Shanklys bästa elva på 60-talet
Bill Shankly tog Liverpool från divison 2 till enorma framgångar. Här är hans - enligt Old School Football - bästa elva på 60-talet.

Shanklys bästa elva på 60-talet

När styrelsen i Huddersfield ville sälja Bill Shanklys bästa spelare fick skotten nog och i november 1959 kontaktades han av Liverpools ordförande Tom (T.V.) Williams med frågan om Shankly ville bli manager för den bästa klubben i landet. Shankly svarade: ”Why, is Matt Busby packing up?”

Liverpool FC var sannerligen inte landets bästa klubb när Shankly skrev på i december 1959. Fem säsonger i division 2 (nuvarande Championship) hade satt sina spår. Anfield och träningsanläggningen Melwood var under all kritik. Några stora pengar fanns ej heller. Shankly ville gärna ta med sig Denis Law från Huddersfield, men det fanns det inga resurser för.

Det dröjde till 1961/62 innan Liverpool tog hem division 2 och var åter i fotbollens finrum. Bill Shanklys väg mot odödlighet hade börjat.

Det finns givetvis extremt mycket att skriva om den karismatiska och extremt framgångsrike managern, men Old School Football ska idag fokusera på att ta ut hans bästa elva under 60-talet.

En elva som nog varit lättare att ta ut än de två tidigare här på Old School Football. Faktum är att Shankly förlitade sig på en ganska liten trupp av spelare och under 60-talets storhetsperiod – ligavinsterna 1963/64 och 1965/66 samt FA-cupvinsten 1965 – var det i stort sett samma spelare som figurerade.

Shanklys första storhetsperiod under 60-talet handlade inte lika mycket om den fantastiska fotboll som presterades på 70- och 80-talen, utan mer om kraft och en obändig vilja att vinna, även om det givetvis fanns en hel del skicklighet.

Elvan (2-3-5)

Målvakt

Tommy Lawrence

Tog sig in som förstemålvakt säsongen 1962/63. Han höll även Ray Clemence utanför laget under en längre period i slutet av decenniet. Clemence anlände 1967, men det var först 1970 som han lyckades peta Lawrence.

Backar

Chris Lawler

Lawler kom till Liverpool 1960 som 19-åring och tog sig gradvis in i laget, men från och med 1965 fick han anses som ordinarie. Fyra landskamper för England.

Gerry Byrne

Tufft val mellan Ronnie Moran och Gerry Byrne, men den senare får Old School Footballs röst. Två landskamper för England och även känd för att – efter en kollision med Leeds hårdföre Bobby Collins – spelat FA-cupfinalen 1965 med brutet käkben.

Centerhalv

Ron Yeats

Lagets ledare. Kolossen Yeats åtnjöt ett enormt förtroende hos Shankly.

Halvbackar

Gordon Milne

Hade ett bra samarbete med Gerry Byrne, även 14 landskamper för England.

Willie Stevenson

Tillsammans med Tommy Smith går Stevenson till historien för att ha kört över de fruktade – och ofta brutala – Bobby Collins och Billy Bremner i FA-cupfinalen mot Leeds 1965. Miste sin plats till en viss Emlyn Hughes säsongen 1967/68.
 
Mittfält/anfall

Ian Callaghan

En av de stora. Född i Toxteth och spelade i Liverpool mellan 1960 och 1978. Hela 640 matcher. Under 60-talets framgångsrika år plöjde han fram på högerkanten. Senare blev han en innermittfältare. Ironiskt nog blev kom han inte med till VM 1966 tack vare att Sir Alf Ramsey inte trodde på naturliga yttrar i sin 4-3-3.  

Roger Hunt

I derbyt på Goodison Park hösten 1966 fick Evertons Ray Wilson och Roger Hunt löpa ärevarv med VM-bucklan. Merseyside var då regerande mästare i ligan och FA-cupen. Hunt hade dessutom varit med och vunnit VM, där han även gjorde tre mål. En stark och dödlig avslutare. Notorisk målskytt med sina 245 för Liverpool. Finns ingen större än Roger Hunt på Anfield under 60-talet.

Ian St John

Tillsammans med den skotske landsmannen Yeats var det Ian St John som var drivande när Liverpool tog sig från divison 2 till högstaligan. En intelligent och placeringssäker forward som tillsammans med Roger Hunt säkerligen gjorde mången back byxis.

Tommy Smith

I den mån det funnits någon, så måste Tommy Smith vara den första falska tian. Numret på tröjan och placeringen i den inrapporterade laguppställningen kunde tyda på att Smith var Liverpools svar på en nutidens Lionel Messi. Men Smiths uppgift var att som ”falsk tia” sjunka ned på mittfältet och – rent konkret – rensa upp, så de andra fick spela boll. Oerhört nyttig i den ganska så brutala 60-talsmiljön.

Peter Thompson

Liraren i laget. En gammaldags ytter. Teknisk och snabb. Fick ihop 16 landskamper för England, men till såväl VM 1966 som VM 1970 blev han bortvald i sista gallringen.

Spelare som inte kom med

Ray Clemence (mv), Ronnie Moran (back), Jimmy Melia (back), Geoff Strong (inner, back), Alf Arrowsmith (fw), Bobby Graham (fw), Emlyn Hughes (back/mf), Alan A´Court (ytter), John Molyneux (back), Johnny Wheeler (halvback) och Dick White (Back/centerhalv).
 

Per Malmqvist Stoltskribentper@gmail.com@permalmqvist2015-04-03 16:30:00
Author

Fler artiklar om Old School Football