Försäsongen i USA: Fem intressanta utropstecken
Efter en lyckad försäsong i de förenta staterna så är nu Louis Van Gaal och hans lag hemma i Manchester igen. Efter fem spelade matcher och med en målskillnad på 16-4 så fanns det ett par intressanta utropstecken att nämna.
1. Det nya spelsystemet
Van Gaal var väldigt tydlig redan från början med hur hans nya lag skulle spela. Sett till materialet och sett till hans succé från VM så bestämde han sig till slut för en 3-4-1-2, där han spelar rakt med tre mittbackar, två wingbacks som även agerar yttermittfältare när laget har bollen på offensiv planhalva, två innermittfältare, samt en nr10 eller "trequartista" som det så fint heter i Italien, plus två renodlade anfallare på topp.
Van Gaal har under träningsmatcherna i USA poängterat att han haft som mål att kunna använda trion Mata, Rooney och RvP på plan samtidigt. Han har även hintat lite om att laget också har kvalité och kunskap att kunna skifta till ett 4-3-3, men att han i dagsläget känner att han får ut mer av laget med sin trebackslinje. Trots att det har roterats friskt en hel del under matcherna så har man redan i ett tidigt skede kunnat förstå och se att det här är ett helt annat Manchester United jämfört med förra årets upplaga, då man väldigt sällan kunde beskåda en klar och tydlig spelidé som man kan idag. Kompetensen som Van Gaal besitter tillhör den absoluta toppen och det är väldigt fascinerande att få se en tränare våga testa sig på något nytt, trots att han under hela sin karriär (Undantag för Holland i VM) alltid använt sig utav en 4-3-3 formation.
United har spelat med självförtroende och med disciplin. Bakåt har man i de flesta matcher sett väldigt stabila ut, trots att spelare som Blackett och M. Keane fått en hel del speltid, med all rätt dessutom. Framåt har man visat att man är att räkna med, det kan alla 16 målen man gjort bevisa. Dessutom fanns det en hel del chanser i matchen mot Inter, som ju slutade 0-0 efter full tid. Om Van Gaal på så kort tid lyckats få detta United att spela så stabilt och säkert med sitt nya spelsystem, så kan man inte sluta längta och dregla efter hur bra det kan bli under säsongens gång.
2. Ashley Young
Jag tror vi var många som efter förra säsongens slut tröttnade på denna mannen, inklusive undertecknad. Young har under USA-turnén visat sig vara en otroligt användbar och nyttig spelare i Van Gaals nya spelsystem. Han har för första gången i sin karriär fått spela wingback, både på högerkanten och från vänsterkanten. Fyra mål och ett par assist blev det till slut, och helt plötsligt så är Young en av spelarna som knackar på förstaelvan i Van Gaals nya lagbygge. Till skillnad från Nani så är Young villig att offra sig i försvarsarbetet, något som Van Gaal tydligt lagt märke till. Dessutom har han fördelen med att han är hyfsat dubbelfotad och är minst lika bra på båda kanterna. Otroligt kul för Young och väldigt intressant att följa utvecklingen av hans framtid i detta nya United.
3. Juan Mata
Det är nog ingen som tvivlat på Matas fotbollskunskaper, inte ens de bittraste Chelsea-supportrarna. Med Moyes som tränare så var det en del som var skeptiska till huruvida Mata skulle leva upp till sin dyra prislapp. Under Van Gaals ledning tror jag inte United-supportrarna ens behöver lägga någon tanke på det. Mata kommer spela som nr10, en position som han är väldigt van vid och trivs väldigt bra i. Rooney och van Persie måste njuta av att ha en spelare som Mata bakom sig själva, och Mata själv kan vi iskallt räkna med att han gör minst 10 mål nästa säsong, utöver hans assist.
4. Ungtupparna från reservlaget
Van Gaal har alltid varit känd för att lyfta fram unga spelare i varje klubblag han varit tränare för. Spelare som Seedorf, Kluivert, Xavi, Iniesta, Müller och Alaba har alla Van Gaal att tacka för sina karriärer, då han gett samtliga chansen från tidig ålder i A-laget. Under försäsongen såg vi alla hur han sporadiskt använde sig utav Michael Keane, Tyler Blackett och Reece James. De två sistnämnda hade också turen att få beröm ett flertal gånger under USA-turnén utav Van Gaal. M. Keane såg stundtals väldigt säker och stabil ut, även om han hade det tufft mot Bale i matchen mot Real Madrid. Blackett fick höra att han var mogen och redo för att spela på den här nivån, även om det var oklart för Van Gaal om han skulle vara mogen och redo nog för en hel säsong. James som var en av kandidaterna till årets spelare i reservlaget (Janko vann priset) har fått klara indikationer på att han kan få agera backup till Luke Shaw efter att Van Gaal gått ut och sagt att "United kanske inte behöver hitta en ersättare till Evra" längre.
5. Wayne Rooney
Många kanske minns säsongerna 09/10 samt 11/12, dem enda två säsongerna som Rooney använts som striker istället för släpande anfallare. 09/10 slog han in 26 mål i ligan på 32 matcher, och 11/12 gjorde han 27 mål i ligan på 34 matcher. Med det nya spelsystemet kommer Rooney spela som striker på topp tillsammans med van Persie, och under USA-turnén har vi sett Rooney göra fem mål, vilket bådar gott inför den kommande säsongen. Rooney har talat gott om Van Gaal och jag tror även att vår holländske tränare uppskattar det jobb och den betydelse Rooney gör och har för laget.