2024-01-13 16:00

Millwall - Middlesbrough
1 - 3

Middlesbrough vann mot Millwall

3-1 blev slutresultatet när ett skadedrabbat och frånvaroplågat Boro slog Millwall på The Den.

Efter två strålande insatser mot lag från högstadivisionen befarade många Middlesbroughanhängare att dagens möte med Millwall skulle resultera i en pyspunk-artad insats och tappade poäng. Vidare så var den fortsatt växande skadelistan för Boro inte heller ett gott tecken. Just innan matchen blev det klart att även anfallaren Josh Coburn tvingades avstå spel på grund av en skada. Med anfallaren Emmanuel Latte Lath också skadad och med Riley McGree och Sammy Silvera borta på grund av spel i de asiatiska mästerskapen kändes anfallsalternativen få. Som tur var hade forwarden Marcus Forss precis återvänt från en skada och var tillgänglig för spel, från bänken. Mer positiva nyheter kom i form av att Finn Azaz idag kunde få göra sin debut i en Borotröja efter de två tidigare matcherna han inte fick lov att spela i. Även Luke Ayling debuterade för Middlesbrough.

Som befarat såg Middlesbrough inte ut som sig själva i början av matchen och fick sota för det redan i den tionde minuten då ett tämligen slarvigt försvarsspel tillät Millwalls Joe Bryan att skjuta in ledningsmålet. Under de första tjugo minuterna var Millwall väldigt duktiga på att kontrollera spelet och den före detta Middlesbroughspelaren Duncan Watmore hade en av sina bästa framträdanden på länge.

Efter ett flertal kontringar senare hade dock Millwall fortfarande inte utökat sin ledning, och konstigt nog började de nu visa grova svaghetstecken. Det var ett Millwall som nästan inte alls liknade det Millwall vi fick se i inledningen till Bryans mål. Detta kunde Middlesbrough kapitalisera på och kvitterade enkelt genom en så kallad “tap in” i den 38:e minuten när Millwallförsvaret stod och sov. Lukas Engel stod för målet men hans firande var märkvärdigt konservativt, vilket förmodligen var på grund av danskens tidigare klantighet under den första halvleken.

Ännu ett exempel på Millwalls nyfunna slarvighet kom i den 58:e minuten då de inte lyckades få undan en passning av Fin Azzaz utan istället gav bort bollen till Isaiah Jones som kyligt kunde placera in 1-2 när han blev ensam med Millwallmålvakten Matija Sarkic. Millwall såg nu väldigt trötta och slitna ut jämfört med Boro, vilket var konstigt med tanke på att det var Middlesbrough och inte Millwall som hade spelat en extra match tidigare under veckan.

En rätt händelsefattig andra halvlek följde efter Boros ledningsmål; mycket tack vare Boros förmåga att sansat kontrollera matchen. Det blev ändå rätt svettigt till slut då Millwall endast behövde ett enda mål för att förstöra vinstfesten för Boro. Lyckligtvis tog finländaren Marcus Forss kål på matchen genom sitt mål i den 94:e minuten.

En hel del spelare utmärkte sig idag men en viss Morgan Rogers blev krönt till matchens lirare. I den 15:e minuten missade han ett enkelt läge och endast två minuter senare slarvade han bort bollen i ett nästan lika farligt offensivt läge. Detta kompenserade han senare för genom ett briljant och flytande spel som blev bärande i många av Middlesbroughs farligare anfall. 21-åringen har visat sig bli en viktig och bärande pjäs i Middlesbroughs anfallsspel.

Nyförvärven Luke Ayling och Finn Azaz syntes inte till alldeles för mycket under matchen, men när de gjorde det var de inget annat än felfria; alltså inget att klaga på.

Middlesbroughs nästa match är hemma mot seriens förmodligen sämsta lag, Rotherham United, om exakt en vecka. Det är en match som Boro måste vinna, till varje pris. De vann redan mot Boro borta på New York Stadium förra månaden, så att i nästa match återigen lämna tomhänta mot tabelljumbon skulle vara en enorm skam för Teessidelaget.