Swansea - Middlesbrough
1 - 3

Middlesbrough vann mot Swansea - Sjunger sig fram genom ligan
Chuba Akpom spelar lika vackert som en sångfågel sjunger

Middlesbrough vann borta mot Swansea idag. Samtidigt föll Sheffield United hemma mot Luton Town.

På denna lördag, när Melodifestivalfinalen stundar, fick Michael Carrick Middlesbroughs supportrar att sjunga hem sitt lag på ett schlagerliknande vis. Ja, för likt Loreens mello-vinnande låt från 2012, var det stor “Euphoria” bland Boros bortasupportrar som befann sig på den walesiska sydkusten och Swansea.com Stadium, och fick se Middlesbrough kamma hem en vinst på 3-1 mot Swansea City. Aston Villa-lånen Cameron Archer och Aaron Ramsey blev målgörare tillsammans med skyttekungen Chuba Akpom.

Middlesbrough klev ut på walesisk fotbollsmark klockan fyra idag, svensk tid, i ett ljummet Swansea. Inte långt efter att huvuddomaren Peter Bankes blåste igång matchen kunde Boro höja temperaturen, då de direkt tog stor kontroll över matchen. Inom de första femton minuterna fick Swanseaspelarna knappt nudda bollen då Boros bollinnehav låg på runt 83%. Ett par målchanser skapades för Middlesbrough, och matchen såg ut att bli en ensidig affär för laget i rött. Ack är inte fotboll, och speciellt inte den fotboll som spelas i The Championship, förutsägbar. Trots Boros konstanta dominans lyckades Swanseaforwarden, Joel Piroe, på något sätt göra mål för Swansea efter ett väldigt klumpigt försvarsspel av Middlesbrough. Inga fler mål blev det och första halvlek slutade 1-0 till City. Intressant är att Swansea inför dagens match hade tagit ledningen i första halvlek i sina fem senaste hemmamatcher, men bara vunnit en av dem.

När den andra halvleken drog igång såg Swansea ut som det starkaste laget. De spelade mycket bra defensivt och Boro kunde inte ta lika stor kontroll över matchen som i den första halvleken. Det var tydligt att Swanseas och huvudtränaren Russell Martins intentioner var att hålla nollan för att få med sig tre poäng för första gången på fyra matcher. Dock varade inte denna plan väldigt lång tid, snarare endast nio minuter. I den 54:e spelminuten gjorde äntligen Middlesbrough ett välförtjänt mål, även om aktionen som ledde till målet var någorlunda kaotisk. Det var Aaron Ramsey som med mycket tur och finurlighet lyckades placera in bollen vid den bortre stolpen på en kontring. Kvitteringen kom också den att vara kortfattad, då Cameron Archer, också han på ett konstigt sätt, kunde nicka in två noll. Archer lyckades ta Swanseabacklinjen på sängen, då de efter en Borohörna trodde att inspelet till Archer var offside, men det var det ju så klart inte. Archer lyckades på ett listigt sätt smita förbi backlinjen och göra mål med pannan, och trots två eller flera Swansearmar, som bad om offside, var det efter cirka en timme spelad två - noll till Middlesbrough.

Efter Middlesbroughs mål verkade Swansea allt för uppgivna för att försöka få till en kvittering. Dessutom blev Boro tilldelade en straff i den 76:e minuten, som Chuba Akpom kyligt kunde skicka in i mål för kvällens fjärde mål och 3-1 till Boro. Uppgivna verkade även Sheffield Uniteds spelare vara, då de i samma skede som Middlesbroughs vinst, förlorade hemma mot Luton Town. Detta tar återigen ner poängskillnaden mellan Boro och United till fyra poäng. Trots Middlesbroughs förlust mot West Bromwich Albion och Sheffield Uniteds vinst most Reading i sin hängmatch som tog luckan ner till Middlesbrough från andraplatsen till sju poäng, är den som sagt nere på fyra poäng igen, och hoppet om en andraplats för Middlesbrough lever i högsta grad. Det är tio matcher kvar att spela för båda lagen, nerverna börjar förmodligen kännas åt Sheffield Uniteds håll. Dessutom börjar Boros målskillnad närma sig Uniteds, då Sheffield ligger på 24+ och Middlesbrough på 23+.

Under Michael Carrick har Middlesbrough nu en vinstprocent på 71,5%, gjort mer mål än något annat lag sedan VM i Qatar, och gått från att vara tredje sist till att vara tredje först. Vidare så har skytteligaledaren Chuba Akpom gjort mer mål i 2023 (10) än någon annan spelare i Englands fyra högsta divisioner. Om Middlesbrough och Michael Carrick var från Sverige och lika bra på att sjunga som de är på att spela fotboll hade de med enkelhet vunnit Melodifestivalen ikväll.