succén med Tipsextra mer än Kenny Hibbitt. Åtminstone för den första generationens Tipsextra-tittare med tyngdpunkten i 70-talet är det garanterat Hibbitt som dyker upp i vad man numera kallar Top of Mind när man minns sitt Tipsextra. Inte Bobby Moore, inte Alan Ball, inte Gordon Banks, inte Bob Latchford, inte George Best, inte Kevin Keegan, inte Kenny Dalglish, inte… ja, man kan hålla på i en evighet. Kenny Hibbitt är helt enkelt Tipsextras tidiga period och därmed också nostalgins förgrundsfigur. Ungefär som jultomten för alla barn från 1800-talet och framåt, men främst i hans betydelse under efterkrigstiden med Kalle Anka, julmust och julklappar. Kanske finns det numera andra bättre figurer som skulle kunna representera julen, men det är ju inte en tanke som någon tar särskilt seriöst. På samma sätt är det med Kenny Hibbitt och 70-talsgenerationen av Tipsextra-tittare.

Det är bra marscherat för en kille som endast fick ihop till en U23-landskamp för England.

Lasse Lagerbäcks favorit

Rak rygg, lång överkropp och rejäla polisonger samt ett hår som fick flyga för vinden eller anpassa sig efter regn och lerpölar. Dessutom med den klassiskt brittiska kampandan där ingen tackling var onödig eller lerpöl värd att undvika. Men också med ett tungt skott. Hibbitt var vad vi idag skulle benämna som en klassisk box-to-box spelare. Inte undra på att han var Lasse Lagerbäcks favorit, enligt Urban Wigerts fantastiska bok om Tipsextra. Den enda heltäckande och därmed oumbärliga skriften i ämnet. Jag har ett själv ett signerat ex. Lagerbäck berättade om sin relation till den engelska fotbollen och Tipsextra i The Guardian 2006 och fick då en fråga om vilken spelare som imponerat på honom allra mest. Svaret: Kenny Hibbitt.

544 matcher och 114 mål för Wolves (1968-84) talar dock kompetensens språk och han var med och vann två ligacupfinaler (1974 och 1980, båda sändes i Tipsextra), gjorde dessutom ett av målen i den första. Var i final i UEFA-cupen 1972 och bidrog till att Wolves klarade två uppflyttningar till högstadivisionen.

Snö och lervälling 1978

Fyra matcher sticker ut lite extra. När Newcastle kom på besök till Molineux 1973 gjorde Kenny själv Wolves mål, medan brorsan Terry gjorde Newcastles mål. Och så var det ju ligacupfinalen 1974 mot Manchester City där Kenny Hibbitt gjorde Wolves första mål och blev också korad som engelsk ligacupmästare. 1980 gjorde Wolves om bedriften, denna gång mot mäktiga Nottingham Forest. Då var det Andy Gray som avgjorde och Hibbitt fick ännu en pokal inför Tipsextra-tittarnas ögon.

Men troligtvis var det en match mot Everton 1978 som verkligen fick svenskarna att ta Kenny Hibbitt till sina hjärtan. Everton gjorde en lysande säsong och hade i Tipsextra tidigare demolerat Coventry med 6-0 och Aston Villa med 4-1. Mycket tack vare en annan stor Tipsextra-profil – den fruktade centerforwarden Bob Latchford. Det hade snöat rätt ymnigt innan match och Molineux skottades i all hast, men fortfarande fanns ett vitt lager vid avspark. Något som ganska snart skulle förvandlas till en lervälling. Ur lervällingen reste sig en lång man med polisonger och svart hår. Han var överallt. Tacklade, passade, sköt och dominerade mittfältet. Kenny Hibbitt var i sitt rätta element. Ett element som Tipsextra-nostalgiker så gärna minns när de funderar över varför det var roligare att se på fotboll förr. Kenny Hibbitt pulvriserade Everton och matchen slutade 3-1 till Wolves, varav två mål gjordes av honom själv och Evertons reducering kom först i slutet på en straff. Inte undra på att Lasse Lagerbäck blev imponerad.

