Matt Busby – the Track Suit Manager

Matt Busby – the Track Suit Manager

Med fokus på underhållande fotboll, mandat att bestämma över allt i klubben och att Manchester United var större än alla dess individer tillsammans med en enorm drivkraft att bli framgångsrik, bidrog Matt Busby till en av de allra främsta erorna inom engelsk fotboll.

I februari 1945, fortfarande i uniform, träffade Matt Busby Manchester Uniteds ordförande James W Gibson och skrev på ett smått revolutionerande kontrakt. Busbys hade som spelare tillhört Manchester City och Liverpool FC. I den senare klubben hade han dessutom tagit en ung Bob Paisley under sina vingar och skolat in honom i klubben. Paisley skulle efter karriären som spelare bli Bill Shanklys assistent och sedermera Liverpools mest framgångsrike manager genom tiderna. Busby hade fått ett erbjudande av Liverpool att assistera den dåvarande managern George Kay, men skotten ville mer med sitt ledarskap och det ramverk Liverpools styrelse kunde ge var för begränsat. Jobbet i Manchester var dock ledigt och Busby drev igenom ett treårskontrakt, även om han ansåg att det var för kort tid för att skapa en fotbollsrevolution.

Det unika i kontraktet var dock hans befogenheter. Busby skulle få fria händer att bestämma över träningar, såväl som att ta ut laget och dessutom besluta över vilka spelare som skulle köpas och säljas. På den tiden unika maktbefogenheter. En ny era – den maktfullkomlige managern var därmed ett faktum.

Old Trafford var svårt skadad av kriget och det var egentligen inte särskilt mycket som stod rätt till i en klubb på dekis. Men Busbys målmedvetenhet fick laget att ganska så raskt resa sig och börja ta titlar.

Det hela resulterade i fem ligatitlar, två FA-cuptitlar och en Europacup mellan åren 1947/48 och 1967/68. Busby lyckades bygga flera lag under sina drygt tjugo år som manager. Alltifrån de tidiga framgångarna under slutet av 40-talet och början av 50-talet då Johnny Carey var lagkapten via Busby Babes, där flertalet tyvärr förolyckades i Munchen-katastrofen, till sextiotalets giganter med spelare som George Best, Bobby Charlton och Denis Law.

Underhålla viktigare än taktik

Busby var dessutom den förste så kallade Track Suit managern i engelsk fotboll, det vill säga engagerad i planering och genomförande samt delaktighet i träningarna. Att vara med på träningar och de facto kunna visa hur övningarna skulle genomföras var extremt ovanligt på den tiden. Hans taktiska inställning till fotboll handlade om att inte bara vinna, utan också underhålla. Taktiskt var Busby mer en manager som litade på sina spelares förmågor och det handlade ofta om att gå ut och spela samt underhålla. Han var aktivt emot att belasta spelarna med för mycket instruktioner, vilka skulle leda till restriktioner i spelarnas förmåga att uttrycka sin fotbollskreativitet. En inte ovanlig instruktion var: gå ut och ta bollen. Därefter kunde underhållningen börja.

Bobby Charlton skrev i sin biografi My Manchester United Years:

“Matt wasn’t a coach as such and he never stopped and told you what to do.”

Med en förmåga att finna rätt spelare för att lyckas med att både vinna och underhålla ledde faktiskt Matt Busby tre olika storlag under sin tid som manager, vilket gör honom till en av de allra främsta någonsin.

Det kanske allra bästa laget tappade ju åtta man som dog i flyplanskatastrofen under en mellanlandning i 1958, då United skulle erövra Europa efter att ha vunnit ligan i överlägsen stil med ett lag där medelåldern var 22 år. Därefter blev det nästan en fix idé för Busby att ta hem Europacupen. En drivkraft som blev starkare än något annat och 1968 lyckades han med nästa magiska United-upplaga centrerat kring Denis Law, Bobby Charlton och George Best, att ta hem den åtråvärda pokalen, vilket också fick markera slutet på han karriär.

Under 50-talet hade Busby dominerat engelsk fotboll tillsammans med sin vän och managerkonkurrent Stan Cullis i Wolves. Busby Babes var ett resultat av den fotbollsmiljön. Wolves var också det första lag som i en rad vänskapsmatcher tog sig an Europas bästa motstånd och innan Europacupen för mästarlag skapades fick efter en seger mot ungerska Honved epitetet världens bästa klubblag.

Åren som följde blev dock tuffa för de engelska lagen som hade svårt att hantera den kontinentala fotbollen, såsom den spelades av exempelvis Cattenacions främsta uttolkare Helenio Herrera i Inter. Manchester United och Busby tog upp handsken från Cullis Wolves genom att bli det första engelska laget att vinna Europacupen. Det var inte bara en revansch för Busby Babes, utan för den engelska fotbollen som helhet.

En fantastisk manager kan klara av att bygga två storlag, men fler än så brukar vara svårt, då processen verkar vara oerhört energidränerande. Bill Shankly avgick självmant när hans andra generation stod på toppen och han inte visste hur han skulle orka ta sig igenom nästa våg.

Av nostalgins apostlar, kan vi nog konstatera att Busby är ensam om att bygga tre stora lag. Ambition, inspiration och karisma var ingredienser som fick Sir Matt Busbys lag att lyfta, om och om igen, förutom den där sorgliga dagen i Munchen 1958.

Läs mer om fler nostalgins apostlar

Stan Cullis - The Iron Manager
Joe Mercer - en leende legendar
Och hur gick det för Busbys gamle lagkapten Johnny Carey?

Dokumentär om Sir Matt Busby (lägger upp den första av fyra)



En hyllning av Busby Babes



Matt Busbys kröning av karriären: Europacupen 1968



Källor: Wikipedia, telegraph.co.uk, espnfc.com, manutd24.co.uk, Bleacherreport.com
 

Per Malmqvist Stoltskribentper@gmail.com@permalmqvist2015-06-26 00:05:00
Author

Fler artiklar om Old School Football