Redaktionens tankar efter Stoke
Manchester United tog sin fjärde raka seger mot Stoke och vi fick se både imponerande spel samt ett rejält darr på ribban. Vi på redaktionen har reflekterat över matchen och ställt oss själva en del frågor - häng med så ska vi försöka räta ut frågetecknen.
Marouane Fellaini noterades åter för ett mål, och stod åter igen för en imponerande insats - hur ser hans framtid ut i United?
Björn:
Allt sedan målet mot West Brom har Fellaini visat upp en helt ny sida av sig själv, och det är alldeles uppenbart att han behövde den självförtroendeboosten. I takt med att van Gaal har gett honom fortsatt förtroende har Fellaini bara blivit bättre, och insatsen mot Stoke fungerade som ett ypperligt bevismaterial för hur nyttig han är för laget. Fellainis fysik behövs i ett annars ganska så tunt United och hans förmåga att äga luftrummet ger anfallsspelet en extra dimension. Det dröjde förvisso ett och ett halvt år innan han levererade sitt första nickmål, men jag tror inte att vi behöver vänta lika länge på nästa.
Kristian:
Fellaini är en spelartyp som jag gillar skarpt, stenhård i kroppen och viker inte en tum i duellerna. En motståndares mardröm, och jag kan förstå vissas frustration över hans, emellanåt, orena spelstil. Att ha honom “i sitt” lag är dock inget annat än en förmån just nu. Den hårfagre tror jag går en ljus framtid till mötes i den röda tröjan, och har stora chanser att bli ihågkommen i många år framöver.
Wayne Rooney var något överraskande helt utanför laget i matchen mot Stoke och finns nu uppsatt på skadelistan med en knäskada utan “return date”. Vad betyder Rooneys frånvaro?
Björn:
Oerhört, oerhört mycket. Det blev smärtsamt tydligt mot Stoke. Rooney är katalysatorn i det offensiva spelet, och när även Di Maria saknas försämras lagets slagkraft väldigt. Han må misslyckas ganska ofta den gode Wayne, vilket kan vara frustrerande, men han fortsätter alltid att driva på framåt - han försöker igen. Den egenskapen - “jävlaranammat” - saknas hos många av hans lagkamrater, det blir väldigt påtagligt när han inte finns på planen.
Kristian:
Det känns lite som att plocka ur motorn ur en sportbil och ändå ställa upp i ett race när Wayne Rooney inte finns på planen. Uniteds kapten är extremt viktig för såväl offensiven som defensiven. Han driver alltid på laget till 100% och besitter dessutom ett enormt fotbollskunnande. Har sett riktigt skarp ut under Van Gaal, så det är bara att hoppas att han är tillbaka mot Southampton på måndag.
Jag är enormt imponerad av Michael Carrick och har så varit under en väldigt lång tid. Nu har han startat fyra matcher i rad, och Manchester United har vunnit fyra raka match? Mot Stoke var han ännu en gång mycket bra. Hur viktig är han egentligen?
Björn:
Han är ett unikum Michael Carrick. Jag trodde faktiskt inte att han skulle komma tillbaka och vara så pass trygg efter skadan. Fjolårssäsongen var ingen höjdare för Michael, men som han har inlett den här säsongen kan han mycket väl bli lika viktig som han var för två år sedan. Då var han, som vi minns, monumentalt viktig. Fortsätter han på det inslagna spåret kan han bli skillnaden mellan succé och katastrof; med Carrick på banan blir United som kollektiv tre snäpp stabilare, och stabilitet behövs mer än allt annat i det här lagbygget.
Kristian:
Om Wayne Rooney är motorn så är Michael Carrick chassiet (stommen) i laget. Han har ett fantastiskt fotbollstänk och har en förmåga att analysera situationerna på ett briljant sätt. Carrick har gett ett stort lugn till Uniteds mittfält, något som lyft laget rejält på senare tid. Det är väldigt sällan man ser Carrick slå en passning utan att ha en tanke med den, och ofta ligger tanken så långt som tre, fyra situationer framåt. Mittfältsmagi på hög nivå!
Louis Van Gaal fortsätter ge sina unga spelare stort förtroende. Igår fanns Wilson i startelvan och flertalet ungdomar på bänken. Van Gaal börjar mer och mer kännas som den rätte att ta över United - vad säger ni om hans coachande mot Stoke?
Björn:
På senare tid har van Gaal stått för ett gäng fina drag; inte minst har han lyckats anpassa sig efter de undermåliga förutsättningar som skadehelvetet har gett upphov till. Det lyckades han med på nytt med mot Stoke, även om segern satt långt inne. En kan givetvis kritisera van Gaal för att laget tappar kommandot i slutskedet, men den “skulden” lägger jag hellre på spelarna. Det är de som måste löpa hela linan ut. När managerns alternativ på bänken är få är det dessutom inte mycket han kan göra för att förändra matchbilden radikalt. Allt som allt har jag stort förtroende för van Gaal, och det är lätt att drömma om hur det kan komma att se ut när han har en frisk trupp att förfoga över. En skadefri trupp är förvisso en utopi, men man kan - som sagt - drömma!