Zeb Macahan

Wolves-redaktionen på Svenska Fans gjorde 2009 en briljant liknelse med en annan 70-talsidol – Zebulon ”Zeb” Macahan. Den väderbitne mannen vars haltande gång och långa kropp inte hindrade honom att vara en macho man för alla att luta sig mot om saker och ting krisade. Alltid på moralens korrekta sida och alltid den som fick rätt, om det så var med våld eller ord eller bara genom att stå och se väderbiten ut. Grejen är bara den att det nog var Hibbitt som banade väg för Zebulon, då Wolves-liraren var först ut i de svenska vardagsrummen. Relationen Tipsextra-tittare och Kenny Hibbitt var som starkast mellan 1974 och 78. Macahan sändes mellan 1976 och 79.

Beskrivning av Zeb Macahan på Wikipedia:
”Zebulon "Zeb" Macahan, spelad av James Arness: Den ständigt resande hårdingen som inte drar sig för något då det gäller liv eller död eller för att skydda sin familj och vänner. Han är farbror till Macahan-barnen och har tidigare varit gift med en cherokeeindianska med vilken han hade en son; båda omkom dock vid en brand. Bland indianerna är han känd som White Eagle och lever efter mottot: "Never quit, never lie, never apologize".”

Den tidens manliga idealbild. Zeb och Kenny, samma andas män. Hjältar som gick rakt genom tv-rutan.

Kenny Hibbitt i Tipsextra

1970
Wolves – Blackpool 1-0, kommentator: Putte Kock

1971
Wolves – Stoke 2-0, kommentator: Mac Gänger

1972
Wolves – Arsenal 1-3, kommentator: Fredrik Belfrage

1973
Wolves – Newcastle 1-1, kommentator: Arne Hegerfors (Kenny Hibbitt gjorde Wolves mål och brorsan Terry Hibbitt Newcastles)

1974
Wolves – Manchester City 2-1, kommentator: Leif Larsson (Final i ligacupen. Hibbitt gjorde första målet)
Wolves – Liverpool 0-1, kommentator: Bo Hansson
Wolves – Ipswich 2-1, kommentator: Fredrik Belfrage (Hibbitt gjorde ett av målen)

1975
Wolves – Ipswich 1-2,kommentator: Bengt Grive (FA-cup tredje omgången)
Coventry – Wolves 2-1, kommentator: Fredrik Belfrage
Wolves – Manchester City 0-4, kommentator: Åke Strömmer

1976
Manchester U – Wolves 1-1, kommentator: Bo Hansson (FA-cupens kvartsfinal)

1978
Wolves – Everton 3-1, kommentator: Arne Hegerfors (Hibbitt gjorde två mål)
Nottingham F – Wolves 2-0, kommentator: Fredrik Belfrage
Wolves – West Bromwich 0-3, kommentator: Åke Strömmer

1980
Wolves – Nottingham F 1-0, kommentator: Ingvar Oldsberg (Final i ligacupen)

1981
Wolves – WBA 2-0, kommentator: Ingvar Oldsberg

1983
Aston Villa – Wolves 1-0, kommentator: Staffan Lindeborg (FA cupens fjärde omgång)

Lästips: Old School Footballs artikel om Stan Cullis. The Iron Manager - när Wolves var bäst i världen 

Ligacupfinal 1974



Wolves vs Everton 3-1, i snö- och lervälling 1978



Zebulon "Zeb" Macahan - kärv, hård och rättvis.




Ligacupfinal 1980



Källor: www.sporting-heroes.net/football, Wikipedia, Tipsextra - Den heliga eftermiddagen; Wigert, Urban (Recito Förlag, 2010), The Encyclopedia of British Football; Soar, Phil and Tyler, Martin (Book of Football, 1984), You Tube.

Per Malmqvist Stoltskribentper@gmail.com@permalmqvist2015-09-04 00:30:00
Author

Fler artiklar om Old School Football