Lagbanner
Hetast & kallast - säsongen 2013/14
Säsongens spelare.

Hetast & kallast - säsongen 2013/14

Då var säsongen 2013/14 (äntligen) över. Manchester United lyckades inte ta sig ur bakfyllan efter Sir Alex och David Moyes-projektet blev ett misslyckande. Ytterst få inom laget utmärkte sig och väldigt många underpresterade. Detta till trots har tre spelare plockats ut och placerats på respektive lista. Häng med!

Hetast

3. Darren Fletcher: Uträknad och förbisedd, inte många inkluderade Fletch i sina lag när säsongen drog igång. Karriären var ju över, tarmsjukdomen skulle bli det slutgiltiga hindret på skottens magiska resan från ungdomsleden till lysande stjärna på mittfältet. Men Darren återhämtade sig till vintern och David Moyes spelade in honom i laget på ett briljant sätt. Fletcher fick stående ovationer vid varje inhopp och bortafansen i Stoke, exempelvis, sjöng "If Fletcher scores, we're on the pitch". Något mål blev det inte säsongen 2013/14 men Darren tog ett enormt kliv mot kontinuerlig speltid i framtiden. Han var inte på något sätt magisk men stabil, och just stabilitet saknades ofta i Manchester United. Fletch kommer aldrig bli den gigant han var för ett par år sedan, men det finns en plats för honom som solid truppspelare och behöver de yngre talangerna inspiration? Ja, låt dem då inspireras av Darrens comeback i den röda tröjan. Vilken saga!



2. Adnan Januzaj: Om Darren Fletchers återhämtning var anmärkningsvärd, vad kan vi då säga om Adnan Januzajs debutsäsong? Manchester Uniteds yttrar underpresterade grovt, så var det även ifjol. David Moyes fick oerhört mycket kritik under sin korta sejour, men han använde Januzaj flitigt och löste detta problem, delvis, genom att sakta men säkert ge belgaren förtroendet. Adnan njuter av att ha ansvar, därför söker han konstant efter bollen, och större ansvar än att leda Manchester Uniteds kantspel är omöjligt att få. Med två mål borta mot Sunderland presenterade sig ynglingen för fotbollsvärlden. Under hösten fortsatte han att briljera, men för hårt matchande i december-januari innebar sämre prestationer. Tränarstaben insåg att Adnans kropp inte var fullt utvecklad för Premier League-schemat och spelade honom sporadiskt under denna period. Resultatet blev en utvilad och löpvillig Januzaj som avslutade säsongen med ett par utmärkta insatser. Aldrig någonsin förr har en ung spelare i Manchester United påmint om Cristiano Ronaldo så mycket. Och tja, blir den karriären lika bra som portugisens, då har vi med röda sympatier mycket att se fram emot.



1. David de Gea: Hetast säsongen 2013/14 blir alltså spanjoren David de Gea, och det kommer väl inte som någon överraskning, eller? Sedan den inledande hösten har målvaktens formkurva pekat spikrakt uppåt. Alltmedan Manchester United fått det svårare och svårare att styra matchbilder (särskilt mot bättre lag) har Davids roll växt och det känns som att han nästan veckovis lämnar planen antingen som en hjälte eller en av få som kan göra så med huvudet högt. Ett par tveksamma ingripanden kommer du alltid få av målvakter, desto fler av unga sådana. Trots det har de Gea endast stått för ett eller två misstag under säsongen, vilket säger mycket om hans mognad vid denna ålder. Räddningen på Luis Suarez friläge i mars månad sticker ut allra mest, och frågan är om någon annan i världen hade lyckats med den fantastiska bedriften. Trots alla oroligheter kring Manchester United Football Club känns det oerhört tryggt på målvaktssidan. Det kan vi tacka David de Gea för.



Bubblare: Juan Mata, Wayne Rooney, Chris Smalling

Kallast

3. Shinji Kagawa: Värvningen av japanen för två år sedan lovade mycket gott. Han hade onekligen varit en dominant pjäs i Bundesliga. Problemet var bara, och är alltjämt, var ska Shinji spela? Rollen som offensiv mittfältare innehar Wayne Rooney, och dennes statistik bildar pelare för argument kring varför engelsmannen ska starta. Så, övriga spelare får alltså anpassa sig. Men att göra så är inte nödvändigtvis en enkel och naturlig process för samtliga. Juan Mata, exempelvis, klarade av det bättre än vad Kagawa gjort. De bägge har givits ganska fria kantroller, men endast en har presterat en fotboll som varit i paritet med fansens krav och förväntningar. Shinji Kagwa har antingen varit helt under isen eller knappt godkänd utan att leverera poäng. Statistik är långt ifrån allt, men den säger en del och offensiva spelare måste dels skapa målchanser men även näta själva. Här har Shinji misslyckats rejält. Trots en uppryckning under våren är hans säsong en stor besvikelse. Har vi sett det sista av Kagawa i Manchester United?



