United i VM: Inför åttondelarna
United gick in i mästerskapet med 14 spelare, men har efter avslutat gruppspel bara fem av dessa kvar och nu stundar åttondelsfinaler. Alla 14 har fått speltid i sina landslag - även om vissa bidrog med mer än andra - och vi ger här en sammanställning av det gruppspel som varit och blickar framåt mot slutspelet.
Utslagna ur VM
England
Wayne Rooney, Danny Welbeck, Chris Smalling och Phil Jones
England gick som vanligt in i mästerskapet med skyhöga förväntningar på sig från hemlandet, men lyckades tyvärr inte införliva dem och var utslagna efter två raka förluster (mot Italien och Uruguay) och avslutade med 0-0 mot en av turneringens största överraskningar Costa Rica. Danny Welbeck startade alla matcherna, Wayne Rooney startade de två första och gjorde ett inhopp i den tredje, medan Chris Smalling och Phil Jones fick nöta bänk i de två första och sedan fick spela hela den sista matchen tillsammans. Både Wayne Rooney fick spela i ganska onaturliga positioner vilket säkert bidrog till deras ganska mediokra insatser, men det är nog inte hela förklaringen. England gjorde som lag inget bra mästerskap och borde ha kunnat ta sig vidare med det spelarunderlag man hade. Nu blir det till att ladda om inför EM-kval, och för United-kvartetten blir det väl nu lite semester och välbehövlig uppladdning innan försäsongen drar igång efter VM.
Spanien
Juan Mata
Om förväntningarna var höga på England från hemlandet, är det inget emot hur höga förväntningarna var på de regerande Europa- och Världsmästarna inför turneringen. Spanien hade tagit sig igenom kvalet på ett övertygande sätt och såg mycket stabila ut inför premiären. Men så sprack allt mot Holland. Så enkelt som Van Persie, Arjen Robben och de andra orangea kämparna krossade spanjorernas självförtroende var länge sedan vi fick se i toppfotbollen. 5-1 i första matchen, och det blev inte bättre av att Chile även de hade läst på Spaniens spelplan och lyckades stänka in två mål bakom en skakig Casillas för att till slut vinna med 2-0 och slå ut tiki-taka-gänget med en match kvar att spela. Till den tredje matchen möblerade Del Bosque om en hel del och lät även Mata göra sitt första framträdande i turneringen. Kanske hade pressen varit för stor på laget i de två inledande matcherna och de kunde slappna av mot Australien, eller så hade även Australien slagit av på takten i och med att de också redan var ute ur turneringen. Hur som helst fick både David Villa, Torres och Mata (ingen av dem startspelare i de första två matcherna) göra var sitt mål för 3-0 och åtminstone rädda hedern inför fortsättningen.
Ecuador
Antonio Valencia
Antonio Valencia gick in i turneringen som den mest profilstarka spelaren i Ecuadors landslag och förväntningarna på honom var höga. Dessvärre lyckades den snabba yttermittfältaren inte leva upp till närheten av hajpen och laget som helhet kunde inte heller prestera på tillräckligt hög nivå för att ta sig vidare från gruppen. Det mest avgörande nederlaget kom mot Schweiz i premiären då Ecuador lyckades ta ledningen men sedan inte lyckades hålla tätt och ledningen tappades till förlust med 2-1. Efter en hyfsat stabil seger mot Honduras väntade Frankrike, en match som verkligen betydde vinna eller försvinna för de gulklädda. Och man lyckades väl stå upp relativt väl under första 45 minuterna, men direkt i inledningen av den andra blev just Antonio Valencia utvisad efter att ha tacklat den franska vänsterbacken Digne med dobbarna före. Matchen slutade 0-0 och eftersom Schweiz besegrade Honduras innebar det slutet för Ecuador i detta mästerskap. Nu får vi hoppas att Valencia vilar upp sig ordentligt och kommer till Carrington med ny motivation inför den stundande säsongen.
Japan
Shinji Kagawa
Tillsammans med Honda var Kagawa förmodligen den största fixstjärnan i det japanska landslaget och lite som för Valencia vilade mycket ansvar på dem att leverera i det här mästerskapet. Dessvärre gör inte två man ett lag och framförallt målskyttet blev ett problem mot tunga och starka lag som Elfenbenskusten (1-2) och Grekland (0-0). Spiken i kistan blev sedan kollapsen mot Colombia som innebar förlust med 4-1 och denifitivt uttåg ur VM för Kagawa och de andra.