Kristian:
Han fick rejäl fart på Valencia och Young. Fellaini fortsätter att leverera och Wilson fick chansen från start. Fram till bytena så tycker jag att Van Gaals coaching var väldigt bra, men bytena har jag svårt att förstå, trots skadeläget. Att sätta in en matchotränad Fletcher, en formsvag Januzaj och en rejält ringrostig Falcao när tre poäng ska bärgas hem är för mig oförståeligt. Att byta in Fletcher i det läget tycker jag sänder tydliga signaler till Stoke att vi kommer dra ner på farten och försöka säkra mittfältet. Van Gaal kom undan med blotta förskräckelsen denna gång, och United utökade vinstraden till fyra raka matcher, så det är givet att det är en klart godkänd coachinsats.
Fyrbackslinje med Ashley Young och Antonio Valencia, vem hade sett den komma? Båda dessa herrar stod för finfina insatser mot Stoke och verkar ha hittat formen. Ashley Young skötte vänsterkanten mer eller mindre helt själv och briljerade mot Stokes försvarare. Är det ett ytterbackspar att satsa på även framöver?
Björn:
Om det behövs, annars inte. Det är lovande att de båda har gjort så pass bra ifrån sig, det visar att det finns täckning på positionen då Rafael och Shaw saknas. De ska dock inte ersätta de två naturliga ytterbackarna i längden. Varken Young eller Valencia har satts på några större prov defensivt, och jag är orolig för att de inte skulle klara sig särskilt bra mot bättre motstånd. Mot Stoke, däremot, som var svaga offensivt funkar det. Då ges det utrymme för ytterbackarna att bidra mycket offensivt.
Likaså ser jag att Valencia och Young kan vara användbara om van Gaal ska använda sig av 3-5-2-uppställningen. Som wingback är det mer viktigt att vara följsam, som ytterback är positionssäkerheten A och O. Valencia och Young är definitivt mer följsamma än de är positionssäkra.
Kristian:
Valencia har ju spelat en hel del högerback under sin karriär i United och faktiskt gjort det bra. Med en skadebenägen Rafael och i övrigt dåligt med alternativ på den positionen så ser jag framför mig att Valencia även framöver kommer få en hel del speltid som högerback. Ashley Young har ju däremot inte spelat särskilt mycket som ytterback och med det i beaktning så gjorde han en lysande insats mot Stoke. Jag ser däremot inte den sistnämnde som en framtida vänsterback i United. Fortsätter han spela som han gjorde senast så kommer han nog däremot han en roll på mittfältet i LvG’s lagbygge.
Stoke lyckades ruska fram rejält med nerv i slutskedet av matchen, och de tre poängen kan till stor del tillskrivas David De Gea och Ashley Young som desperat fredade eget mål de sista minutrarna. Borde inte ett lag av Uniteds dignitet kunna stänga matcherna tidigare?
Björn:
Det kan man tycka. Med tanke på att offensiven hackade och att flera viktiga spelare saknades är det dock inte så underligt att United inte lyckades göra fler mål. Att det sedan blir darrigt i slutet beror på att det kollektiva defensiva spelet fortfarande inte är symptomfritt. Så länge barnsjukdomarna dröjer sig kvar får vi leva med sönderbitna naglar. Samtidigt får en inte glömma bort att se det positiva med att United trots allt lyckas komma undan med hjärtat i halsgropen. I fjol tappade laget relativt många poäng i slutminuterna (Cardiff (b), Fulham (h), Everton (h) o.s.v). I år är trenden den motsatta; nu lyckas vi komma undan med de förbannade poängen. De poängen kan i slutändan vara skillnaden mellan fjärde- och en femteplats.
Kristian:
Jo, givetvis skulle United ha stängt matchen i andra halvlek, men man måste även tänka på att laget är ett "work in progress". Med Wayne Rooney på planen så tror jag dessutom att vi hade gjort det, dödat matchen alltså. Jag skulle åter igen vilja lägga en del av ansvaret för darret på ribban hos Van Gaal. De byten som han genomförde sände så otroligt tydliga signaler till Stoke att de kunde enbart fokusera på att få dit kvitteringen, för nu skulle United minsann backa hem och bevaka sin ledning. Givevtis har även spelarna ett ansvar för att det blev skakigt i slutskedet. Men vi har sett United genomföra sådana här matcher på liknande sätt många gånger förr. Skillnaden denna gång var att de redde ut situationen, till skillnad mot förra säsongen när vi ofta tappade poäng i slutskedet av matcherna.