Anfield, 2024-01-10 21:00

Liverpool - Fulham
2 - 1

Liverpool - Fulham 2–1 – avbytarnas minuter tog Liverpool närmare finalen

Cupspelet avlöser varandra och under kvällen var det dags för ligacupens första semifinal. En trög match och ett tidigt underläge skulle dock återigen vändas när avbytarna fick påverka matchbilden. Liverpool besegrade Fulham med 2–1 och klev med första benet in mot finalen.

Ett skadeskjutet Liverpool välkomnade under onsdagskvällen Fulham till Anfield för ligacupens första semifinal. De fyra bästa lagen i turneringen gör upp om den åtråvärda finalplatsen på Wembley i slutet av februari, men när matchen började bjöds det inte på någon sprudlande fotboll.

Bortalaget gick in med en tydlig plan att inte bjuda hemmalaget på något och få med sig ett bra resultat till returmötet på Craven Cottage och Liverpool utan chansmakarna i så väl Mohamed Salah, Trent Alexander-Arnold och Dominik Szoboszlai hade stora problem med att bryta upp Fulham.

Den första kvarten bjöd mer eller mindre inte på några chanser, men sedan skulle det bjudas och det rejält. När matchklockan tickat upp mot 18 minuter börjar en rad av dråpliga sekvenser för Liverpool när Joao Palhinha slår ett svagt inlägg och Ibrahima Konaté inte ser eller hör Caoimhin Kelleher och i onödan rensar i väg bollen. Liverpool kommer dock ur den första sekvensen med ett inkast på egen planhalva innan nästa misstag sker. Bollen hinner inte lämna området runt Liverpools straffområde innan Virgil van Dijk står för en rejäl blunder. Mittbacken sjabblar bort bollen som studsar via Fulham-spelare och en halkande Conor Bradley fram till William som drämmer till bollen ganska rakt på Kelleher som trots det får se sig besegrad och helt plötsligt står det 0–1 på resultattavlan.

Ett Fulham som redan innan målet stod lågt och kompakt blev om möjligt ännu lägre och mer kompakta och gjorde det utifrån förutsättningar väldigt bra, och svårt, mot Liverpool. Lägg därtill att ingen av spelarna hade särskilt bråttom och inte tvekade på att känna efter lite extra så växte en frustration hos hemmalaget.

Liverpool fick däremot inte till anfallsspelet, och höjdpunkten från den första halvleken kom i den sista sparken när mållösa Joe Gomez drog till med en volley som åtminstone väckte tanken om ett första mål. Men icke. Fulham gick till pausvila med ledningen på Anfield.

Den andra halvleken började om något lite bättre för hemmalaget. Ryan Gravenberch som hade en tuff dag skapade tillsammans med Diogo Jota ett par halvchanser till en början innan Jürgen Klopp som så många gånger de senaste veckorna och månaderna skulle förändra matchbilden med sina byten.

Med knappa timmen spelade fick Gravenberch och Harvey Elliott lämna planen för bänkens anfallsvapen Darwin Núñez och Cody Gakpo. Något som skulle förändra utgången.

Liverpool lyfte fram laget i en 2–3–5-formation som att hela finalplatsen stod på spel redan i kväll, och trots att det i slutändan bar frukt var det inte helt utan att ge Fulham sina möjligheter att både kontra och kanske dubbla sin ledning. Men slarv i den sista tredjedelen hos bortalaget skapade i stället möjligheten för Liverpool.

Matchens nästa stökiga period skulle nämligen komma tio minuter efter bytena. Först slog Alexis Mac Allister in en inläggsfrispark som mycket suspekt träffade Antonee Robinsons hand, och som enligt mig borde resulterat i en straffspark, men inte enligt matchens rättsskipare David Coote.

Liverpool deppade däremot inte i hop av det, utan la i stället i nästa växel. Bara knappa två minuter efter det så kämpade Jota frenetiskt till sig bollen och lyckades med stortån få bollen vidare till Núñez som i sin tur kunde lägga upp bollen till Curtis Jones och scousern klippte till via Tosin Adarabioyo och in i mål för kvitteringen.

Den märkliga perioden var däremot inte över där, och man hann inte mer än att glädjas åt kvitteringen innan det var dags igen. Jota drev med sig bollen återigen och fann även denna gång Núñez som letat sig ut på vänsterkanten och uruguayaren hittade en framstormande Gakpo snett inåt bakåt och nederländaren kunde kliniskt överlista Bernd Leno i Fulham-målet och på bara tre minuter hade Liverpool vänt den första semifinalen.

De sista 20 minuterna handlade mycket om hemmalaget och frågande var om Fulham skulle få med sig en förlust med ett eller fler mål hem till London men en storspelande Leno kunde vid flera tillfällen hindra en förhäxad Núñez och hålla siffrorna nere. Fulham gavs en sista möjlighet på tilläggstid att kvittera matchen med en frispark i ett farligt inspelsläge men Liverpool kunde hålla undan och tar nu med sig en uddamålsseger till returmötet om knappt två veckor.

Det satt långt inne, men återigen kunde Liverpool vända ett underläge från den första halvleken och återigen var det Klopps byten som låg till grund för det. En positiv trend som fortsätter för Liverpool. Nu väntar tio dagars spelledighet och ett vinteruppehåll för laget som under tiden förhoppningsvis kan vila och få tillbaka flera spelare innan ligaspel och cupspel i triss ska avgöras.