Portugal
Nani
Ett Portugal som fick kämpa för att ens ta sig till VM (genom att bland annat slå ut Sverige i Play-Off) kom till mästerskapet med hyfsat höga förhoppingar och framförallt Ronaldo var den som skulle bli tvungen att leverera om laget skulle gå långt. Att då klappa ihop totalt och förlora med 4-0 i premiären mot Tyskland var inte direkt vad portugiserna hade hoppats på. Mot USA såg det klart bättre ut, men den ynka poängen satt långt inne då kvitteringen kom först i matchens absolut sista spark i den 95e minuten. Nani stod för det tidiga ledningsmålet i samma match och var sett över hela gruppspelet en av Portugals bästa spelare. Det var dock Ronaldos många missade chanser (tillsammans med den dåliga målskillnaden från den första matchen) som blev Portugals fall och USA tog istället den andra platsen till åttondelsfinalerna.
Vidare till åttondelsfinaler
Holland
Robin Van Persie
Holland fick upp ångan ordentlig i premiären och Van Persie hade stor del i överkörningen av Spanien med sina två mål. Uniteds holländska striker stod även i vinsten mot Australien för ett mål, för att i samma match dra på sig sitt andra gula kort och vara tvungen att avstå den avslutande matchen mot Chile. Holland lyckades dock besegra även dem genom mål av Leroy Fer och Memphis Depay och Louis Van Gaals orangea mannar ställs nu mot Mexiko i åttondelsfinalen som spelas söndag kl 18.00 och sänds i TV4.
Mexiko
Javier ”Chicharito” Hernandez
Mexiko kom inte igång på allvar förrän i den sista gruppspelsmatchen (3-1 mot Kroatien) och kan tacka Ochoa i målet för att man lyckades ta en poäng mot Brasilien i andra omgången. Tack vare uddamålsvinsten mot Kamerun i premiären hamnade man dock på samma poäng som Brasilien och gick vidare som tvåa i gruppen på grund av sämre målskillnad. Just mål hade Mexiko nämligen svårt att göra i de två första matcherna, och man hoppades på att Chicharito skulle använda sin vanliga “inhopparmagi” och frälsa landet. Den 10 matcher långa måltorkan i landslaget höll dock i sig tills den lilla ärtan slog till mot Kroatien - och vilken lycka han utstrålade efter målet! Gladare målgörare får man leta efter, nu återstår att se om han får starta mot Holland i åttondelsfinalen och om Mexiko över huvud taget har något att sätta emot det orangea tåget som verkar vara i rullning på allvar nu.
Frankrike
Patrice Evra
Frankrike utan Ribery var fortfarande på pappret ett av de starkaste lagen inför VM, frågan var bara om man skulle få spelet att stämma. Mot Honduras fick man lite hjälp av en utvisning på deras bästa spelare, Wilson Palacios, och Benzema kunde med sitt hattrick ge Frankrike sina tre första poäng (officiellt två mål då 2-0 räknades som självmål av Valladares även om det på reprisen såg mer ut som att fransmannen var sist på bollen). I den andra matchen blev det total överkörning av Schweiz med 5-2 då fem fransmän – däribland Benzema som dessutom missade en straff – gjorde var sitt mål och sedan avslutade med en ganska betydelselös och mållös match mot Ecuador för att vinna gruppen. Nu får Le Bleue möta Nigeria och får därefter Tyskland (förutsatt att de vinner sin åttondelsfinal) vid fortsatt avancemang till kvartsfinal.
Belgien
Marouane Fellaini och Adnan Januzaj
Den mest hajpade “underdogen” i VM var nog ändå Belgien, som med sitt unga och lovande landslag hade imponerat på de allra flesta i kvalet och visade upp en spännande fotboll som verkade kunna stå emot även de allra bästa. Premiären mot Algeriet började dock skakigt och man fick en straff emot sig redan efter 24 minuter som innebar 0-1. Tur då att man hade Fellaini på bänken som kunde bidra med en helt annan dimension i spelet och även lyckades kvittera så att laget fick lite hopp och sedan vända till vinst genom Mertens. Uddamålsvinsterna fortsatte sedan med 1-0 mot båda Ryssland och Sydkorea och Fellaini fick vara kvar på planen för resten av gruppspelet. Även Januzaj fick sedan göra sin VM-debut i sista matchen mot Sydkorea. Nu möter man tufft motstånd mot ett taktiskt starkt USA och det är upp till bevis för Wilmots Röda Djävlar.