2. Patrice Evra: Det blev ännu en "sån där" säsong för veteranen från Frankrike. Problemet med Patrice behöver inte alltid vara att hans defensiv totalt fallerar, men istället att det inte finns en uns av beslutsamhet och vilja kvar. Tänk vilka giganter som burit den där magiska kaptensbindeln: Johnny Carey, Roger Byrne, Denis Law, Noel Cantwell, Sir Bobby Charlton, Martin Buchan, Sir Bryan Robson, Steve Bruce, Eric Cantona, Roy Keane, Gary Neville, Ryan Giggs. Listan kan göras längre, men det räcker så. De alla bar den med bravur och gjorde det jobb som krävdes av en kapten. Du kan INTE ha bindeln runt armen och promenera omkring som en zombie, det sänder negativa signaler till de övriga spelarna och skapar en ond spiral. Manchester United saknar ledartyper, därför måste personen som agerar kapten vara en ordentlig sådan. De rutinerade rävarna har överlag inte levererat under säsongen, och Evra är nog den största syndaren av dem. Det är utan tvekan dags att lämna, och förhoppningsvis minns man åren då Patrice var världens bästa vänsterback och inte den tragedi som utspelat sig sedan 2010. Ryktena om Luke Shaw får en anti-mupp att drömma.



1. Rafael: Om Patrice Evras underkända säsong var förväntad kan man ju undra vad som hände med denna grabb. Ifjol tog han stora kliv mot att bli en av de allra skickligaste ytterbackarna, men när Sir Alex tackade för sig måste något ha gått snett, för den Rafael som bombade på längs kanten och var en defensiv klippa går inte längre att känna igen. Hans slutprodukt är under all kritik numera och de där pojkaktiga misstagen från junioråren är tillbaka. I årets hittills största match mot Liverpool hemma orsakade han en straff på ett helt otroligt sätt och borde blivit utvisad. Men det symboliserade brassens säsong. Ingenting stämde och detta är ett trist konstaterande med tanke på den utveckling Rafael haft de senaste åren. Givetvis förtjänar han en ny chans, men nu finns inga ursäkter längre. Prestera eller lämna. Manchester United ska inte och får inte syssla med välgörenhet i ett skede där ingenting känns säkert längre.



Bubblare: Rio Ferdinand, Javier Hernandez, Alex Büttner

Antal hetast- respektive kallast-utmärkelser säsongen 2013/14:

David de Gea: 5, 2
Rafael: 1, 5
Patrice Evra: 4, 11
Phil Jones: 5, 3
Rio Ferdinand: 2, 3
Jonny Evans: 2, 1
Anderson: 0, 3
Juan Mata: 7, 1 (hetast v.19)
Wayne Rooney: 11, 5
Ryan Giggs: 5, 1
Chris Smalling: 7, 0
Anders Lindegaard: 0, 0
Javier Hernandez: 1, 2
Nemanja Vidic: 5, 4
Michael Carrick: 8, 2
Nani: 1, 2
Ashley Young: 2, 7
Danny Welbeck: 5, 0
Robin van Persie: 6, 5 (kallast v.19)
Fabio: 0, 2
Tom Cleverley: 2, 5
Darren Fletcher: 5, 0
Antonio Valencia: 5, 2
Shinji Kagawa: 1, 7 (kallast v.19)
Alex Büttner: 0, 2
Wilfried Zaha: 0, 1
Marouane Fellaini: 4, 2
Adnan Januzaj: 7, 3 (hetast v. 19)
James Wilson: 1, 0 (hetast v.19)

Tack till alla hängivna läsare som följer denna artikelserie. H&K tar en paus under sommaren men återvänder i augusti när säsongen 2014/15 sparkas igång. Förhoppningsvis blir de tålmodiga fansen belönade med en rejäl uppryckning och en röd maskin som rullar på igen.

Uppdatering: på grund av den som vanligt pinsamt låga nivån på kommentarerna stänger jag funktionen. Skärp er!

Ginger Prince2014-05-13 09:14:00

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter straffsegern mot Arsenal
Inför: Arsenal – Manchester United